Kultur

– Jeg oppførte meg ikke bra

Det føltes ikke godt, medgir komiker Yousef Hadaoui. Dagsnytt18-programleder Espen Aas mener stuntet var problematisk.

– Espen Aas har rett: Jeg oppførte meg ikke bra. Men sånn er det. Skal man lage satire, må man få folk til å reagere, svarer komiker Yousef Hadaoui på kritikken fra Dagsnytt 18-programleder Espen Aas.

Aas var programleder for mandagens Dagsnytt 18, da NRK Satiriks’ Yousef Hadaoui uten forvarsel gjennomførte et humorstunt for det kommende humorprogrammet «Satiriks på ekte». Under direktesendingen begynte Hadaoui å rope, banne og snakke mot studiovinduet. Til slutt ble han kastet ut av programleder Espen Aas.

– Jeg synes ikke noe særlig om dette stuntet. Det var ikke morsomt for de par hundre tusen seerne og lytterne, og det virker ikke som komikeren hadde det morsomt heller. Jeg visste ikke at dette var et forsøk på satire, jeg syntes bare han oppførte seg utrolig ubehøvlet, sier Espen Aas, som først ble varslet  underveis i sendingen om at Hadaoui var i ferd med å utføre et humorstunt.
«– Jeg føler ikke at jeg må be om unnskyldning. Jeg er en komiker som liker å trå der det er betent», uttalte Hadaoui til VG onsdag.

Les også: De har lurt oss hele uka - nå avslører de poenget

- Ødela diskusjonen

– Jeg har ikke hørt noe fra NRK Satiriks etter sendingen. Jeg registrerte i VG at Yousef Hadaoui synes jeg har ømme tær. Jeg har ikke noe imot å bli tullet med. Problemet med dette er at han ødela en viktig diskusjon, mener Aas.
– Jeg ser at «Satiriks på ekte» har hatt det moro også med TV 2 og VG. Problemet med dette er at de står der med NRK-mikrofoner og NRK-kamera og visker ut skillet mellom de som driver med vanlig journalistikk og de som driver med tull. Det gjør at folk blir usikre på hva som er humor og hva som er ekte. Jeg tror folk blir mer satireskeptiske enn samfunnsengasjert av dette, sier NRK-profilen.

Utilgjengelig

Først på onsdag uttalte Hadaoiu seg om kontroversen i VG. Avisen skriver at komikeren han hadde gjort seg utilgjengelig siden Dagsnytt 18-sendingen mandag kveld.

«Skjønner at Trine Lise Olsen, Trond Kvernstrøm og Espen Aas ble forvirret og frustrert. Men at de er flinke folk som takler en spøk, ser en på hvor proft de håndterte stuntet vårt», skrev Hadaoui på sin Facebook-side onsdag morgen.

Hadaoui bekrefter at han ikke har vært i kontakt med Dagsnytt 18-programlederen etter mandagens stunt.

– Espen Aas har all rett til å reagere. Men jeg føler ikke at jeg må be om unnskyldning, sier Hadaoui, som er uenig i at han ødela debatten:

– Vi var i studio i fem minutter. OK, jeg kastet bort min del av tida, men debatten fortsatte uten meg, og jeg gikk pent ut fra studio når han ba meg om det. Hadde jeg blitt igjen i studio og lagd et opptrinn, ville jeg beklaget. Og jeg trodde jo at var det ett sted det var rom for å gjøre noe humor, måtte det være i humordebatten, sier Hadaoui.

Reaksjoner

– Men jeg var shaky da jeg gikk ut av Dagsnytt 18-studio. Jeg tenkte umiddelbart: Var dette lurt? Og det kom veldig mange reaksjoner rett etterpå. Så det føltes ikke godt, medgir komikeren.

– Jeg skjønner at det jeg gjorde ser helt fjernt ut. Jeg tror ikke jeg gjør noe sånt igjen. Men jeg tror og håper at både de som var i Dagsnytt 18-studio og seerne vil forstå poenget på fredag, når de ser det ferdige innslaget, og kanskje tenke «OK, det var iallfall et forsøk på humor», sier Hadaoui. Han forteller at han «hadde med en fantasivenn»:

– Men å forklare en sånn psykotisk oppførsel er ikke lett. Det blir en lettelse å få vist det på skjermen, så folk skjønner greia. Sånn som jeg har sett klippet, var det vellykket, sier Hadaoui.

I virkeligheten

Han er nå i London for å lage nye stunts til «Satiriks på ekte».

– Om Brexit og Ole Gunnar Solskjær, forteller han.

– Vi skapte mye oppstuss i Norge denne uka. Nå går vi for internasjonal oppmerksomhet.

– «Satiriks på ekte» er satire som skjer i virkeligheten, på ekte. Vi prøver å sparke oppover, og være der det skjer, om det er pressekonferanser eller Dagsnytt 18.

Mer fra Dagsavisen