Kultur

Hogger til på Hvaler

Godt over førti ulike historiske spel spilles i Norge i sommer. På Hvaler kan feriefolk og fastboende glede seg over «Steinhoggern», som spilles i et ekte steinbrudd.

- «Steinhoggern» er en musikal som tar utgangspunkt i lokalhistorien her på Hvaler. Det er en historie om framveksten av velferdssamfunnet, og om hvordan arbeidsfolk hadde det rundt 1895, sier Hans-Petter Thøgersen.

Han har skrevet teksten til «Steinhoggern», mens Johan Osuldsen, kjent for folkekjære melodier som OL-sangen «Se ilden lyse» og Jørn Hoels «Har en drøm», har laget musikken.

Ekte steinbrudd

Premieren på årets «Steinhoggern» er i kveld. Så går det slag i slag med forestillinger fjorten dager framover på Hvaler.

- Med stort og smått er vi 35 personer på scenen, med Marius Holt Mittet og Monica Hjelle i hovedrollene som steinhogger Karl Anton Berg og hans kone Augusta. Musikalen spilles utendørs, i et tidligere steinbrudd som nå heter Brottet amfi. Mange frivillige har vært med på å bygge og utvide arenaen. I tillegg kommer vakter og andre, så vi er nok oppe i nesten hundre frivillige, sier Thøgersen.

Spel-Norge

Fjorten dagers spilletid gjør «Steinhoggern» til ett av de historiske spelene som har lengst spilleperiode. Men det finnes mange andre spel, i hele landet. De handler om alt fra kjærlighet à la Prøysen til skikkelig vikingdramatikk, med klassikere som «Peer Gynt» og «Spelet om Heilag Olav» iblanda miksen.

I Oslo får Maridalsspillet «Svartedauden» i år selskap av nykommeren «Kongeblod» på Akershus festning - et ekte ridderspel om det eneste norske opprøret mot danskeunionen, i 1502.

Arbeideropprør

Felles for spelene er at de har forankring i lokal historie, nær eller fjern. «Steinhoggern» er ikke noe unntak:

- Ikke langt fra der stykket spilles, finnes landets eldste Folkets Hus som fortsatt er i bruk. Steinhoggerne på Hvaler hadde i utgangspunktet få retter. Med med arbeidere fra Sverige kom nye impulser. De begynte å samle seg mot utbytterne, i «Steinhoggern» representert ved stenreder Friberg, altså direktøren, sier Thøgersen.

Kvinnene fram

Spelet er inne i sin åttende sesong etter premieren i 2005, men spilles fra i år i en ny, oppstrammet versjon.

- Det har kommet til en del nye sanger, og så har forestillingen fått ny visuell drakt og ny scenografi. Men det viktigste er at vi har strammet opp historien litt. Fått fram dramatikken tydeligere. I lys av 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i 2013, har vi dessuten dratt fram det perspektivet tydeligere. Augusta Berg er mer frampå nå enn i den første versjonen, sier Thøgersen.

Historien blir ny

Publikum på «Steinhoggern» er tredelt: Hyttefolk, lokale, og teaterentusiaster fra nærliggende byer.

- For noen er det tradisjon å se utendørsforestilling i Brottet hver sommer. Det er fint å kunne formidle historien i et slikt format. Fortida kommer nærere.

Mer fra Dagsavisen