– Her kan Anne Grete Preus få plass

Leder av Frogner bydelsutvalg foreslår å gi Anne Grete Preus en av de nye gatene på Filipstad.

– Det er en kjempeidé å gi Anne Grete Preus en gate i Oslo. Som leder for bydelsutvalget på vil jeg foreslå at dette blir et gatenavn på Filipstad, sier Jens Jørgen Lie (H), leder for Frogner Bydelsutvalg.

Han tok umiddelbart initiativ da han så Dagsavisens oppslag om å oppkalle en gate i Oslo etter Anne Grete Preus.

Den folkekjære artisten døde søndag, og hyllester har strømmet inn fra artister og publikum gjennom hele uka.

Det var artistkollega og forfatter Morten Jørgensen som tok til orde for å gi Anne Grete Preus sin egen gate i Oslo.

Les også: Anne Grete Preus er død

«En banebryter og en krigersjel er død, men jeg ser fram til en dag å kunne rusle i Anne Grete Preus gate eller krysse Anne Grete Preus plass. Det skulle bare mangle», skrev Jørgensen på sin Facebook-profil søndag kveld, da nyheten om Anne Grete Preus’ bortgang ble kjent.

– Oslo er full av gater og plasser oppkalt etter aristokrater fra 1700-tallet som ingen aner hvem er. Nå bør det komme et initiativ for å gi Anne Grete Preus en gate eller plass, sa Jørgensen til Dagsavisen tidligere denne uka. Han utfordret byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til å ta saken.

Les også: Vil ha Anne Grete Preus' gate

– Anne Grete Preus var en fantastisk artist og låtskriver. Hun er en utmerket kandidat til å få oppkalt en gate eller en plass etter seg. Jeg utfordrer bydelsutvalgene til å komme med forslag, kommenterte Raymond Johansen til Dagsavisen.

Kvinnenavn

Jens Jørgen Lie (H), leder for Frogner bydelsutvalg, responderte umiddelbart.

– Jeg leste saken i Dagsavisen og tenkte at bydelsutvalget må følge opp dette, sier Jens Jørgen Lie.

Les også: Geir Rakvaag - Gode minner om Anne Grete Preus

– Utbyggingen av Filipstad gjør at det blir mange gater og plasser her som skal gis navn. Filipstad tilhører bydel Frogner, og bydelsutvalget har allerede vedtatt at alle nye gater og plasser på Filipstad skal få kvinnenavn, forteller Jens Jørgen Lie.

Kvinnefronten har de siste årene hatt årlige aksjoner på Kvinnehistorisk natt for flere gater og plasser oppkalt etter kvinner. I Oslo er det 750 veier og gater oppkalt etter menn, mens bare 100 har kvinnenavn, påpeker Kvinnefronten.

– Anne Grete Preus var en stor kunstner, og hun bodde i vår bydel. «Jeg er en by / med hundrevis av gater» synger hun i en av sangene sine. Hun var et urbant mennesker, og dette blir en urban bydel. Derfor passer det godt med en gate oppkalt etter henne i den nye bebyggelsen på Filipstad, hvor det blir flere tusen nye boliger, sier Lie.

Bodde på Frogner

Anne Grete Preus bodde hele sitt voksne liv i Oslo. I 1985 kjøpte hun en villa på Frogner, og bodde i bydelen helt fram til sin død.

Preus ble diagnostisert med nyresvulst i 2007 og gjennomgikk behandling. Hun var aktiv som artist tross sykdom, og ga ut platene «Om igjen for første gang» (2007), «Nesten alene» (2009) og «Et sted å feste blikket» (2013) mens hun turnerte og ga konserter. Før sommeren kom beskjeden om at hun avlyste en planlagt turne i høst. Søndag døde hun etter en tids sykdom. Anne Grete Preus bisettes fra Uranienborg kirke torsdag 5. september.

 

Anne Grete Preus i sitt siste intervju med Dagsavisen, i 2013.
Foto: HILDE UNOSEN

Anne Grete Preus, her fotografert i 2013. Foto: Hilde Unosen

Gater i Oslo kan ikke oppkalles etter levende personer, og eksisterende gatenavn ikke endres med mindre navnene skaper store praktiske vanskeligheter.

Fra 2013 har bydelsutvalgene myndighet til å bestemme navn på nye gater og plasser. Bystyret bestemmer gatenavn i Sentrum sone, og har gitt navn til en rekke nye gater og plasser i Bjørvika.

Plan for utvikling av Filipstad fra havn til bolig- og næringsområde har vært gjenstand for årelang diskusjon i Oslo kommune, men sist uke passerte reguleringsplanen formelt i byrådet, og skal nå til politisk behandling. Planene omfatter bygging av 3.300 boliger, og det vil bli lagt til rette for et konsert- og kulturhus, hvor Oslo-Filharmonien er blant aktørene som ønsker plass. Overfor Aftenposten har byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) anslått at utbyggingen kan starte i 2022–23.

– Vi har ventet lenge på at byrådet skulle legge fram sak om Filipstad-utbyggingen. Nå kan vi gå i gang med å behandle planene, og når detaljreguleringen er klar, kan vi sette gatenavn, sier Jens Jørgen Lie (H) i bydelsutvalg Frogner.