Jahn Teigen er død

Jahn Teigen døde på Ystad Sykehus i Sverige mandag kveld, 70 år gammel, opplyser Teigens mangeårige manager Trond Lie.

Av Dag Kjørholt

Den folkekjære artisten har de siste årene levd et tilbaketrukket liv på Klockargården i Ingelstorp utenfor Ystad, dit han flyttet i 2008.

Teigen etterlater seg datteren Sara Skorgan Teigen (35) som han fikk med Anita Skorgan.

Manager Trond Lie sier til NTB at familien er i sorg og at de ikke ønsker å kommentere dødsfallet.

– Jeg var der torsdag og fredag. Han ble lagt inn på sykehus i går og døde i går kveld, sier Lie, som har vært nær venn og manager for Jahn Teigen i mange år.

Se også Jahn Teigens liv i bilder

«Optimist»

Da Teigen-hyllesten «Optimist» hadde premiere på Chateau Neuf på sensommeren i fjor, ble Anita Skorgan spurt av VG hvordan hun ville beskrive ham som person.

– Det er helt umulig å beskrive i farta, fordi han er så mange ting samtidig. Han er unik, det er rett og slett ingen andre som er som ham. Det finnes bare én, svarte hun.

Musikalen ble satt opp av Øystein Wiik som skrev Teigens siste sang sammen med ham. «Ikke som alle andre», ble sluppet i fjor høst – på fødselsdagen hans 27. september 1949.

Første vers går slik: «Ser i speilet, at dagene flyr/Arr og linjer, vet hva de betyr/Ta på seilet, til høye gebyr/I et selvdiktet eventyr/Det er aldri lett å være seg selv/Koster skjortan, hvert eneste sprell/Fly mot sola, men gå på en smell/Stå på beina, likevel».

Les også: Jahn Teigen er død: Alt vi har nå er fortida

– En stor inspirasjon

Datteren beskrev ham slik i et intervju med Dagbladet i september i fjor:

– Pappa er som et barn, og det er det jeg elsker mest ved ham, sa 35-åringen om faren sin.

Videre beskrev hun ham som en mann som er opptatt av at ting skal være gjort ordentlig og at man skal være god mot alle man møter.

- (...) Hans iver, den lekne og følsomme måten å se verden på, er en stor inspirasjon for meg, la hun til.

Fikk byens segl

I et intervju NTB gjorde med Jahn Teigen i 1993 da han ga ut plata «Rondo», fortalte en 44 år gammel artist om tidsspennet fra han ble med det The Red Squares til London i 1968 til han sto på scenen som bøddel i Dollie de Luxe-musikalen «Which Witch» i samme by høsten 1992.

– Da jeg bodde der den gangen var det på de billigste hotellene. De var av den typen der folk løper fra regninga. Nå har jeg spilt bøddel på Westend og bodd på de fineste steder. Det har da skjedd en viss forbedring på de 25 årene, fortalte han lattermildt.

Dagen før intervjuet ble sendt ut holdt 300 barn og ungdommer fra Tønsberg-distriktet jubileumskonsert for Teigen og 3.000 mennesker på scenen under Slottsfjellet. Jubilanten selv satt på en æressofa.

– Det største øyeblikket for meg var da datteren min Sara kom dansende ned fra scenen i ballettdrakt og ga meg en rose. Det gikk rett i hjerterota. Jeg fikk også byens segl av ordfører Erik Carlsen. Det var en fin kveld, fortalte Jahn Teigen.

Les også: Hele Norges Jahn Teigen er død

Hederspriser

Jahn Teigen ble født i Tønsberg i 1949. Det er en av Norges desidert mest kjente artister som nå har gått bort. Den legendariske sangeren og låtskriveren medvirket også i flere musikaler, filmer og som programleder for en rekke TV-programmer.

I tillegg til å motta Spellemannprisen i 1978, har han blitt tildelt Spellemannprisens hederspris både i 1983 og i 2009.

Han mottok Norsk Artistforbunds Ærespris i 2003 og fikk Komiprisen med Prima Vera i 2014. Han er også innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2012 og sammen med gruppa Popol Ace i 2017.

Jahn Teigen er Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

 

Jahn Teigen

* Ble født Jan Teigen, 27. september 1949 i Tønsberg.

* Ga ut mer enn 40 album og mer enn 60 singler.

* Har konkurrert i 14 finaler i Melodi Grand Prix, noe som er mer enn noen annen artist.

* Deltok også i Melodi Grand Prix som programleder, kommentator og en rekke ganger som pauseunderholder.

* Representerte Norge i Eurovision Song Contest tre ganger:

«Hvor er du?» 1974

«Mil etter mil» 1978

«Do re mi» 1983.

* Medlem av flere band, blant dem Popol Vuh (senere Popol Ace), Lions of Judea og Prima Vera.

* Mottok en rekke priser for sitt virke som musiker og artist. Fikk hedersprisen under Spellemannprisen i 1983 og 2009.

* Utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2010.

* Innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2012.

* Gift med Anita Skorgan 1984–87. Én datter, Sara Skorgan Teigen.