Leder Sara Danius i Svenske Akademien på Oslo-besøk fastslo at selskapet har brutt all kontakt med den voldtektsanmeldte kulturprofilen som har nytt godt av Akademiet støtte i en årrekke.

Innrømmer brudd på regler

Nobelpris-utdeler får krav om reform og åpenhet fra etter overgrepsskandale. I Oslo ville lederen for Svenska Akademien ikke møte pressen.

 

– Vi skulle aldri gitt penger til den mannens organisasjon, innrømmer Sara Danius, leder i Svenska Akademin, overfor Dagsavisen.

Svenska Akademien, som hvert år deler ut nobelprisen i litteratur, har vært i hardt vær de siste ukene, etter avsløringer i avisen Dagens Nyheter om voldtekt og seksuell trakassering gjennom en årrekke fra en aktør i svensk kulturliv med tette bånd til Svenska Akademien.

Onsdag kveld var Sara Danius på Litteraturhuset i Oslo for å holde foredrag om Nobelprisen og Svenska Akademiens arbeid. Danius kom ikke inn på de siste ukenes konflikt i sitt foredrag, og ønsket ikke å møte pressen i Oslo, men tok imot ett spørsmål fra Dagsavisen etter foredraget.

Les også: – Akademien må rydde opp

Krav om utskifting

De siste dagene er det kommet krav om utskiftinger og større åpenhet i Svenska Akademien.

Det private, lukkede selskapet på 18 faste medlemmer utpeker Nobelprisenvinneren i litteratur, og deler ut en mengde stipender og andre priser i Sverige og Norge. Kritikerne mener at den lukkede strukturen har gjort det mulig for overgrepene å foregå i det skjulte, i miljøet rundt Akademien.

Mannen som i svenske medier referes til som «kulturprofilen» har siden 1989 drevet en kulturscene med tett tilknytning til Akademiens med- lemmer. En rekke av medlemmene har hatt opplesninger og deltatt på arrangementer i klubben. Tidligere denne uken gikk to kvinner til anmeldelse av kulturprofilen for flere tilfeller av voldtekt. Flere av voldtektene skal ha funnet sted på klubben. Det var sist uke at 18 kvinner fra litteraturmiljøet samt ansatte ved klubben fortalte i avisen Dagens Nyheter om seksuelle overgrep fra mannen. De skal også ha funnet sted i leiligheter eid av Svenska Akademien. Direktøren for Nobelstiftelsen i Sverige har uttalt at saken kan være problematisk for Nobelprisens omdømme.

– Dagen etter at denne saken ble kjent, besluttet vi umiddelbart å avslutte ethvert samarbeid med vedkommende, understreket Sara Danius etter sitt foredrag på Litteraturhuset onsdag.

– Svenska Akademien er en privat organisasjon. Vi mottar ikke offentlige midler. Vi har en skatteteknisk selskapsform fra slutten av 1700-tallet og er nøye med å oppfylle våre skattemessige forpliktelser.

– Det er blitt kjent at en person som ikke er medlem, men som har svært nær relasjon til ett av medlemmene, har begått seksuelle trakassering. Nå er han også formelt anmeldt for voldtekt. Dermed er dette nå en politietterforskning, noe som Svenske Akademien ønsker velkommen, forklarte Danius.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Brøt habilitet

Ett av Akademiens medlemmer sitter i styret for kulturscenen sammen med den nå voldtektsanmeldte kulturprofilen. De siste årene har kulturscenen fått 126.000 i årlig støtte fra Akademien.

– Jeg har bestemt og forventer medlemmenes aksept for at habilitetsreglene for Svenska Akademien nå skal skjerpes ytterligere. Svenska Akademien konstaterer at våre medlemmer har brutt med våre egne habilitetsregler. Vi burde aldri gitt støtte til denne organisasjonen personen driver. Dette har pågått gjennom 20 år, erkjente Danius.

– Jeg understreker at Akademien aldri har utbetalt penger til denne personen, men til hans selskap.

Den kjente svenske forfatteren Kjerstin Ekman karakteriserte i intervju med Dagens Nyheter denne uken Svenska Akademien som «en sektlignende institusjon». Ekman er selv formelt innvalgt som medlem i Akademien, men har ikke møtt der siden 1989, i protest mot Akademiens håndtering av Rushdie-saken. «Svenska Akademien trenger ikke stå til rette for noen. Det er den store svakheten ved denne institusjonen», uttalte Ekman til Dagens Nyheter.

Det er nå uklart hvordan Akademien vil praktisere reglene som sier at et medlem ikke kan trekke seg.

I Dagens Nyheter onsdag fremsatte en professor i sivilrett krav om at Akademiens to foregående ledere, Horace Engdahl og Peter Englund, burde «ta ansvar og forlate Akademien». De to har nektet å gi opp sine plasser, med henvisning til at Akademiens medlemmer er valgt for livstid.

Les også: I krise etter #metoo-avsløring