Svenska Akademiens leder Sara Danius, her ved kunngjøringen av årets Nobelpris i litteratur.

I krise etter #metoo-avsløring

Etter at 18 kvinner sto fram og fortalte om overgrep fra en mann tilknyttet Svenska Akademien, er det krise for utdelerne av Nobel-prisen.

 

Reaksjonene har vært sterke i svensk kulturliv etter de siste dagenes avsløringer i avisen Dagens Nyheter.

Tirsdag publiserte avisen en omfattende sak der 18 kvinner forteller om seksuelle overgrep fra en sentral mann i svensk kulturliv.

Mannen som i DN er blitt anonymisert som «Kulturprofilen» har nære bånd til ett av de 18 medlemmene i Svenska Akademien, også kalt De Aderton, som hvert år deler ut Nobelprisen i litteratur på oppdrag fra Nobelstiftelsen.

Overgrepene skal blant annet ha skjedd i leiligheter eid av Svenska Akademien, og på kulturscenen som mannen driver, som beskrives som «Svenska Akademiens dagligstue» av kvinnene i artikkelen.

«Politiet sa det var en voldtekt, men jeg våget ikke anmelde», forteller en av kvinnene til Dagens Nyheter.

«Skandalen med Kulturprofilen handler ikke om ett råttent egg i Svenska Akademiens nærhet. Det er institusjonens hittil dypeste krise», skriver kulturredaktør i Dagens Nyheter, Bjørn Wiman, etter avsløringene. «Svenska Akademien har mye å forklare», skriver kultursjef i Expressen, Jens Liljestrand.

Les også: 1300 kvinner bak #Metoo-opprop i svensk politikk

Gjennom flere tiår

Den såkalte «Kulturprofilen» driver en kulturscene i Stockholm som har hatt tilknytning til Svenska Akademien siden tidlig på 90-tallet. Svenska Akademiens leder Sara Danius har nå stoppet samarbeidet med kulturscenen, og bedt et advokatfirma granske hver enkelt akademimedlems forbindelser med «Kulturprofilen».

Overfor Dagens Nyheter innrømmer Danius at hun har kjent til rykter om «Kulturprofilen». «Jeg har hørt snakk om tafsing og skammelige forslag. Men ikke den typen grove overgrep som nå har framkommet», sier Danius til Dagens Nyheter.

Ifølge avsløringene i Dagens Nyheter har overgrepene funnet sted gjennom flere tiår.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utnevnt til ridder

I 2015 ble «Kulturprofilen» utnevnt av kongen til ridder av første klasse for sin innsats i svensk kulturliv. Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke vil nå undersøke om det er mulig å tilbakekalle ordenen, skriver hun i sosiale medier.

«Jeg får vondt ved tanken på at den utmerkelsen som denne personen har fått, kan ha bidratt til å styrke hans status og makt, og at han har misbrukt sin posisjon for å begå trakassering og overgrep», sier kulturministeren til Dagens Nyheter.

Les også: Sveriges utenriksminister utsatt for seksuell sjikane

Leder til Oslo

Sara Danius tiltrådte som leder for Svenska Akademien i 2015. Onsdag kommer Danius til Oslo for å snakke om årets Nobelpris-tildeling og Akademiens arbeid. «Kanskje får vi et aldri så lite innblikk i De Adertons indre liv og hvordan diskusjonene rundt bordet ser ut», skriver Litteraturhuset.

Svenska Akademien er et privat selskap som også deler ut en rekke stipender og andre priser. Representantene blir innvalgt på livstid etter hemmelige avstemninger blant Akademiens medlemmer. Svenske kommentatorer fremhever nå Akademiens lukkede struktur som en av grunnene til at overgrepene kunne pågå.

– Det er for tidlig å si hvilke følger dette vil få for tilliten til Nobelprisen, sier Tine Kjær, direktør for skjønnlitteratur i CappelenDamm, den norske forleggeren for årets Nobel-vinner Kazuo Ishiguro.

– Jeg er sjokkert over å høre om disse overgrepene. Dette er en fryktelig misbruk av makt og posisjon. Med det som nå er kommet fram, er det lett å tenke seg at en lukket krets med så mye makt og prestisje samlet, kan gi grobunn for slike overgrep, sier Kjær.

Les også: #Metoo: LO i Sverige med skjenkestopp

Arbeidsgruppe

Norsk bokbransje har nylig satt ned en arbeidsgruppe som skal lage retningslinjer mot seksuelle overgrep og trakassering i norsk litteraturmiljø. Arbeidsgruppen består av Den norske Forfatterforening, Forleggerforeningen, Bokhandlerforeningen, Norske Barne- og Ungdomsforfattere, Norsk Faglitterær Forfatterforening, og Norsk Oversetterforening.

– Det som disse kvinnene forteller er nedslående, sier leder i forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik, om avsløringene rundt Svenska Akademien.

– Det vitner om et samfunnsproblem, om menn som misbruker makt og posisjon. Og det vitner om at det som er satt i gang med #MeToo-kampanjen ikke nettopp må bli bare en kampanje, men legge grobunn for en bevisstgjøring og arbeid med å forebygge slike alvorlige hendelser.

Les også: Seksuell trakassering: Ber NRK lage retningslinjer