Kultur

Jakter på nyresteinen

Norges første sci-fi for barn blir nå teater. Vordende eks-mormoner Frank Kjosås er regissør.

Bilde 1 av 2

– «Jakten på nyresteinen»! Noe så gøy! Det er en skikkelig kultklassiker. Den første sci-fi-filmen for barn i norsk film. Vi har fått lov av Vibeke Idsøe til å lage teater av hennes manus, sier skuespiller og nå regissør Frank Kjosås til Dagsavisen.

Stykket har urpremiere i dag, mandag, ved Sommerteatret, som holder til i et telt nær Monolitten i Frognerparken i Oslo.

Les også: «Alle» snakket om GoT. Så smalt det i Tsjernobyl

Rause og glade

Det er 45. gang at andreklasseelevene ved Teaterhøgskolen arrangerer sommerteater der. I tillegg til Frank Kjosås på regi har de fått med seg Gjermund Andresen som scenograf, Simen Solli Schøien er komponist, og Christoffer Paulsen illustratør. Men veldig mye gjør teaterstudentene selv.

– Det er en herlig gjeng med ivrige studenter. Norsk skuespillerframtid. De er enormt rause med hverandre, ivrige og glade. De gjør alt med produksjonen selv, i tillegg til skuespillet, men en voldsom energi, sier Kjosås.

Les også: Morsom og sår Steffen Kverneland anbefales (D+)

Fri verktøybruk

Tretten år har gått siden han selv ble uteksaminert fra Teaterhøgskolen. Siden det har han spilt i langt flere filmer, TV-serier og teaterstykker enn det er plass til å ramse opp her.

Kjosås har vært Jesus og Judas, demonbarberer og Peter Pan, autist og Hamlet, han har spilt i «Halvbroren» og «Kampen om Tungtvannet», og nærmere 300.000 har så langt sett ham i en av hovedrollene i musikalen «Book of Mormon». Det er tidenes publikumssuksess ved Det Norske Teatret, der han er fast ansatt.

– På scenen har jeg en verktøykasse jeg vet veldig godt hvordan fungerer. Hva kan jeg bruke når. Men her, med studentene, er verktøyene mer i fri flyt. Skal vi bruke hammer eller sag nå? Det blir en måte å tilnærme seg situasjonen som er helt annerledes. De har ikke begynt å sensurere situasjonsanalysen ennå. For når man er skuespiller blir man etter hvert ganske god til å finne situasjonen allerede i manuset. Og jeg kan kanskje bli litt tenkende og overanalyserende. Denne gjengen her er mye mer umiddelbare, sier Frank Kjosås.

Les også: Han var en et par cm for høy for Book of Mormon. Men fikk revansj til slutt (D+)

Hjertekammeret

I «Jakten på nyresteinen» møter vi gutten Simen og den gale professoren Bamse. Sistnevnte har laget en krympeformel som gjør at de kan hoppe inn i bestefars kropp.

Bestefar er nemlig syk. Han har nyrestein, men Simen tror nok at han heller er i sorg, siden bestemor døde for 32 år og to måneder siden.

– Det handler om tre usannsynlige venner som må samarbeide seg forbi mange vanskelige hindre. Forbi lattersentralen og tårekanalen, inn i hjertets innerste kammer. Der møter Simen bestemor, som snakker om hvordan det er å være død, og om at hun aldri vil dø i hjertet til bestefar. Det var en scene jeg falt veldig for, både i manuset og i filmen. Litt trist, men ikke så veldig. Vi har testa stykket på to grupper barn, og de reflekterte fint over temaet, og sang med på musikken til slutt, sier Kjosås.

Les også: Triatleten dør i starten av en konkurranse. Så entrer mørkemennene banen (D+)

Lange dager

Han debuterte som regissør med «Olav den Heldige. Genesis» ved Olavsfestivalen i Sarpsborg i 2017, og regisserte i fjor «l.i.f.e.g.o.e.s.o.n» ved Det Norske Teatret, med Heidi Gjermundsen Broch i hovedrollen.

Parallelt spiller han altså i «Book of Mormon». Men kun to uker til. Siste forestilling er 29. juni. Etter det skal Kjosås ha permisjon fra Det Norske Teatret. På ubestemt tid.

– Når man har så lange dager som jeg har hatt gjennom lang tid, med arbeidstid fra 11 om morgenen til 23 om kvelden, så rekker man ikke så mye annet. Så jeg gleder meg veldig til sommerferien, og til å starte høsten friere. Å få bestemme litt selv, det er deilig.

Ungdomsbok

Ymse prosjekter er allerede på gang, uten at skuespilleren vil røpe så mange detaljer ennå.

– Jeg skriver på en bok. En ungdomsroman for fantasifulle kids. Og så regisserer jeg «Jakten ...». Pluss at jeg er i forhandlinger om forskjellig annet, foreløpig uten å ha landet kontraktene, sier han.

Mer fra Dagsavisen