«Skylight» har premiere på Nationaltheatret 19. mars. FOTO: MARTE GARMANN

Her er teatervåren 2015

Ibsen og Brecht får konkurranse fra musikaler, svensk samtidsdrama, Jon Fosse, en djevelsk barberer og Ole Ivars.

Nytt år, nytt teaterprogram. Allerede 9. januar braker det løs med «Brand» på Det Norske Teatret, før Nationaltheatret følger opp dagen etter med det svenske samtidsdramaet «Natten er dagens mor» regissert av Kjersti Horn. Litt lenger ut i januar dukker den kjente musikalen «Chicago» opp på Oslo Nye Teater, og med det er alle de tre institusjonsteatrene i gang med 2015.

Dagsavisen viser deg noen av stykkene du kan glede deg til fram mot sommeren.

 

Skylight

Dramaet «Skylight» er skrevet av Sir David Hare, og regisseres av Kjetil Bang-Hansen. Stykket omtales som et familiedrama fra Thatchers tid. Vi møter læreren Kyra Hollis som jobber i en belastet del av London. En dag dukker Edward Sergeant opp, sønnen til Tom, en mann hun har hatt et forhold til. Tom var gift på det tidspunktet, og kona hans oppdaget forholdet mellom ham og Kyra, noe som førte til at Kyra reiste. Nå er Tom blitt enkemann, og spørsmålet er om Kyra og Tom kan finne tilbake til hverandre.

Stykket hadde premiere for første gang i 1995, har vært innom Broadway og West End. «Skylight» ble også spilt på Nationaltheatret samme år, med Nils Ole Oftebro, Liv Heløe og Kåre Conradi i rollene. Denne gangen er det Marte Engebrigtsen og Lasse Lindtner som skal portrettere forholdet mellom Kyra og Tom.

 

Les også: Klart for skamløse musketerer

 

Sweeney Todd

Det Norske Teatret fortsetter med musikaler i burlesk stil, etter suksessen med «Shockheaded Peter». «Sweeney Todd» kjenner nok mange også fra filmlerretet fra filmen med Johnny Depp i hovedrollen.

På Det Norske Teatret er det Frank Kjosås som spiller den brutale barbereren, som i samarbeid med Mrs. Lovett selger kjøttpaier, laget av menneskekjøtt. Todd, som er barberer, dreper kunder i barberstolen, og Mrs. Lovett får kjøttet til paiene sine.

Sweeny Todd er en myteom­spunnet figur som først dukket opp på 1800-tallet. I 1936 kom filmen «Sweeney Todd: Demonbarbereren fra Fleet Street», og i 1979 lagde Stephen Sondheim og Hugh Wheeler Broadway-musikalen som ble til Tim Burtons film fra 2007.

 

Chicago

Hvis du likte «Guys and dolls» på Oslo Nye Teater i fjor, vil du sannsynligvis ha glede av å se det samme teamets oppsetning av klassiker-musikalen «Chicago». Det er Svein Sturla Hungness som har regi og Marianne Skovli Aamodt som er koreograf i oppsetningen med Hilde Louise Asbjørnsen i hovedrollen.

Det er tolv år siden de to satte opp musikalen på samme teater, samme år som filmen med Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones og Richard Gere ble vist på norske kinoer. Handlingen er kanskje velkjent for de fleste. Stikkord er: Mord, sladder og glamour.

 

 

Andre å hovedscenene

Det norske teatret

9. januar: «Brand», med blant andre Svein Tindberg. Regi: Kjetil Bang-Hansen
13. februar: «Mor courage og barna hennar», med bl.a Ane Dahl Torp. Regi: Lars-Ole Walburg

Nationaltheatret

10. Januar: «Natten er dagens mor», med Ellen Horn, Emil Johnson og Terje Strømdal. Regi: Kjersti Horn
7. februar: «Revisoren», med blant andre Jan Gunnar Røise. Regi: Cathrine Telle

På sidescenene

Nationaltheatret

15. januar: «Vi tygger på tidens knokler», med Ole Johan Skjelbred, Olav Waastad, Espen Alknes og Sigurd Myhre. Regi: Jonas Corell Petersen
30. januar: «Konstellasjoner», med Ågot Sendstad og Erland Bakker. Regi: Peer Perez Øian
18. mars: «Morgon og kveld», med Anne Marit Jacobsen og Benedichte Maurseth. Regi: Hildegunn Riise
18. april: «Dido og Aeneas» (Torshovteatret) med Musikklab-gruppen og Ågot Sendstad. Regi: Sigrid Strøm Reibo
23. april: «Grevlingens time. Om Finn og far», med Finn Schau. Regi: Runar Hodne

Det norske teatret

23. januar: «Lucky Happiness Golden Express», med blant andre Jan Grønli og Heidi Gjermundsen Broch. Regi: Jesper Berglund
20. februar: «I einsemda på bomullsmarkene», med Hallvard Holmen og Lasse Kolsrud. Regi: Tormod Carlsen
21. februar: «Vi som føler annleis», med blant andre Ola G. Furuseth og Gard Skagestad. Regi: Carl Johan Karlson
21. mars: «Fugletribunalet», med Marie Blokhus. Regi: Marit Moum Aune
14. mars: «Bu betre», med blant andre Agnes Kittelsen. Regi: Cathrine Telle
17. april: «Frå landeveien», med Gjertrud Jynge

Oslo Nye Teater

12. februar: «Pieta» av Astrid Saalbach, med Linn Skåber. Regi: Kim Bjarke (Oslo Nye Centralteatret)
16. april: «Lenge leve livet- En musikal større enn Melodi Grand Prix», av Åsleik Engmark, Askild Hagen og Jon Rørmark. Regi: Åsleik Engmark (Oslo Nye Centralteatret)
Mai: «1880- Amerika», av og med Statsteatret. Med: Gard B. Eidsvold, Kim Sørensen, Cato Skimten Storengen og Per Kjerstad. Regi og manus: Yngve Sundvor. (Oslo Nye Trikkestallen)
20. februar: «Ego – et standupshow», med Nils Ingar Aadne. Regi: Åsleik Engmark (Oslo Nye Centralteatret)

For de små

16. januar: «Rytmar fra verdsrommet» (Det Norske Teatret) med blant andre Heidi Ruud Ellingsen. Regi: Audny Chris Holsen
22. februar: «Mummitrollet og det usynlige barnet» (Oslo Nye Trikkestallen) med blant andre Mads Buer. Regi: Anne-Karen Hytten

Andre scener

15. januar: «Litt av et par»,  Sven Nordin og Nils Vogt. Regi: Kim Haugen (Chat Noir)
11. februar: «De tre musketerer – Sex, drugs and rock n‘roll». Regi: Alexander Mørk-Eidem (Folketeateret)
21. januar: «Komplottet», med Kåre Conradi. Regi: Kim Sørensen (Riksteatret)

Gjensyn med

Ole Ivars-musikalen «En får værra som en er» til Torshovteatret kommer til hovedscenen på Nationaltheatret, vi får også et gjensyn med Sverre Anker Ousdal og Per Jansen i «Minus 2» på Nationaltheatret.
I mai kommer «Lille Eyolf» tilbake til Nationaltheatret etter sukess under Ibsenfestivalen i høst, mens «Verdiløse menn», suksessforestillingen om Jokke kommer nok en gang tilbake til Nationaltheatrets hovedscene i juni.
Det norske teatret stiller med et bredt repertoar: «Brørne Løvehjarte», «Hamlet», «Haugtussa», «Schockheaded Peter», «Stort og stygt», «Det merkelege som hende med hunden den natten» og «Kalvø».