Annonse
Klar for «Hver gang vi møtes» på TV 2 i kveld, og Rockefeller i Oslo i morgen: Åse Kleveland er i vinden i år.

Hun skal hylle og bli hyllet

I kveld får hun endelig være med på «Hver gang vi møtes»: I år er det mye nytt under solen for Åse Kleveland.

Annonse
Kultur

 

– Det var en kjempeoverraskelse da TV 2 ringte. Jeg sa ja med en gang, forteller Åse Kleveland.

I kveld starter årets «Hver gang vi møtes», der Åse Kleveland deltar sammen med Benny Borg, Ida Maria, Margaret Berger, Espen «Dansken» Selvig fra Klovner i kamp, Eldar Vågan og Hanne Sørvåg.

– Da jeg så «Hver gang vi møtes» for første gang, tenkte jeg: Dette hadde det vært moro å være med på! Siden det favner så bredt sjangermessig, ville det passet meg utmerket. Men på det tidspunktet var alle deltakerne låtskrivere, så jeg trodde ikke det ville bli aktuelt for meg, sier Kleveland.

Romodyssé

Helt siden hun platedebuterte som 16-åring i 1965, og sang Bob Dylans «A Hard Rain’s A Gonna Fall» inn på «Ti i skuddet», har Åse Kleveland gjort seg bemerket mest ved å tolke andres sanger. Og i morgen skal hun delta på den store David Bowie-hyllesten på Rockefeller (se ved siden av), på det som ville vært Bowies 70-årsdag. Her skal Kleveland synge David Bowies store gjennombruddslåt: «Space Oddity» (1969).

– Den sang jeg også på seks utsolgte Penthouse Playboys-konserter før jul, opplyser Kleveland blidt.

– Den syns jeg er så fin, og så fascinerende tekstmessig. Den er nesten som et lite teaterstykke. De som sitter på jorda og kontrollerer ferden, denne astronauten som flyter ute i verdensrommet, og dramatikken idet kontakten med jorden blir brutt... Det er en sjelden låt, fastslår Kleveland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Cohen

Hun skal også deltar på den store Leonard Cohen-hyllestkonserten i Oslo Spektrum senere i år. Her skal hun synge «First We Take Manhattan».

– Blir du personlig berørt når størrelser som Bowie og Cohen dør, eller tar du det profesjonelt?

– Man blir jo berørt. Dette er artister som har hatt lange liv og vært aktive lenge. Da blir det jo ikke det samme sjokket som når John Lennon ble skutt, for eksempel. Men for oss som var tenåringer på 60-tallet, har disse artistene alltid vært der, man har mange situasjoner og opplevelser i livet knyttet til låtene deres. Det var slående å oppleve i fjor, hvor så mange gikk bort: Når man sitter og snakker om dette med gode venner, ender man opp med å snakke om sine egne liv.

25 prosent merv

Til våren drar Åse Kleveland på turné, for første gang på mange år, med fullt band og en personlig konsertforestilling, hvor hun lover «minst 25 prosent mer Åse Kleveland» i en musikalsk reise fra 1965 til 2017. Etter kreftsykdom og behandling i 2010-2011, har Kleveland gjort noe av et comeback som artist. De siste par årene er hun igjen blitt et etterspurt navn, med en rekke store konsertopptredener og prestisjefylte oppdrag.

– Dette med å dra på turne har jeg tenkt på lenge, uavhengig av «Hver gang vi møtes». De siste årene har jeg gjort en god del konserter, litt sånn under radaren, og fått mange forespørsler. Da er det jo bare å hoppe i det! konstaterer Åse Kleveland.

Annonse