Kultur

Innfører «forkjøpsrett» for TV-sport

Kulturminister Anniken Huitfeldt gir NRK og andre åpne TV-kanaler «forkjøpsrett» på fotball-VM og andre viktige sportsbegivenheter. TV 2 og Canal+ protesterer mot regjeringens innblanding.

Det er nå gått 13 år siden den daværende Bondevik-regjeringen lovet å styrke NRKs muligheter til å sikre seg visningsrettighetene for de dyreste sportsbegivenhetene. I går kunne kulturminister Anniken Huitfeldt omsider presentere lista som mange sportsinteresserte nordmenn har gått og ventet på.

- Dette er arrangementer som vi mener bør være tilgjengelige for alle fordi de har stor nasjonal interesse, sa Anniken Huitfeldt da hun i går la fram oversikten.

På lista står blant annet fotball-VM for menn, sommer- og vinter-OL, VM på ski og VM- og EM i håndball for kvinner.

Forslaget går i korte trekk ut på at NRK og andre åpne kanaler kan kreve å kjøpe rettighetene fra andre TV-kanaler. I tillegg til NRK er det de reklamefinansierte kanalene til TV 2, TVNorge og TV3 som kan tjene på den nye ordningen. I stedet for å delta i forhandlinger om visningsrettigheter, kan de nå velge sitte på gjerdet fordi de uansett kan kreve å tre inn i vilkårene til høystbydende.

Men hvordan dette i praksis skal gjennomføres kunne kulturministeren foreløpig ikke utdype. Annet enn at det trolig blir Medietilsynet i Fredrikstad som blir satt til å administrere ordningen og løse tvister som skulle oppstå.

- Dette er en ordning som er blitt innført i mange andre EØS-land. I Storbritannia er det blant annet cricket, i Østerrike nyttårskonserten og i Frankrike Formel 1, sa Huitfeldt for å illustrere sitt poeng om at det bare var sportsbegivenheter av nasjonal betydning som regelverket åpnet for å gi et særskilt vern.

Cricket og Formel 1

Samtidig som forslaget har blitt heiet fram av sportsinteresserte TV-seere, frykter Norges Fotballforbund og andre særforbund som sitter på de mest verdifulle TV-rettighetene at de skal gå glipp av store inntekter. Det bekymrer ikke kulturminister Huitfeldt.

- I denne saken har vi latt hensynet til TV-seerne veie tyngst. Jeg tenker også at den allmenne interessen for fotball holdes best ved like ved at de viktigste sportsbegivenhetene vises på vederlagsfritt fjernsyn, sa Anniken Huitfeldt til Dagsavisen.

Etter at saken ble sendt ut på høring i fjor sommer har både Konkurransetilsynet og Finansdepartementet uttrykt sin skepsis til en ordning som kan tappe særforbundene for inntekter og forrykke konkurransen mellom betal-TV-kanaler og reklamefinansierte kanaler. Men regjeringen står på sitt og oversender nå saken til EØS‘ overvåkingsorgan ESA for godkjenning. Huitfeldt føler seg rimelig trygg på at forslaget vil gå igjennom.

- At for eksempel fotball for kvinner ikke er med på lista betyr ikke at dette er mindre viktig. Men dette er et arrangement som det er mindre risiko for at kan bli kjøpt opp av betal-TV, og som det dermed vil være vanskeligere å få godkjent av ESA, sa Huitfeldt.

Gratis Max Manus?

TV 2s kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy mener forslaget er en helt unødvendig regulering av et marked som allerede fungerer til beste for norske TV-seere.

- Vi oppfatter først og fremst at dette er en ordning som er laget for NRK, og ikke for publikum. Forslaget skaper dessuten stor usikkerhet hos TV-kanalene så vel som hos de enkelte særforbund, sier Rune Indrøy, som sier at han i går fikk en rekke telefoner fra idrettsledere som er bekymret for konsekvensene.

- Et OL produserer cirka fem-seks tusen timer sport. Hvordan dette skal la seg dele opp, og hvordan Medietilsynet eventuelt skal fastsette en «markedspris» er bare noen av de mange spørsmålene vi har i denne saken, sier Indrøy.

Også direktør Steinar Brændeland i betal-TV-kanalen Canal+ tror Medietilsynet vil få store problemer med å håndtere ordningen. I likhet med TV 2 tror Canal+ at prisene kan bli lavere enn det som ville vært tilfellet i et ikke-regulert marked.

- Etter 20 år i denne bransjen er dette et forsøk på markedsregulering som jeg rett og slett ikke kan forstå hvordan skal utføres. Og hvor går grensen for kulturbegivenheter av «nasjonal betydning»? Burde ikke kulturministeren i så fall også regulere kinomarkedet, slik at historisk viktige filmer som Max Manus blir gratis tilgjengelig for publikum?

jonas.brakke@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen