Annonse
Sara Johnsens NRK-serie med Pål Sletaune om 22. juli vil foregå over seks episoder, og vil ikke ha med terroristen Breivik som karakter. Innspillingsstart vil være i april 2018.

– Ikke terroristens historie

Regissør Sara Johnsen spør seg om en portrettering av Breivik som karakter er nødvendig for å best formidle hans tankegods i fiksjon.

Annonse
Kultur

 

– De valgene som vi har gjort, er av veldig mange grunner, sier regissør Sara Johnsen.

Hun og Pål Sletaune har planlagt å lage NRK-serien om 22. juli-terroren. Denne vil bestå av seks timelange episoder og skal hete «22. juli».

– Vi har trengt litt lang tid for å begynne å ta i det og for å finne gode innfallsvinkler.

Les også: – 22. juli-filmene er nødvendige

Breivik ikke med

Men terroristen selv har ikke fått plass som karakter i denne 22. juli-historien. Johnsen ønsker ikke å vinkle hans historie fra hans perspektiv.

– Hans mål som karakter risikerer å bli veldig forstyrrende for hvordan ting oppfattes. Da gir man ham en stemme og sitt perspektiv på historien. Det er et perspektiv vi har valgt å ikke ha med, nettopp fordi handlingen han har gjort og den oppmerksomheten han har fått i ettertid, har handlet mye om ham og hans person, sier hun.

– Veldig mange historier om terror ender jo nettopp med å bli terroristens historie. Og er det nødvendig? Er det den handlende mannens destruktive kraft som er den virkelige historien om vår virkelighet, spør Johnsen retorisk.

– Er det ikke viktig å få fram hans motivasjon og tankegods?

– Det er veldig godt representert i vår serie, og noe av det mest interessante er å se i hvilken grad det har en klangbunn i vår befolkning. Men jeg tror ikke det å ha Breivik som en karakter er den beste måten å fortelle om hans ideologi på, sier Johnsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange perspektiver

– Dette er en serie som prøver å belyse 22. juli fra mange forskjellige vinkler og perspektiver over seks timer. Vi har i hvert fall ikke prøvd å unngå å tematisere ideologi, eller at det var et angrep på Arbeiderpartiets ungdom. Nei, nei, er du gæren. Vi har researchet i fem år. Vi har 22. juli godt under huden.

– Det jeg synes er skikkelig viktig, er at det er noe som de nye generasjonene lærer om, og at folk gjenkjenner de konspirasjonsteoriene som Breivik trodde på når de hører det. Folk skal vite hva som skjedde i Norge, og at det var en nordmann som gjorde det. At det var en norsk høyreekstrem. Det synes jeg er veldig viktig, faktisk.

Annonse