Kultur

John Olav går til filmen

– Jeg hadde aldri tenkt å bli skuespiller, sier John Olav Nilsen. I høst blir han å se på lerretet for første gang.

Bilde 1 av 5

Det er i filmen «Skyggenes dal», av debuterende regissør Jonas Matzow Gulbrandsen, at John Olav Nilsen spiller en av de bærende rollene. Filmen ble presentert for første gang i går under Norsk Filminstitutts framlegging av høstens norske filmer (se liste under saken). «Skyggenes dal» beskrives som et mysteriedrama, og handler om en seks år gammel gutt i en vestlandsbygd som opplever en tragedie, og søker inn i skogen etter svar. Filmen er spilt inn i heielandskap på Figgjo i Rogaland, og er bl.a støttet av Filmkraft Rogaland.

Anmeldelse fra Øya 2017: Herregud, John Olav

«En prøvelse»

– Det var en prøvelse å spille inn film, sier John Olav Nilsen til Dagsavisen.

– Det var kaldt, kjedelig og mye venting. Men det var interessant, fordi man tror på det filmen prøver å fortelle. Da er man villig til å ofre mye, sier Nilsen.

Filmen er spilt inn over en periode på flere år, forteller Nilsen, mens hans bidrag var konsentrert til i fjor høst.

– Jeg gjorde det intensivt mellom plateinnspilling og turné. Jeg har ikke sett mer av filmen ennå enn det som ble vist i dag, sier Nilsen.

Foreløpig foreligger det ingen stillbilder fra filmen der John Olav Nilsen er med.

Bergensartisten John Olav Nilsen spilte på Øya-festivalen lørdag med sitt nye band Nordsjøen. Han ble kjent med bandet John Olav Nilsen & Gjengen, som ga ut tre album og ble blant landets mest omtalte artister, fram til bandet ble oppløst i 2013.

I 2014 ble John Olav Nilsens sanger gjort til teaterstykke på Den Nasjonale Scene i Bergen av Frode Grytten. I vår gjorde han platecomeback med John Olav Nilsen & Nordsjøen.

– Jeg har og hadde ingen planer om å være skuespiller. Det er musikk jeg lager og tekster jeg skriver. Jonas sendte meg manuset og fløy til Bergen for å møte meg. Og når jeg skjønte hvor mye som sto på spill, hvor sterkt han måtte gjøre dette, ga jeg meg over, sier John Olav Nilsen om filmrollen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Amanda

Regissør Jonas Matzow Gulbrandsen er utdannet fra den prestisjetunge filmskolen i Lodz i Polen. I 2009 vant han Amanda for beste korfilm med sin eksamensfilm «Darek». «Skyggenes dal», med den internasjonale tittelen «Valley Of Shadows», er hans første langfilm. Han skrev en av rollene spesielt med John Olav Nilsen i tankene, forteller han:

– John Olav Nilsen har et utseenede, en mimikk og en stemme som gjorde at jeg ville ha ham med i filmen. Ikke for PR-effekten, men fordi jeg trodde han ville bli en god skuespiller. Han tilfører en energi foran kamera som vil fungere på lerretet, sier Gulbrandsen.

Produsentene Farm Film var i vår i Cannes for å sikre internasjonal distribusjon på filmen, som har norsk kinopremiere 20. oktober.

Dette er den norske filmhøsten

«Thelma»

Premiere 15. september.

Regissør Joachim Triers nye film, en romantisk, overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende og uforklarlige krefter. Med Eili Harboe, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen. Åpner Den norske filmfestivalen i Haugesund til søndag 20. august.

«Askeladden – I Dovregubbens hall»

Premiere 29. september.

Kjente folkeeventyr skal fortelles i moderne drakt, i første film ut av en ny storsatsing. Mikkel Brænne Sandemose tar tak i Askeladd, troll og eventyr, med skuespillere som Vebjørn Enger og Eili Harboe.

«Elias og Storegaps hemmelighet»

Premiere 6. oktober.

Nok en populær barneseriefilm, der redningsskøyta setter kursen mot ukjente farvann.

«Hva vil folk si»

Premiere 6. oktober.

Iram Haqs nye og festivalklare film om et far- og datterforhold, lagt til et pakistansk-norsk miljø, der 16 år gamle Nisha lever et dobbeltliv.

«Skyggenes dal»

Premiere 20. oktober.

Regissør Jonas Matzow Gulbrandsen om seks år gamle Aslak og moren Astrid, som opplever en tragedie som gutten ikke klarer å forstå – og moren sliter med å håndtere.

«Karsten og Petra lager teater»

Premiere 27. oktober.

Denne gangen skal Karsten og Petratrå til på de skrå bredder, teatret.

«Gjengangere»

Premiere 27. oktober.

Norges første fengselsfilm, heter det om Leon Bashirs nye film. Om yrkeskriminelle Josef som prøver å oppdra – og redde – en unggutt inne for første gang, og som trekkes mot gjengene.

«Natta pappa henta oss»

Premiere 27. oktober.

Steffan Strandberg har manus og regi og hovedrolle når han forteller oppveksthistorien om en barndom hos en alkoholisert mor – og drømmen om å bli hentet av pappa, fortalt i tilbakeblikk fra barnets perspektiv.

«Juleblod»

Premiere 3. november.

Reinert Kiil har med seg et sterkt skuespillerlag i historien om seriemorderen Nissen – som naturligvis slår til på julaften.

«Rett vest»

Premiere 10. november.

Marte Germaine Christensen, Benjamin Helstad og Iben Akerlie er blant stjernelaget i historien om en arbeidsløs musikklærer som tar sin transseksuelle far på roadtrip til Vestlandet.

«Ekspedisjon Knerten»

Premiere 17. november.

Neste pinnefilm ut.

«Hjemsøkt»

Premiere 24. november.

Carl Christian Raabe har regi. Cathrine arver farens gamle gods på landet og reiser dit alene. Huset har selvsagt sine hemmeligheter og hun slipper ikke unna.

«Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta»

Premiere 24. november.

Tommy Wirkola følger opp kultfilmen der den førtidspensjonerte fiskeren Wagle tok fatt i legenden om Fjordheksa. Nå går han til sjøs.

«Kometen»

Premiere 8. desember.

Masterstudentene fra Den Norske Filmskolen står bak historien om Gustav (8) som tror faren er bortført av en UFO, og som leter etter ham som voksen når kometen vender tilbake.

«Den 12. mann»

Premiere 25. desember.

Med regi fra Harald Zwart byr denne krigsfilmen på Thomas Gullestad som motstandsmannen Jan Baalsrud og Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgren Pettersen og Marie Sjøgren på rollelisten, der den skildrer en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig. (NTB)

Mer fra Dagsavisen