Kultur

Her er vårens bøker om Holocaust

I år er det 75 år siden 2. verdenskrigs slutt og konsentrasjonsleirene ble frigjorte. I vår kommer flere nye bøker om temaet.

 Eddy de Wind: «Endestasjon Auschwitz»

27. januar er det den internasjonale minnedagen for Holocaust. Det er dagen Auschwitz ble frigjort av sovjetrussiske soldater for 75 år siden. Samme dag skal nederlandske Eddy de Winds (1916–1987) dagbok fra Auschwitz lanseres på nytt, også på norsk. Den kom første gang ut i 1946 og skal være en av få bøker som fysisk er skrevet i fangenskap i en konsenrasjonsleir. Det er Eddy de Winds sønn, Melcher, som har tatt initiativ til nyutgivelsen.

Les også bokanmeldelse: Krigens fake news (Dagsavisen+)

Nina Grünfelds «Frida - min ukjente farmors krig»

Forfatter og filmskaper Nina Grünfeld utgir bok om sin slovakiske farmor som ble sendt til kvinneleiren Ravensbrück. Den kommer i midten av mars. Les intervjuet med Nina Grünfeld her: En detektivhistorie fra Holocaust

Øystein Sørensen og Kjetil Braut Simonsen: «Hvite flekker i historieskrivningen»

I mars kommer også historikerne Øystein Sørensen og Kjetil Braut Simonsen med fagboka «Hvite flekker i historieskrivningen». Her tar de opp det de kaller «ukjente og lite undersøkte» sider av historien om de norske jødene og Holocaust, et felt de mener ikke er behandlet på faglig forsvarlig vis fordi emnet har vært gjenstand for mye følelsesladd og moralsk engasjement. «Kontroversene rundt Marte Michelets bok om Hjemmefronten og jødene høsten 2018 viser også hvor følelsesladd temaet er», skriver forfatterne, og spør blant annet: «Er det riktig at jødenes skjebne ble glemt i Norge etter 1945?».

Irene Levin: «Vi snakket aldri om Holocaust. Mor, jeg og den farlige tausheten»

Av en litt annen karakter er Irene Levins bok «Vi snakket aldri om Holocaust. Mor, jeg og den farlige tausheten». Den kommer også i mars, og handler om den vonde tausheten som «satt i veggene» i samfunnsforskeren Irene Levins eget jødiske hjem etter krigen. Moren var gravid med henne da familien greide å flykte til Sverige høsten 1942. Men Levin vokste opp uten at det ble snakket om de rundt 30 menneskene i hennes familie som ble drept i Auschwitz.

Les reportasje: Dødslegens syv utvalgte (Dagsavisen+)

Historiker Øystein Sørensen har undersøkt historien om de norske jødene med et kritisk blikk. Foto: Mimsy Møller

Les også bokanmeldelse: Krigens fake news (Dagsavisen+)

Primo Levi: «Hvis dette er et menneske» m.fl.

I vår kommer også nyutgivelser av den jødisk-italienske forfatteren Primo Levis (1919-1987) bøker som tar utgangspunkt i hans opplevelser som fange i Auschwitz under krigen. Boka «Hvis dette er et menneske» er hans saklige vitnesbyrd om sin tid i konsentrasjonsleiren. Oppfølgeren «Våpenstillstanden», «Om ikke nå, når da?»  og essaysamlingen «De druknede og de bergede» kommer også alle på norsk i vår.

Maria Rosvoll: «Zolo Karoli: En europeisk historie»

Maria Rosvoll var medforfatter på  «Et uønsket folk» fra 2017, som dokumenterte forfølgelsen av «sigøynere» i Norge. I årets bok tar hun for seg historien om Zolo Karoli, og en familie som jages fra land til land i et Europa som ikke vil vedkjenne seg dem, inntil reisen ender i gasskamrene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen