Nye takter

I natt hylles David Bowie i New York

Planen var at David Bowie skulle delta på sin egen konserthyllest i Carnegie Hall i natt, forteller Robyn Hitchcock til Dagsavisen. Slik ble det ikke.

Bilde 1 av 2

Den britiske kultartisten Robyn Hitchcock er blant dem som opptrer på den store David Bowie-minnekonserten i New Yorks Carnegie Hall. Det er Bowies mangeårige produsent Tony Visconti som leder bandet. Hitchcock var en av de første som ble spurt – men da hadde arrangementet en helt annen karakter.

– Planen var at Bowie selv skulle dukke opp, forteller Hitchcock.

Konserten som blir strømmet direkte fra Carnegie Hall, ble annonsert 10. januar, bare timer før budskapet kom om at Bowie var død. Dermed gikk arrangementet fra hyllest til minnekonsert. Det blir to parallelle minnekonserter, en i New York i kveld, og en i Los Angeles’ Radio City Hall i morgen. På scenen begge steder står blant andre Michael Stipe, Cat Power, Pixies og Rickie Lee Jones. Konsertene streames live for alle interesserte. Arrangørene bak Bowie-hyllesten har gjort årlige hyllestkonserter i Carnegie Hall – de siste årene Prince, Paul Simon, David Byrne – men har på godt og vondt truffet ekstra godt denne gangen.

Minneord: David Bowie er død

Bowie forandret seg stadig

– Konserten er blitt mye større nå enn da jeg ble involvert. Det blir trangt i garderobene, fastslår Hitchcock.

– De henvendte seg først i november, jeg sa jeg var interessert. De hadde Jakob Dylan og et par andre på programmet. Så fikk jeg ikke noe mer bekreftelse, og var usikker på om konserten ble noe av. Og plutselig så jeg at han var død… sier Robyn Hitchcock og blir ettertenksom.

– Bowie forandret seg stadig, men han var samtidig en konstant tilstedeværelse. Folk som er så produktive har man lett for å ta for gitt.

Les også: Fullt hus for David Bowie

I likhet med Robyn Hitchcock, som siden midten på 70-tallet har gitt ut en strøm av gode plater, først med bandet Soft Boys, så gjennom en lang solokarriere. En periode på 90-tallet under alternativ-rockens storhetstid spilte han med folk i R.E.M og ga ut plater på store selskaper, før han igjen fant sitt komfortable kultnivå.

– Jeg skriver låter og spiller inn, jeg liker å holde meg aktiv. Du har en evighet til å ikke eksistere. Til å være ingenting. Gjør så mye du kan. Det gjorde Bowie.

Sist gang Hitchcock hyllet Bowie, var det ved å fremføre «Hunky Dory»-albumet i sin helhet på konsert i 2010.

– Det var en periode vi gjorde hyllestkonserter i London (Hitchcock har bl.a gjort Bob Dylans 1966 Royal Albert Hall-livealbum i sin helhet), vi snakket lenge om å gjøre Bowie, og alles favorittplate var Hunky Dory. Min påstand er at «Hunky Dory» var det første indie-albumet. All indie-rock stammer fra «Hunky Dory». Bowie var for 70-tallet det Dylan var for 60-tallet: Den som var selve tidsånden. Dylan hadde ikke nødvendigvis noen innflytelse på punken, det hadde Bowie. Og punken satte i gang alt som kom etter av new wave, indie og britpop. Bowie har påvirket så mye på så mange måter. En hel masse folk kunne oppfinne seg selv gjennom Bowie.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Jobber mye i Norge

– Bowie kom fra et grått og trist etterkrigs-England. Jeg er litt yngre. Men Bowie var en del av generasjonen som flyktet fra kjedsomheten. Det var noe veldig britisk over musikken hans, som jeg kjenner meg igjen i. Jeg spiller gjerne Bowie-sanger som ekstranummer. Jeg skal huske å gjøre det neste gang jeg kommer til Egersund, sier Hitchcock.

De siste årene har han jobbet mye med Frode Strømstad og Anne Lise Frøkedal i bandet I Was A King, som har produsert plater og spilt konserter med Hitchcock. En periode var han rene Norgesvennen, men nå har han bosatt seg i Nashville, og venter på permanent oppholdstillatelse, før han kan reise ut av USA.

– Den neste plata mi blir spilt inn i Nashville. Jeg holder meg her en stund nå. Men det fyrhuset i Egersund der Anne Lise og Frode spiller inn noen ganger - dit vil jeg tilbake. Frode har superkrefter som får folk fra hele verden til å komme til Egersund. Vi vil samles der igjen. Det vet jeg. Jeg gleder meg allerede.

Mer fra Dagsavisen