Kultur
Julas fineste trikketur går til Nordpolen
Teaterforestillingen «Nordpolen Magiske Trikketransport» er nettopp det, en magisk og tvers gjennom sjarmerende trikketur for barn og familier til Nordpolen. Og den er helt gratis.
Peter Moseng (til høyre) og Patrik Asplund Stenseth i «Nordpolen Magiske Trikketransport» på Kloden Teater i Oslo, en gratis teaterforestilling som i særlig grad retter seg mot barn og foreldre som ellers neppe kunne gått på teater.
Lucas Leonardo Ibanez-Faehn
En hel verden av underligheter åpner seg i de gamle fabrikkbygningene i Kabelgata på Økern. Når Feil Teater sammen med Kloden teater byr på en reise av opplevelser og ønsker nå rundt juletider, gjør de alt helt riktig. De skaper en illusjon av magi, av en hemmelig verden, av drømmer og kloke tanker for både barn og voksne, til dels tuftet på samtaler de har hatt med barn i Oslo. Dette er gratis teater for alle, men «Nordpolen Magiske Trikketransport» er også noe så prisverdig som en gratisforestilling spesielt rettet mot lavinntektsfamilier i Oslo. Mange av billettene ble tidlig revet bort på grunn av samarbeid med bydelene på østkanten og ulike institusjoner og hjelpesentre. Resultatet ble flere ekstraforestillinger.
Ut fra alt dette, både konsept, idé og formål, lager de noe av det mest ambisiøse vi har sett av engasjerende, klokt og interaktivt teater, en forestilling som kan minne om oppsetninger som Tigerstadsteatrets «Jungelen». «Nordpolen Magiske Trikketransport» er imidlertid noe annerledes. Den er myntet på yngre barn, anbefalt fra seks år, og er eventyrlig, humoristisk og småskummel. Det hele inkluderende og fint balanserende mellom skuespillere som agerer med og mot hverandre, og aktiv deltakelse fra de som ønsker blant publikum. Og den er bygd opp som en underjordisk (eller er det overjordisk?) verden som med utgangspunkt i Oslo ender på Nordpolen, av alle steder.
Vi skal ikke «spoile» for mye av handlingen og de fine og absurde møtene denne «reisen» byr på, men vi kan si så mye at vi først møter kapitalismen personifisert gjennom administrerende direktør i Obox Eiendom, Sølvi Finckenhagen-Høegh, som i Kabelgata på Økern stolt viser fram planene for sitt siste prosjekt, et gigantisk 23-etasjers høyhus og kjøpesenter med 4.000 butikker som «vil komme hele byen til gode». Hun må bare sprenge de historiske teglsteinsbyggene først, og det som er inni dem. Og det er ikke så lite. For gjemt inne i de gamle bygningene der det før ble laget telefoner, ledninger og kabler, ligger holdeplassen for 11-trikken til Nordpolen. Det vet Max, spilt av Peter Moseng på premieren. Han vil alternere med Sindre Seip. Det er Max vi som en vandrende og trikkekjørende skokk publikummere får lov å hjelpe med å stanse Obox-direktøren og hindre at 11-trikken blir sprengt. Det handler om å komme seg til Nordpolen, der alle ønsker kan innfris.