Bøker

Kan bli ny forfatterleder

Etter sju år som leder for Forfatterforeningen, går Anne Oterholm av. Valgkomiteen har innstilt Sigmund Løvåsen til ny leder.

Sigmund Løvåsen (34) er nåværende nestleder i Den norske Forfatterforening. Siden den debutantprisvinnende romanen «Nyryddinga» fra 2003 har han gitt ut tre skuespill og to romaner, og mottatt både Sigmund Skard-stipendet og Bjørnsonstipendet.

Årsmøtet der ny leder skal velges avholdes 24. mars. Løvåsen regner med at Forfatterforeningens kampsaker vil bli de samme også i kommende periode:

- Arbeidet for en ny boklov er viktigst. Vi jobber for å sikre fastpris på bøker. Det er et viktig politisk virkemiddel til å sikre bredde i utvalg og distribusjon. Fastpris gjør at bokhandlere må konkurrere på andre ting enn pris. Utredninger viser at bestselgerne kan bli billigere i land der man har gått bort fra fastpris. Men resten av bøkene blir dyrere, så snittprisen på bøker går opp. Det er dessuten en klar dreining mot bestselgende litteratur, hvor mye annet rett og slett ikke gis ut lenger eller mangler distribusjon, sier Løvåsen til Dagsavisen.

Ifølge ham og resten av foreningen han snart blir leder for, er det leseren som taper aller mest på det.

- Det er viktig med reelle valg. Noen ønsker jo de såkalt smale titlene. De må være tilgjengelige i hele landet, i fysiske bokhandlere. Jeg er opptatt av det uventede, tilfeldige møtet med litteratur, det man kan oppnå hos velassorterte bokhandlere. I nettbokhandelen er det mye vanskeligere å finne nye ting. Man må vite hva man vil ha, og kan ikke spørre betjeningen, sier han.

At norske e-bøker ikke er like rimelige som engelske, er enkelt å forklare:

- Det engelskspråklige markedet er mellom 100 og 200 ganger større enn det norske. Vi har ikke muligheten til å selge like mange bøker. Dessuten vet vi at flere av de største aktørene dumper bokprisen og selger med underskudd. Det vi i Forfatterforeningen ønsker, er imidlertid å ta bort momsen på e-bøker, som på papirbøker. En ny roman i e-bokformat koster allerede 100 kroner mindre enn papirboka. Tar man bort momsen, blir det 150 kroner mindre.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen