Barcode i Bjørvika er tegner av MVRDV Architects, Nederland.FOTO: NASJONALMUSEET

Importert arkitektur

Verdenskjente arkitekter tegner signalbygg for Norge. Arkitekturmuseet i Oslo presenterer et knippe aktuelle arkitekter.

Utstillingen «Arkitekturimport» presenterer blant annet Barcode som er under bygging i Bjørvika og Nasjonalmuseets framtidige nybygg på Vestbanen. Nasjonalmuseets nye hus er tegnet av tysk/italienske Kleihues + Schuwertk, mens Barcode Masterplanen er tegnet av nederlandske MVRDV Architects og norske a-lab og DARK Arkitekter. Kulturhus fra Bodø i nord til Kristiansand i sør presenteres på utstillingen.

 

Stjernearkitekter

- Hoveddelen av utstillingen presenterer sju utenlandske arkitektkontorer som har vunnet én til to konkurranser i Norge de siste årene. Vi har også med tre stjernearkitekter som alle har fått direkte oppdrag i Norge, forteller Eva Madshus som er kurator for utstillingen.

De tre arkitektene er italienske Renzo Piano som har tegnet Astrup Fearnley Museet, amerikaneren Steven Holl som er arkitekten bak Hamsunsenteret på Hamarøy og den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor. Han er en prisbelønnet arkitekt og i Norge har han blant annet tegnet sinkgruvemuseet i Sauda. Den tyske filmregissøren Wim Wenders har fulgt Zumthors arbeid med museet i Sauda. Denne kortfilmen vises på utstillingen. Ellers omfatter utstillingen modeller, materialprøver, filmer, illustrasjoner og tegninger.

 

Konkurranser

- I tillegg har vi tatt med konkurransen på Vestbanen i 2002, sier Madshus.

- Det prosjektet ble lagt vekk. Kvier utenlandske arkitekter seg for å delta i konkurranser i Norge?

- Det gir ikke noe godt signal, men jeg tror ikke de holder seg unna av den grunn. Men det er utrolig uheldig at det ikke tas avgjørelser før konkurransene utlyses, sier Eva Madshus som hadde håpet på en avgjørelse for Munch-museet 12. desember.

- Jeg håper vi kan sprette champagnen for Nasjonalmuseet i løpet av utstillingsperioden når pengene fra Stortinget er bevilget, sier Madshus.

Lambda, som skulle huse Munchs kunst i Bjørvika, er ikke med på utstillingen.

- Vi fikk ikke låne materiale fra Oslo kommune, men vi har med deler av den enorme avisdebatten, sier Eva Madshus.

Utstillingen varer til 7. april.