Hva har du tenkt å gjøre med det, kulturminister?

Bare to av ti artister på norske festivalscener er kvinner. SV utfordrer Trine Skei Grande.

 

«En ny gjennomgang av årets festivalsommer viser at kun 2 av 10 artister på norske festivalscener var kvinner. På tross av flere år med fokus på problemet, er det ingen bedring», skriver SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård i et skriftlig spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande (V).

Han viser til en undersøkelse NRK.no har gjort, og at flere artister nå ber om sterkere virkemidler, som kvotering, for å bryte mannsdominansen på norske festivalscener.

«Erkjenner statsråden problemet, hvilke virkemidler vil statsråden i så fall bruke, og kan hun støtte krav om å innføre et måltall for kvinneandel på norske festivaler?» spør Øvstegård i brevet.

Les også: Popstjerner med foto-skrekk

Venter på svar

Spørsmålet ble sendt fra Stortinget til statsråden og Kulturdepartementet like før helgen, og SV-representanten har ennå ikke hørt noe fra kulturminister Trine Skei Grande. Men han har store forventninger til svaret hennes, sier han til Dagsavisen.

– Denne kulturministeren har vært opptatt av likestilling i kulturlivet, og har snakka spesielt mye om filmbransjen. Derfor antar jeg at hun anerkjenner at problemet er stort på andre områder også. Jeg antar også at hun vet at vi har hatt denne debatten hver seinsommer i årevis, uten at det har blitt en forbedring, og at hun hører på norske artister, som ønsker seg sterkere virkemidler, sier Øvstegård.

Saken fortsetter under bildet.

SVs Freddy André Øvstegård. FOTO: NTB SCANPIX

SVs Freddy André Øvstegård. Foto: NTB scanpix

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Går ut over kvaliteten

– Det aller viktigste her, er likevel dette: Når halvparten av befolkningen er så underrepresentert på norske festivalscener hver sommer, mister norsk kulturliv og musikkbransje viktige stemmer. Få kvinner går ut over kvaliteten, og gjør festivalprogrammene mindre varierte og brede, sier Øvstegård.