Kultur

I klimakampen

Artisten som før var kjent som Antony heter nå Anohni, og gir ut en ny sang for klimatoppmøtet i Paris.

Bilde 1 av 2

«4 Degrees» heter den nye singelen til Anohni, fra før kjent som Antony Hegarty. Som i samme anledning gjør det klart at hun nå definerer seg som kvinne, og heretter helst vil blir omtalt som hun/henne.

Ansvarlig

– Jeg er lei av å gråte for menneskeheten, og syntes samtidig at jeg ikke var helt ærlig når jeg lot som jeg ikke selv er en del av problemet. «4 Degrees» er et slags brutalt forsøk på å gjøre meg selv ansvarlig, ikke bare evaluere mine intensjoner, men også vurdere de virkelige konsekvensene av mine handlinger, skriver Anohni i en pressemelding. Hun gir ut singelen «i solidaritet med» klimatoppmøtet i Paris, «for å rette søkelyset mot global oppvarming og kollapsen av verdens biologiske mangfold». Sangen er en stor, mørk og dyster beskrivelse av konsekvensene av framtidige klimaendringer, fra et «kjør på, det er bare fire grader»-perspektiv.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

På Svalbard

Antony & The Johnsons slo gjennom med albumet «I Am A Bird Now» i 2005. Et sterkt personlig utspill, som fikk uventet stor gjennomslagskraft, og ble en prisbelønnet bestselger. Oppfølgeren The «Crying Light» fra 2009 rettet blikket utover, mot en verden i endring. I mellomtiden hadde Antony vært på Svalbard, en reise som gjorde sterkt inntrykk. Dette fikk vi vite da Antony & The Johnsons ved et sammentreff opptrådte i Oslo samtidig som Al Gore var i byen for å presentere sin dokumentarfilm om global oppvarming, «An Inconvenient Truth», i 2006. Antony uttrykte stor beundring for filmen, og sa at de nye sangene var sterkt inspirert av tanker om miljøvern. Ikke minst etter denne turen til Svalbard.

– Jeg dro til Spitsbergen som passasjer på en russisk båt. Det var så vakkert, med sjøen, de ville dyrene og hele det majestetiske landskapet. Jeg har tenkt så mye på Arktis i det siste, fordi det er et så mystisk sted, men også i en mer økologisk sammenheng, med isen som smelter. Det er mye energi som slippes fri der nå, som kommer til å få store virkninger for resten av verden. Jeg ville se det med egne øyne, og var glad for å få en slik anledning, sa Antony Hegarty den gangen.

Til festivaler

Disse tankene utvikles videre nå med «4 Degrees». Som er den første singelen fra albumet «Hoplessness», som kommer til våren. De nye låtene til Anohni er ikke laget med gruppa The Johnsons med produsentene Hudson Mohawke og Oneothrix Point Never, og har en hardere, mer eksperimentell elektronisk lyd enn vi har vært vant til fra denne kanten. Samtidig eksisterer Antony & The Johnsons fortsatt som et gruppenavn, men det virker som det kan bli en stund til vi får høre den sammensetningen igjen. Anohni jobber i stedet med et nytt scenekonsept for de nye sangene.

To festivalopptredener i Spania og Italia i sommer er allerede bekreftet, og flere kommer etter hvert.

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

Mer fra Dagsavisen