Maria Mozhdah bærer flott hovedrollen som Nisha i Iram Haqs nye film «Hva vil folk si».

«Hva vil folk si» får enorm publikumsrespons

– Vi har virkelig fått bekreftet at Iram har laget en film som betyr enormt mye for mange, sier produsent Maria Ekerhovd.

Iram Haqs kritikerroste film «Hva vil folk si» hadde premiere fredag, men har allerede mottatt stor respons fra publikum, spesielt fra folk med tokulturell bakgrunn og minoritetsbakgrunn, opplyser produksjonsselskapet Mer Film.

– Vi har virkelig fått bekreftet at Iram har laget en film som betyr enormt mye for mange og en film publikum blir veldig berørt av og engasjert i, forteller produsent Maria Ekerhovd.

Tårene rant

Flere har tatt til sosiale medier for å uttrykke sin opplevelse av filmen, blant annet komiker Shabana Rehman Gaarder:

«Etter premieren i går, satt jeg med inntrykk så sterke at jeg klarte ikke å skrive ett eneste ord før nå. Selv til frokosten i dag rant tårene. Så mange lag...og dramatisk medrivende uansett hvilken bagasje man selv bærer på. Den er også bevis på en generasjon som sier stopp, vi vil ikke leve slik, vi kommer ikke til å føre den måten å leve på videre. Vi bryr oss ikke om Hva folk vil si. Vi bryr oss om hverandre», skriver Rehman Gaarder i et lengre facebookinnlegg.

Rehman

Skjermdump fra Facebook.

«Familier som mobber egne familiemedlemmer fordi de blir redde for å selv bli angrepet av andre, og kveler sin egen ungdoms viljestyrke for å tvinge dem til å leve som dyr i bur, er noe ingen skal akseptere. Men friheten, uten støtte fra de du er glad i og som burde bry seg om deg, er også farlig, for verden kan også være veldig slem, og den er ekstremt farlig i samfunn som ikke tolererer kvinners uavhengighet», skriver Rehman Gaarder videre.

Les også: Når oppgjøret blir personlig

Les også: Iram helt på ekte


Ønsker dialog rundt sosial kontroll

Produsent Maria Ekerhovd mener den stroe responsen illustrerer at filmen er en representativ og viktig stemme for de med tokulturell bakgrunn. 
– På visningen fredag var det veldig mange norskpakistanere som var utrolig grepet av filmen. Men i løpet av visningene har vi også fått veldig mye respons fra andre, for eksempel ungdommer fra kristne miljøer som også opplever sosial kontroll, forteller Ekerhovd. Hun tror det er en film man kan kjenne seg igjen i uavhengig av bakgrunn, og en film det er viktig å snakke om.
– Det er jo Irams viktigste agenda med filmen, at hun ønsker å skape samtale og dialog rundt sosial kontroll.


«Dette skjer. Dette er virkelig»

«I kollektivistiske miljøer tilhører ikke ditt liv eller din kropp kun deg, du har ikke kun ansvar over dine egne valg - du skal tenke på slektas ære: krenker jeg deres ære om jeg gjør det og det? Snakker til denne gutten, drar på den festen, går i disse klærne, velger utdanning selv, planlegger fremtiden alene?», skriver forfatter Sofia N. Srour på sin facebookside etter å ha sett filmen for andre gang.

Srour

Skjermdump fra Facebook.


«Å forme sitt eget liv, få lov til å prøve og feile i oppveksten uten å måtte risikere - i verste fall - livsfarlige sanksjoner, er jo å kreve sine grunnleggende rettigheter som et individ. Men Nisha gjør ikke engang noe galt: å føle, tenke, mene... er det en synd å være menneske? Alle bør se denne filmen. Dette skjer, det er virkelig. Om ikke den ekstreme kontrollen er like utbredt, lever i hvertfall konseptet om skam og ære i beste velgående i flere miljøer.» skriver Srour videre.

«Hva vil folk si» har fått utelukkende varme mottakelser av kritikere, og fikk terningkast seks av Dagbladet, Filmmagasinet, Cinema, og NRK P3s Filmpolitiet, samt en rekker femmere, blant annet av VG, Bergens Tidene og Dagsavisen, og en firer av Aftenposten.

Filmen hadde sin verdenspremiere ved filmfestivalen i Toronto i høst, der den også fikk god mottakelse fra kritikere.

Les også: Lysbakken vil ha et oppgjør med æreskulturen

Les også: Altfor mange lever dobbeltliv

Les også: 1001 krav til minioritetsgrupper

Les også: - Ikke lett å oppdage æresrelatert vold

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!