– Jeg hater journalistikken

Nobelprisvinner i litteratur, Peter Handke, er blitt anklaget for å bagatellisere folkemord og krigsforbrytelser. Han ber nå journalister la han være i fred.

Siden det i forrige uke ble kjent at den østerriske forfatteren og dramatikeren Peter Handke vant nobelprisen i litteratur har det stormet rundt østerrikeren. 

Grunnen er at han en rekke ganger har bagatellisert og avvist en rekke grove hendelser som skjedde under krigen i jugoslavia på 90-tallet, blant annet om folkemordet i Srebrenica. Han har flere ganger uttrykt støtte for den krigsforbryterdømte Slobodan Milošević, og holdt tale i begravelsen hans i 2006. 

– Dette skulle være året der Svenska Akademien skulle vise at de har lært av to år med skandaler, også kommer de med en pris som demonstrerer ekstremt dårlig politisk gangsyn og en total mangel på empati for ofrene etter krigsforbrytelser, sa forfatter Aage Borchgrevink til NRK i forrige uke.

LES MER OM HANDKES UTTALELSER HER: Peter Handke om Srebrenica: – Det var hevn, ikke folkemord

I et intervju med sin lokale radiostasjon ORF Kärnten, som Sveriges Televisjon har oversatt, blir Handke konfrontert med uttalelsene sine. 

– Jeg står foran porten min, og der er 50 journalister som alle stiller de samme spørsmålene. Ingen av dem hadde lest noe jeg har skrevet. Jeg er forfatter. Jeg kommer fra Tolstoj, Homer, Cervantes. La meg være i fred og ikke still sånne spørsmål, tordner Handke. 

LES OGSÅ: Jon Fosse forsvarer Nobelpris til Handke (+)

Han sier han aldri skal snakke med journalister igjen.

– De siste dagene har jeg blitt fornedret av hele verden. Det kommer folk og journalister hjem til meg. Jeg hater journalistikken, sa Handke.