Annonse
Cecilie Lind har laget en installasjon med farger og overdådighet til årets Høstutstilling. Installasjonen er full av farger og lyd, og er ment som en kommentar blant annet til minimalistisk og streng kunst. FOTO: MIMSY MØLLER

Hummer og kanari i Kunstnernes Hus

Skulpturer, fargerike installasjoner, videokunst, performance, bananer, Pushwagner og et par støvler har inntatt Kunstnernes Hus.

Annonse
Kultur

Den årlige Høstutstillingen åpner for publikum i morgen, men pressen har allerede fått høre, se og lukte Høstutstillingen som er den 126 i rekken og kjent som Norges største markering av samtidskunst.

Pushwagner er vel den av årets kunstnere som flest kjenner til, og hans bidrag er et bilde som skal illustrere feststemning i Kunstnernes Hus fra 1981. Men i tillegg til Pushwagner er det 94 andre kunstnere som har sluppet gjennom juryens nåløye. 45 av dem er debutanter, i Høstutstillingsammenheng, vel å merke.

 

Gull og leopard

En av årets debutanter er Cecilie Lind, utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo. Lind fikk oppmerksomhet da hun i 2009 i sitt avgangsprosjekt laget dildoer for barn, som en kritikk mot det seksualiserte samfunnet.

Også denne gangen er det samfunnskritikk bak Linds installasjon. «What the fuck is wrong with visual candy», heter rommet som Lind har kledd med gullgardin, rosarutete gulv og fylt med selvportretter i form av porselenshoder støpt etter hennes eget hode. Hodene er dekorert med blant annet leopardmønster, grillet kylling, hummer og et ligger oppi et akvarium.

- Dette er en lek med objekter og visuell fasade, sier Lind. Alt fokus på utseende, perfeksjon og plastiske operasjoner har gjort at Lind ønsker å kommentere samfunnet ved en installasjon som rett og slett er «over the top».

- Det enorme fokuset på utseende gjør at alle til slutt blir seende like ut, sier Lind.

Installasjonen er også en kommentar til den strenge og minimalistiske stilen som Lind mener har dominert den norske kunstscene de siste årene.

- Installasjonen handler om å overstimulere. Alt er lov. Sånn er det jo i dag. Vi stimuleres hele tida, sier hun.

 

Les Dagsavisens anmeldelse av årets Høstutstilling

 

Pris til støvler

I forbindelse med Høstutstillingen blir det delt ut en rekke priser, blant dem Høstutstillingsprisen, en pris på 100.000 kroner. I år går denne til et par støvler i en krok av utstillingen.

- Jeg holdt nesten på å gå forbi dem, sier en tilfeldig forbipasserende når Dagsavisen skal studere verket nærmere.

Disse er laget av Åsil Bøthun. «Selv når man går helt tett på det unnselige skoparet, blir man stående forbløffende lenge og undre: Er dette et par «ordentlige» gummistøvler, eller er de noe annet?», skriver juryen i sin begrunnelse for tildeling av prisen.

Selv om støvlene tilsynelatende kan se ut som et hvilket som helst støvelpar du får kjøpt i butikk, er de imidlertid laget av Bøthun selv, som har brukt papir, gips, sparkel og maling og limt, tegnet med fargeblyant og lakket dem.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Annonse