Kultur

I det frie ords tjeneste

Oliver Stone mener det er en skam at norske myndigheter ikke kan garantere Edward Snowden fritt leide til Norge uten at han blir utlevert til USA.

Bilde 1 av 2

– «Snowden» reflekterer det amerikanske imperiets vekst og hvordan det strammer sin makt over resten av verden. Norske myndigheter vil aldri lytte til hva jeg mener, men det er forkastelig at Norge er så opptatt av å føye amerikanske myndigheter at de ikke kan garantere at Edward Snowden kan komme til Norge for å motta Ossietsky-prisen av Norsk PEN uten å risikere utlevering til USA. Jeg skjønner godt at Snowden ikke tar sjansen på å komme hit. Det er en skam, sier Oliver Stone til Dagsavisen.

Den profilerte regissøren står bak den biografiske spillefilmen «Snowden», og kom selv til Norge for å overvære premieren og møte Norsk PEN. Filmen skildrer en patriot som etter terrorangrepene 11. september ville bidra til USAs sikkerhet gjennom å jobbe for etterretningsorganisasjoner som CIA og NSA. Det han oppdaget av ulovlig overvåkning og de blodige konsekvensene av cyberkrigen ledet han til valget om å lekke gradert informasjon om USAs spionprogram til avisen The Guardian. USA svarte med å sikte han for spionasje og forræderi. Siktelsen er opprettholdt til tross for at informasjonen Snowden lekket førte til domsfellelse mot den organisasjonen NSA.

Dagsavisens anmeldelse: Kanarifuglen i kullgruven

USA strammer grepet

– For meg har de skandinaviske landene alltid stått for uavhengighet og vern om egen suverenitet, og jeg kan ikke fatte hvorfor dette har endret seg, bortsett fra at USA strammer grepet om sine allierte. Det er trist å se at Norge i denne sammenhengen ikke har en egen vilje og en suverenitet, sier Stone.

Han mener for øvrig at norske myndigheter i likhet med andre land ikke gjør nok for å forklare offentligheten hva Edward Snowden har gjort og står for.

– Ingen forræder ville gi fra seg informasjon lik den Snowden satt på gratis, om ikke informasjonen var sann. En forræder ville krevd penger. Snowden er en idealist på vegne av oss vanlige mennesker. Og han har også kritisert Russland for å ha trappet opp sin etterretning i tråd med USAs opptrapping innen CIA og NSA. I Norge vil dere ikke se dette, dere er i ferd med å bli amerikanere og gjennom det styre etter den samme paranoiaen som mitt land styres av. At dere har valgt en høyrevridd regjering er et alvorlig utslag av dette.

– I likhet med det vi ser i øvrige skandinaviske og europeiske land.

– Ja, høyredreiningen er et utslag av terror og frykt, frykt og terror. Det er som George Orwell, som i sine dystre framtidsvisjoner alltid skapte nye fiender. Tilgangen på nye fiender åpner for mer penger til etterretning, mer sensur og mer kontroll. Prinsippet er enkelt. Myndighetene sier at «vi sørger for deres sikkerhet og til gjengjeld krever vi full lojalitet». Det er en kontrakt jeg aldri har vært villig til å signere fordi den er satt opp uten demokratisk autorisasjon, men myndighetene får den gjennom til folket fordi de kontrollerer de store kommersielle mediene. Jeg husker jeg leste Orwell som guttunge og tenkte at jaja, det var jo en spennende historie. I dag er det virkelighet og det skjer her og nå, sier 70-åringen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Den største trusselen

Stone mener USA stadig finner nye unnskyldninger for å kunne dominere verdenssituasjonen.

– Ikke før hadde muren falt og trusselen fra øst var borte, før vi invaderte Panama illegalt fordi Noruega plutselig var den største trusselen mot verdenssamfunnet. Senere kom vi til Saddam Hussain, og så bygget vi opp Gadaffi som den nye store trusselen mot verden og i dag heter den samme trusselen Assad og Putin.

Søker makt

– Ditt forrige store prosjekt var dokumentarserien «The Untold History Of The United States». Hvordan ser du Snowden i din versjon av USAs histori?

– Det er morsomt at du nevner det, vi strakk serien fra 1890-årene fram til 2013 og Obama-administrasjonen, og bare noen måneder etter premieren detonerte Edward Snowden-saken og hans bevisførsel mot NSAs overvåkningspraksis. Jeg hadde ikke drømt om at jeg så kort tid etter kunne lage en slags fortsettelse på historien om USAs skjebne. Jeg ser ikke at noe godt kan komme ut av et det tyranniet som vil gro fram hvis USA får gjennomført den globale maktovertakelsen som de søker, og som de på mange måter allerede har rent militært sett. Den eneste motstanden kommer i dag fra Russland, Kina og Iran, land som sørger for en viss maktbalanse. Vi er prisgitt denne balansen for å opprettholde freden. USA har presset Europa til en stilling hvor de framstår som en forstad til USA. NATO er utvidet med 13 land langs grensene til Eurasia og USA søker hele tiden etter regimeskifter, slik vi har sett det flere ganger i Sør-Amerika, land etter land. De amerikanske myndighetenes fremste mål nå er å provosere fram et regimeskifte i Russland som kan bidra til å svekke Kina. Slik ser vi en betydelig understrøm av politisk aktivitet som de lydige mediene ikke kan eller vil fange opp. Dette er et helt bevisst mønster lagt opp fra USAs side.

– Edward Snowden varslet om NSAs massive overvåkning av amerikanske borgere og på verdensbasis. Hvor vanskelig var det å få laget filmen om han?

– Du kan trygt si at vi ikke fikk særlig mye støtte fra USA. Vi måtte finansiere den fra Tyskland og Frankrike, men det var hardt også juridisk. Vi arbeidet i det skjulte og stille, sier mannen som har laget en rekke biografiske filmer tidligere, som «JFK», «Nixon», «The Doors» og dokumentaren om Fidel Castro.

– Sammenlignet med disse vil jeg si at Mr. Snowden er et særdeles dårlig utgangspunkt for en film. Han er innesluttet, han er ingen fysisk helteskikkelse og han sitter med nesa i en datamaskin. Men, som han selv sier, han er en «cool cat». Smart, resolutt og har prinsipper som han bygger alt fra karrieren til livet og kjærligheten rundt. At han måtte oppgi kjærligheten for at ikke Lindsay Mills skulle bli dratt med i dragsuget da han valgte å bli en varsler, gjør at han egentlig er en ekte filmhelt, men bare i virkeligheten, sier Stone, som hadde i alt ni møter med Snowden i Moskva der han er innvilget midlertidig asyl.

– Han var først skeptisk og unnvikende. Han ville ikke at det skulle bli en film av dette. Han er veldig sky og har alltid sagt at det han har gjort handler om saken og ikke budbringeren. Saken i seg selv er så komplisert, tørr og abstrakt at det aldri var aktuelt å lage «Snowden» som dokumentar, men likevel var det viktig for meg å vinne hans tillit. Litt etter litt fikk jeg informasjon som ingen andre noensinne har hatt, om hvordan NSA fungerer på innsiden. Vi måtte dramatisere historien som i virkeligheten strakk seg over ni år, og materialet var som en thriller, sier Stone, som understreker at før han møtte Snowden var det lite informasjon om hvem han egentlig var. Og den som fantes var uetterrettelig.

– Kan du forstå de valgene han tar som i realitetet frarøver han friheten og framtida?

– Ja, absolutt. Det er en scene i filmen der han sier at han ikke liker kameraer, antagelig fordi han har brukt så mye tid på å se på andre mennesker. Den store ironien er at en så sky mann som Snowden blir en av de mest hyllede personene i verden uten å ha søkt denne oppmerksomheten. Jeg er ikke optimistisk på hans vegne, selv om han er målbevisst, kan kommunisere med verden gjennom datanettverkene og er blitt gjenforent med Lindsay Mills i Moskva. Men alt han ønsker er returnere til USA og bidra til folks sikkerhet, den virkelige sikkerheten og ikke den falske som han selv har avslørt rekkevidden av. Men ingen av de to presidentkandidatene som nå går til valg i USA vil la ham gjøre dette. Vi kan jo håpe at Obama, som av alle ting ble tildelt Nobels fredspris, ut av ren barmhjertighet benåder Snowden. Det ville vært en perfekt slutt på hans presidentperiode.

Les også: Tar «Snowden» til Norge

Mer fra Dagsavisen