I kveld er det norgespremiere på «AGAIN».

Hyller norsk dans

CODAfestivalen har i år fokus på norske koreografer som gjør det godt i utlandet. I kveld har Ina Christel Johannessen Norgespremiere på «AGAIN».

- Det er 20 år siden det var dansens år i 1993. Derfor synes vi det er en god anledning til å vise hva norsk dans faktisk har oppnådd, sier leder for CODAfestivalen, Lise Nordal. Hun mener norsk dansekunst har eksplodert siden 1990-tallet.

- Vi har fått gode utdanninger, mer pengestøtte til dans, og vi ser at flere koreografer reiser ut og gjør det godt internasjonalt, sier hun.

CODAfestivalen har i år 20 norske koreografer i programmet.

- I tillegg skal vi ha seminarer, der vi blant annet spør om norsk dans har en egen identitet, sier Nordal. Selv tror hun norsk dans oppleves som annerledes enn dans fra resten av Europa.

 

Med orkester

Blant de store norske koreografene CODA trekker fram er Ingunn Bjørnsgaard, Jo Strømgren og Ina Christel Johannessen. Sistnevnte bidrar både i Den Norske Opera & ballett «I Fokines verden», men også med en norgespremiere på forestillingen «AGAIN» ved Bærum Kulturhus. Det er Johannessens eget kompani Zero visibility corp som danser til livemusikk fra Kringkastingsorkesteret (KORK). Det er en sjelden opplevelse.

- Sjelden, ja! Det skjer jo så å si aldri at samtidsdans akkompagneres av orkester, ler Johannessen.

- Dette er en stor produksjon, og det finnes ikke så mange scener i Norge man kan framføre noe sånt på, sier hun.

 

Ingen ferie

Zero visibility corp startet i 1994, og har reist rundt i hele verden. I tillegg blir Johannessen jevnlig invitert som gjestekoreograf for kompanier rundt om i verden. Det er ikke blitt noen sommerferie i år, opplyser hun. I stedet er det blitt turné med stopp i blant annet Sidney og New York. Johannessen er enig i at det har skjedd en utvikling i norsk dans.

- Det henger nok sammen med at det har vært tilgjengelige kulturpenger, og at vi har fått lov til å jobbe. Dette har tatt tid. Men vi har fått bedre dansere og bedre koreografer, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no