Kampen for Y-blokka: Aksjonistene vurderer sivil ulydighet mot rivingen

Aksjonistene som vil bevare Y-blokka utelukker ikke bruk av lenker og sivil ulydighet for å stoppe rivingen.

– Vi gir ikke opp motstanden. Flere og flere vil bidra. Vi kommer til å gå mer aggressivt til verks, sier Hanne Sophie Claussen, en av initiativtakerne til Støtteaksjon for Y-blokka. De har kjempet mot riving i fem år.

– Vi vurderer absolutt sivil ulydighet. Men vi vil diskutere grundig først hvor langt vi vil gå, sier Claussen. Hun bekrefter at de også vurderer tiltak som å legge seg i lenker for å hindre den fysiske rivingen av blokka i regjeringskvartalet.

– Vi skal drøfte konsekvensene for folk som vil være med. Vi vil prøve unngå at folk blir arrestert, sier Claussen til Dagsavisen.

Les også: Y-blokka: Fylkesmannen ber regjeringen vurdere riving på nytt

Stort møte

Støtteaksjonen vil om kort tid invitere alle som har meldt sin interesse til å arbeide aktivt for bevaring til et møte for å diskutere videre aksjonsform. Møtet skjer trolig løpet av siste uka i november, ifølge Clausen.

Organisasjonene som er aktive i kampen mot rivingen av Y-blokka er Norske arkitekters landsforbund (NAL), Oslo arkitektforening, HenieOnstad Kunstsenter, Fortidsminneforeningen og Arkitekthøgskolen. De har sammen med Støtteaksjon for Y-blokka hyret inn en advokat som vil vurdere om rivingen er i strid med internasjonale konvensjoner.

På spørsmål fra Dagsavisen om de har gitt opp å bruke de formelle kanalene etter at Fylkesmannen i Oslo og Viken mandag avviste klagene på rivningsvedtaket, svarer Claussen at deres siste håp nå rent politisk er statsminister Erna Solberg.

– Det er bare statsministeren som kan gjøre noe nå. Erna er nøkkelen til en løsning. Hittil har hun ikke villet møte oss, men vi håper at hun tenker seg om, og ser at å rive Y-blokka vil, bli en skamplett på hennes regjeringstid, sier Claussen.

– Når hennes statsråd Monica Mæland sier at vi ved å rive Y-blokka får et «åpent, trygt og grønt regjeringskvartal som vi alle kan være stolte av», så oppleves det veldig manipulerende. Hun snakker om oss som om vi er et uopplyst folk. Denne saken er så mye mer kompleks. Hun går aldri inn i sakens kjerne, sier Claussen.

«Glad» Mæland

Kommunalminister Monica Mæland uttrykte glede over Fylkesmannens avgjørelse mandag, og viste til at et flertall på Stortinget i juni sluttet seg til regjeringens planer om å rive Y-blokka.

– Jeg er glad for at Fylkesmannen bekrefter at rivevedtaket er gyldig, og at vi nå kan gå videre i arbeidet, sa Mæland i en skriftlig kommentar til NTB.

Det er ennå ikke kjent når Y-blokka blir revet. Den skulle egentlig rives i oktober, men dette ble utsatt fordi man avventet Fylkesmannens avgjørelse i klagesakene.

«Kor for Y»

Før aksjonistene eventuelt tar i bruk sivil ulydighet, vil aksjonistene demonstrere hver torsdag foran Y-blokka. Det er planlagt demonstrasjoner hver torsdag framover, ifølge informasjonssjef ved Henie Onstad Kunstsenter, Gunhild Varvin. Det blir også en stor demonstrasjon kommende søndag med et stort kor, kalt «Kor for Y!». Koret rekrutteres gjennom sosiale medier, som Facebook. Det vil bli et spesialkor med erfarne korsangere som skal stille seg opp i Y-trappa og framføre støttesanger for blokka. Der vil også artisten Kristine Hovda fremføre en sang. Det vil også bli appeller.

– Det er stor internasjonal interesse om saken, særlig i spansktalende medier. Tysk radio kommer på torsdag for å dekke dette. Det er mange som er opprørte over avgjørelsen, er det mange opprørte og som er villige til å gå langt for å vise sin motstand mot regjeringens vedtak. Det blir massivt, sier Varvin.

Stor interesse

Henie Onstad Kunstsenter gikk mandag ut med en internasjonal pressemelding der de skriver «further demonstrations will take place in front of the building in the weeks to come».

– Pressemeldingen har gått ut fordi vi ønsker å skape et enda større internasjonalt trykk på saken. Vi ser nå at det er stor interesse for saken utafor Norge, sier Tone Hansen, leder ved Henie Onstad Kunstsenter. Hun er også leder for Kulturrådet, som fordeler penger til Kultur-Norge. Som direktør ved Henie Onstad sier hun at senteret føler seg forpliktet til å støtte sin «broderinstitusjon», Y-blokka.

Les også:Stripete demonstranter protesterte mot riving av Y-blokka

– Nå har fylkesmannen sagt sitt. Valgerd Svarstad Haugland har gått så langt hun kan i å anbefale en ny vurdering av saken. Den kommentaren gir oss vind i seilene. Nå opplever vi mer støtte på flere steder, sier Hansen til Dagsavisen.

– Vi er opptatt av at Picasso-kunsten bør bevares i Oslo, og at Y-blokka er et totalkunstverk. Det vil aldri bli bygd en slik type bygning igjen, sier Hansen, og minner om at Y-blokka var på vei til å bli fredet, da bomben smalt 22. juli 2011.

ida.madsen.hestman@dagsavisen.no