Kultur

Hun skal strømme i ni timer

Hva gjør en artist som er vant til å turnere verden over når hun er stuck hjemme i to måneder? Fredag leder Guro Skumsnes Moe ni timers strømmekonsert fra Blitz.

– Da strømmekonsertene startet, var det sånn: Wow! Undergrunn! Her har det startet noe på grasrota. Folk gjør noe fordi det føles nødvendig! Så tok det kort tid før det ble forvrengt og kommersialisert, mener bassist, artist og komponist Guro Skumsnes Moe.

Fredag leder hun ni timers direktesendt strømmekonsert fra scenen på Blitz

Konserten starter klokken 15 og slutter ved midnatt. Guro Skumsnes Moe er på scenen hele tiden.

«Det finnes kanskje ikke noe lønnsomhet i tid, men kanskje lønnsomhet ikke er poenget, det er tid?» skriver Moe på Facebook-siden til dagens arrangement.

Les også: Brakkesyke 2020: Kan vi alltid ha sånne konserter?

Etter 12. mars da scener og flyruter stengte verden over, har både tida og livet blitt helt annerledes for Moe. Ideen om en konsert som strekker seg over hele ni timer var dels «et resultat av å ha vært på samme sted over lang tid», forteller hun.

– Jeg skulle vært på fire turnéer allerede i år, sier Moe.

– Turnéring er som kunstnerisk, sosial og logistisk høydehustrening. En kunnskap jeg nå ikke får utøvd. Så blir jo spørsmålet hvordan jeg kunne få til noe brukandes ut fra situasjonen vi nå var i.

– Men jeg får ikke til å kjede meg. Jeg har ti utgivelser som skal gjøres klar, jeg har nye tekster fra veien. Dette blir et arbeidsår. Det er jo ikke sånn at jeg har skapt et imperium som faller med koronaen. Strukturene er der fortsatt.

Samtid og støy

Gjennom de siste 15 årene har Guro Skumsnes Moe markert seg både nasjonalt og internasjonalt med musikk i skjæringspunktet mellom improvisasjon, støy, samtidsmusikk og punkrock. Hun har turnert verden over og har særlig tette bånd til Mexico, der hun bl.a har laget musikken til den kritikerroste mexicanske filmen «La region Salvaje» («Det fremmede», 2018). Hun har også gitt ut flere tekstsamlinger basert på turnedagbøker, og skriver stadig.

– 12. mars skulle jeg vært på Stamsund og og jobbet med det franske figurteateret Plexus Polaire på et verk basert på Moby Dick. Så skulle jeg vært i Mexico, Slovenia, Frankrike, Norge, videre på turne i Europa, og deltatt på release av et nytt album med Anne Waldman, der Laurie Anderson også er med («Sciamachy», ute nå, de medvirkende inkluderer Moe, Laurie Anderson og Deb Googe fra My Bloody Valentine)  Ingenting av dette ble jo noe av. Så da må jeg gjøre noe annet.

Nye hver time

Guro Skumsnes Moe er en slags spillende kaptein for dagens konsert, med nye artister, gjester og oppsett hver time. Hun opptrer med både musikere, dansere, vokalensemblet Oslo 14, lyrikeren Åste Linnestå og tilslutt med sin faste «powertrio» MoE.

Bassist Guro Skomsnes Moe og fiolinist Ole Henrik Moe med henholdsvis verdens største bass og verdens minste fiolin, som skal brukes på konsert i Oslo 4. juni. FOTO: MIMSY MØLLER

Guro Skumsnes Moe med oktobass, Ole Henrik Moe med sin lille fiolin. Foto: Mimsy Møller

Hun opptrer også med forskjellige instrumenter med utgangspunkt i bass: «El-bass, kontrabass, oktobass», ramser hun opp. Oktobassen er verdens største strengeinstrument, det er nesten fire meter høyt og Guro Moe disponerer en av ni i verden. Den ble bestilt og brukt først ved Only Connect-festivalen i 2015, og hentes fram ved store aneldninger som nå.

– Alt er improvisert. En uviss komposisjon skal folde seg ut. Kan den energien som ligger i sjansespillet overføres fra scenen gjennom kamera til de som ser på? sier Moe.

Konsertanmeldelse: Sondre Lerche levende i mausoleet

– Grunnmotivasjonen min er alltid energien som utløses av møtet mellom musiker og publikum. Streaming kan aldri matche det. Men her kan jeg utforske hva som skjer når jeg presenterer en virkelighet fra konsertsted til skjerm.

Koronastøtte

Moe har søkt midler til strømmekonserten fra både Oslo kommune og Kulturrådets tilskuddsordninger for koronaprosjekter. Til Kulturrådet kom det inn 1400 søknader på tilsammen nesten ti ganger de 30 millionene som er satt av til ordningen.

– Hvis vi ikke får noe fra Kulturrådet eller kommunen får ingen betalt, konstaterer Moe muntert.

– Og det skal ikke stå noen plakat med «VIPPS til...» på skjermen. Det har jeg ikke lyst til. Skal det vippses, så er det til Blitz. Blitz er ett av de viktigste kulturhusene i Oslo. Mange viktige tanker og ideer får utfolde seg her.

NI TIMER MOE PÅ BLITZ, FREDAG 23. MAI:

15.00: Åpning Guro S. Moe
15.30: Guro S. Moe/ Justina Brazaité
16.30: Guro S. Moe/ Dario Fariello/Justina Brazaité
17.30: Guro S. Moe/Elisabeth Nesset/Marianne Kjærsund
18.30: Guro S. Moe/ Janne Eraker/Harald Fetveit
19.30: Guro S. Moe/ Katarina Lisa Skår
20.30: Guro S. Moe/ Aasne Linnestå
21.00: Guro S. Moe / Oslo 14
22.00-00.00: MoE

* Link til arrangementet her

Mer fra Dagsavisen