Kultur

Indias populære datter

Mor-og-datter-romanen «Indias datter» har ligget et halvt år på norske bestselgerlister.

- Et bevis på at morsrollen er sterkere enn kulturforskjeller, tror forfatter Shilpi Somaya Gowda.

En lutfattig kvinne føder sitt andre barn på landsbygda i India. Det første var en jente, som like etter fødselen ble tatt bort av familiens menn for å drepes. Familien har ikke råd til mer enn ett barn, og det barnet må bli en sønn som kan forsørge dem, ikke noen jente de må betale brudepris for.

Men også det andre barnet blir jente. Kvinnen, Kavita, må tenke fort. Uten å fortelle det til mannen, reiser hun til storbyen Bombay, hvor hun leverer jenta på et barnehjem. Hun har reddet et liv, men må resten av livet leve med sorgen over ikke å vite hvordan det gikk med den lille jenta. Fikk hun et bra liv?

Valgenes kraft

Slik starter «Indias datter», Shilpi Somaya Gowdas bestselgende debutroman. Senere blir leseren kjent med den amerikanske kvinnen Somer, som til sin store sorg oppdager at hun ikke kan få biologiske barn. Hun og den indiske ektemannen bestemmer seg for å adoptere, fra India. Jenta vokser opp i trygge og priviligerte kår i USA. Men hun lurer på hvordan hennes biologiske foreldre er. Og hvorfor vil mamma aldri dra til India?

- Jeg startet skrivingen med en idé, nemlig å vise fram den enorme forskjellen mellom livet jenta var født til, og det hun fikk. Det fascinerer meg veldig hvordan valgene vi tar, eller andre tar for oss, kan påvirke livene våre. I adopsjonssaker blir det jo ekstra tydelig, skjebnen blir ekstra forandret for alle de involverte, sier Gowda til Dagsavisen på telefon fra California, der forfatteren bor nå.

Bygger bro

Hun er takknemlig og overveldet over den enorme suksessen «Indias datter», som på engelsk heter «Secret Daughter» har hatt, både i hennes opprinnelige hjemland Canada, og i land så forskjellige som Norge, Polen og Israel. Boka er solgt til tjue land, og er solgt i flere hundre tusen eksemplarer bare i Canada. Den har ligget 23 uker på den norske bestselgerlista.

- I starten var jeg veldig overrasket over at lesere i andre land lot seg fenge av fortellingen. Men etter som leserne begynte å maile meg med sine historier om å være mor eller datter, forsto jeg at temaet er universelt. Morsrollen engasjerer, og bygger bro over kulturforskjeller, sier Gowda.

Ekstreme India

Likevel er kulturforskjellene et viktig tema i boka. Amerikanske Somer får sjokk den første gangen hun besøker India. Hun vemmes av fattigdommen, lidelsen, og plages av at den indiske ektemannens familie har andre ideer om privatlivets fred enn de hun er vant med. Adoptivdatteren opplever mye av det samme, men hennes møte med India blir likevel mye mer positivt. Der Somer føler seg invadert, ser datteren verdien av familie. Og der Somer kun ser lidelse, ser datteren styrke og glede også blant menneskene som lever i usle kår.

- India er så ekstremt! Så utrolig intenst, og så vanvittig fantastisk. Jeg prøvde å ta med de fæle tingene, som horrible jentedrap og forferdelige slumområder. Men jeg ønsket også å formidle min enorme kjærlighet til landet. India er hele spekteret fra magisk til grusomt. På den ene siden drepes eller aborteres små jentebarn bort. På den andre siden var det det første demokratiet som valgte en kvinne som sin øverste leder. Forklar det! Jeg er veldig glad for at leserne setter pris på det lille innblikket jeg har prøvd å gi dem inn i landet, sier Gowda.

Karrierejag eller barn?

Hun har selv indisk bakgrunn, som datter av to indere som utvandret til Canada på syttitallet.

- Hele resten av storfamilien min bor i India, så jeg har alltid følt meg hjemme der. Samtidig er jeg jo nord-amerikaner selv, sier hun.

Og dermed innforstått med amerikanske kvinners problemer med å kombinere karriere og barn, noe Somer i boka tidlig oppdager, og sliter mye med.

- Somer har vært en ekstremt ambisiøs student og lege. Etter at hun blir adoptivmor, er det vanskeligere for henne å leve opp til kravene på jobben. Det er vel en annen universell erfaring, dette at rollen som mor preger kvinner på måter de ikke hadde forutsett. Barna kan bli så altoppslukende. Ikke bare i den første, korte permisjonstiden, men de neste atten, tjue åra, sier Gowda.

Egentlig markedsfører

Hun jobber nå med sin andre roman, som også handler om India og USA.

- Jeg er egentlig utdannet innen markedsføring, hvor jeg også jobbet i mange år. Men så tok plutselig livet en sving da mannen min fikk jobb i California, og hele familien flyttet med. På den tida hadde vi ett barn, samtidig som jeg var gravid med vårt andre. Så jeg tenkte at jeg kunne gjøre noe gøy, og meldte meg på skrivekurs ved det lokale universitetet.

Kurset viste seg å være av bra kvalitet, og kulminerte i at studentene fikk kontakt med et forlag og en agent i New York.

- En kjempesjanse! Jeg hadde virkelig ingen peiling på bransjen da jeg startet. Men det var bare en styrke, tror jeg. Jeg bare ga på med fullt mot, og mål om å fullføre en roman. Alt som har skjedd etterpå, har vært en bonus.

Mer fra Dagsavisen