Scene

Ibsen danket ikke ut resten

Mens omtrent hele Teater-Norge har vært samlet til publikumskonferanse i Bergen kan Det Norske Teatret og Oslo Nye Teater trekke et lettelsens sukk etter at Ibsen-måneden er over. Begge teatre opplever like godt septembersalg som i fjor.

Vi skriver oktober, og med det er 2014s store teatermåned over i hovedstaden. Mandag og tirsdag denne uka har store deler av Teater-Norge vært samlet i Bergen til Norsk publikumsutviklings årskonferanse, der de har diskutert hvordan de skal fange interessen til publikum. Ser man på teaterfronten har imidlertid Oslos publikum vært trofaste i september, selv da Ibsenfestivalens hele 25 produksjoner har preget byen fra 7.-22. september.

- Det er vel ikke helt fysisk mulig å få med seg alt, men jeg opplever helt klart at det har vært stor publikumsinteresse. Det viser jo tallene, sier teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta.

Stabile tall

Ibsenfestivalen arrangeres annethvert år, og sist i 2012 solgte Nationaltheatret i overkant av 9.000 billetter til sine forestillinger.

* Med 10.200 solgte billetter til Ibsenforestillingene ved Nationaltheatrets scener, samt 3.200 deltakere på ulike seminarer, samtaler og foredrag opplyser Nationaltheatret om at de er godt fornøyde med årets besøk til Ibsenfestivalen.

* I tillegg har scener som Black Box, Dansens Hus og Den Norske Opera & ballett vært blant de involverte, og sistnevnte melder om et billettsalg på 2.417 solgte billetter til «Ghosts - Ibsens gjengangere» til de to forestillingene under festivalen.

* Dansens Hus‘ forestilling «Rotating Nora» solgte i overkant av 700 billetter.

Forestillingene som «Lille Eyolf» på Amfiscenen, «Gjengangere» i Malersalen og «En Folkefiende» på Torshovteatret har fått gode kritikker.

- Jeg er veldig fornøyd med at har hatt fem egne premierer, og at når stammen i festivalen går så godt, så løfter det haken vår litt. Jeg opplever også at vi har hatt gode gjestespill, så jeg er kjempefornøyd. Og litt sliten, sier Tømta.

Ibsen lite å si

Man skulle kanskje tro at Ibsenfestivalen var noe teatrene som ikke er del av festivalen merket, men tallene til både Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret vitner ikke om dette.

Fra 1. september til 25. september hadde Det Norske Teatret solgt og reservert 11.381 billetter, og har hatt forestillinger som «Woyzeck» på hovedscenen og Arne Lygres «Ingenting av meg» på Scene 2. I tillegg har de forestillinger som er på turné.

- Vi har hatt en strålende september her på teatret, og jeg er bare glad for at Ibsenfestivalen også kan vise til gode tall. Det tyder på at det ikke er en konstant mengde teater som folk ser. Jeg tror det er sånn at hvis folk ser noe de liker, så vil de se mer, sier teatersjef Erik Ulfsby.

Mer bekymret for konsert

Også Oslo Nye Teater opplever lignende billettsalg som fjoråret. Oslo Nye Teater har blant annet hatt komedien «Hypokonderen» med Bjarte Hjelmeland i hovedrollen fra 3. september. På forestillinger avviklet i september 2013 ble det solgt i alt 14.028 billetter, mens antall solgte billetter til forestillinger fram til 25.septemer i år er 13.603, opplyser teatret.

- Vi var ikke urolig for eventuell konkurranse fra Ibsenfestivalen i det hele tatt. Jeg tenker mer motsatt, at det er positivt for alle teatrene når det snakkes mye om teater. Det skaper økt interesse, sier administrerende direktør Dag Sørsdahl. Han mener ikke at konkurransen blant teatrene er den sterkeste trusselen for scenene i Oslo.

- Konkurransesituasjonen er så stor uansett, og det er like mye alt mulig annet enn teater som kan påvirke besøkstallene. Det finnes mange flere tilbud nå enn før, og særlig konserter og mengden store artister som kommer utgjør en stor konkurranseflate, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen