«NRK-sjefen må gå», skriver flere hundre klagere til Kringkastingsrådet, som møtes i dag for å diskutere «Faten tar valget».

Hundrevis av klager på NRK-sjefen

Klagestormen økte etter «mørke krefter»-uttalelser. Flere hundre har skrevet inn og krevd NRK-sjefens avgang. I dag skal Thor Gjermund Eriksen redegjøre i Kringkastingsrådet.

 

«Kringkastingssjefen må gå av». «Avsett Thor Gjermund Eriksen! Han har snakket til de grader nedsettende om sine lisensbetalere». «Vi har ikke lenger tillit til Thor Gjermund Eriksen som NRK-sjef. Hans manglende respekt for både seerne og Kringkastingsrådet er både arrogant, nedlatende og underkjennende».

Dette er bare noen få av de mange hundre klagene som er kommet inn til Kringkastingsrådet etter intervjuet med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i Aftenposten 20. august. Her snakket han om klagestormen rundt «Faten tar valget», en programserie for ungdom der hijabkledde Faten Mahdi Al- Hussaini undersøkte de politiske partienes standpunkter.

Forhåndsomtalen av programmet, der Al-Hussaini bærer hijab på skjermen, førte til over 5.000 klager til Kringkastingsrådet før første program i serien var blitt vist.

I Aftenposten kommenterte kringkastingssjefen klagestormen og uttalte bl.a.: «Jeg ser at det er sterke og mørke krefter som ønsker at muslimsk ungdom ikke skal være synlig». Foruten klagene til Kringkastingsrådet refererte Eriksen også til andre meldinger og e-poster sendt til NRK, og uttalte: «Jeg blir både veldig opprørt og ganske lei meg».

Les Intervjuet: – Politikerne spiller på islamfrykt (Dagsavisen Pluss - krever abonnement)

Skjøt fart

Dette førte til at klagestormen skjøt ny fart. Anslagsvis to hundre separate klagere har skrevet inn og krevd at NRK-sjefen må gå. Enda flere har klaget på Eriksens uttalelser til Aftenposten, og mener de er blitt hengt ut av kringkastingssjefen som rasister.

«Jeg vil ha meg frabedt å bli stemplet som en del av ‘mørkets krefter’ av selveste kringkastingssjefen». «Etter å ha sendt en lovlig og saklig henvendelse om Fatens hodeplagg blir jeg og andre lisensbetalere uthengt som rasister og dårlige mennesker offentlig. Dette er å gå langt over streken». «Kringkastingsrådet må i anstendighetens navn irettesette kringkastingssjefen». «Med kringkastingssjefens uttalelser ang. Faten-saken føler jeg meg uthengt som en høyreekstrem person. Dette bør få konsekvenser for ham. Jeg har vært saklig i min klage tidligere og fraber meg å bli tiltalt som høyreekstrem», heter det blant annet i klagene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trakk seg

Medlem av Kringkastingsrådet Elin Ørjasæter trakk seg fra rådet i slutten av august, i protest mot NRKs håndtering av klagene. Rådets nestleder Kjersti Thorbjørnsrud har også kommet med kritikk av NRKs dekning av debatten og håndtering av klagematerialet.

Til sammen har nærmere 6.000 skrevet inn til Kringkastingsrådet og klaget på «Faten tar valget». Ifølge Kringkastingsrådet går rundt 4.000 av klagene på at Faten fikk bære hijab i programserien, mens nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann ikke fikk bære synlig korssmykke som oppleser i Dagsrevyen.

Kommentar: Hat, hijab og Skam

Forstår reaksjon

– Det er ikke Kringkastingsrådets oppgave å verken ansette eller avsette NRKs sjef. Vi skal diskutere mye i dagens møte, men ikke hvorvidt kringkastingssjefen bør gå av, understreker Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold.

Han har gått gjennom klagene mot programserien, og også de mange hundre klagene mot kringkastingssjefen.

– Vi får regelmessig klager fra folk som mener kringkastingssjefen må gå av, men aldri før i dette omfanget, sier Kokkvold, som har forståelse for innsenderne:

– Jeg skjønner at klagerne reagerer når de oppfatter at de er karakterisert som mørke og rasistiske. Folk reagerer på å bli indirekte stemplet på bakgrunn av hatmeldinger til kringkastingssjefen, sier Kokkvold.

– Jeg har fått en del henvendelser om dette, og jeg har noen synspunkter på NRKs behandling av klagestormen. Det vil bli et tema i min innledning for Kringkastingsrådet torsdag, sier Kokkvold.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ønsket ikke å kommentere klagene på hans håndtering av saken før redegjørelsen for Kringkastingsrådet i dag.

Les også: «Jenta har ennå ikke sagt et ord»