Murakami-fans sto i kø utenfor bokhandlene fredag morgen da hans nye roman ble lagt ut for salg. FOTO: NTB SCANPIX

I kø for ny bok

Nok en gang kom det som en overraskelse: Haruki Murakami har skrevet ny stor roman. I går sto fansen i kø foran bokhandlene i Japan.

«Killing Commendatore» er den engelskspråklige tittelen det japanske forlaget har gitt Haruki Murakamis nye roman («Kishidancho Goroshi»). Romanen er i to deler, hver på 500 sider. Dette er Murakamis største utgivelse siden romanen «1Q84», som ble publisert i tre deler på tilsammen 1000 sider i 2009-2010. Over hele Japan sto Murakami-fans i kø da bokhandlene åpnet fredag, for å kjøpe den nye romanen. I Tokyo åpnet bokhandlene ved midnatt, for å kunne selge Murakami-bøkene så tidlig som mulig på utgivelsesdagen 24. februar. Slik det pleier å være med Murakamis bøker, var det sluppet lite informasjon på forhånd fra forlaget, og det ble ikke sendt ut anmeldereksemplarer på forhånd til japansk presse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Venter på posten

I Norge venter Murakamis utgivere Pax Forlag nå på ekspresspost fra Japan med bøkene.

– Det japanske forlaget sender ikke ut manus elektronisk. Etter at handlingen i «Kafka på stranden» ble lekket før utgivelse, har de vært strenge på å ikke sende ut noe informasjon på forhånd, sier markedssjef Karen S. Jensen i Pax Forlag.

Murakamis nye romanen handler om de mystiske hendelsene rundt en portrettmaler som blir skilt og flytter inn i et gammelt hus på landsbygda utenfor Tokyo, ifølge engelskspråklige nyhetsmedier i Japan.

Les også: Den uimotståelige Haruki Murakami

Les også: Pris for Murakami

Opplag: En million

Førsteopplaget på «Killing Commendatore» var på hele en million eksemplarer, 500.000 for hver del. Allerede før utgivelsen hadde forlaget trykket et nytt opplag på 300.000. De to delene heter «Arawareru Idea» and «Utsurou Metaphor», som kan oversettes med «En idé tar form» og «En flyktig metafor». Hvordan bøkene blir utgitt i Norge, er ennå ikke klart.

– Vi har satt opp Murakamis nye roman for utgivelse på norsk første halvår 2018. Omfanget på romanen kan skape utfordringer for oversetteren. Vi får komme tilbake til nøyaktig tidspunkt når vi har lest boka, sier Karen Jensen, markedsansvarlig i Pax Forlag.

Haruki Murakami (68) er en av verdens mest populære forfattere, og har årlig vært blant bookmakernes favoritter til Nobels litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk.

Murakamis forrige roman «Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår» kom ut i 2013, og kom på norsk i 2014. Tidligere i år kom Pax Forlag med en oversettelse av tidlige Murakami-noveller, «Elefanten som forsvant».

Les også: «Den uimotståelige Murakami» - anmeldelse