Kultur

Her er Norges beste discolåter

Fra Plann til Annie: DJ-ene velger Norges beste disco.

Til etterfesten etter visningene av «Northern Disco Lights» blir det norsk disco spesial på Blå: Klubbarrangørene Sunkissed har bedt et utvalg norske DJ-er og scenepersonligheter ta med sin favoritt-norsk disco-låt. Her forteller noen av deltagerne om sine valg:

Rune Lindbæk
(DJ, produsent, remikser)
Plann: «Cherokee» (1982)

– Det er en sånn låt som jeg liker, en halvtoillat discolåt. Vi har en månedlig klubbkveld på Revolver som heter Cosmic Oslo, der vi spiller disco litt på siden av det vanlige. Sånt har jeg drevet med i mange år, og gjerne spilt plater av artister. Andrej Nebb er med på denne låten. Og norsk disco med Andrej Nebb - det er ikke helt vanlig. Du hadde en periode tidlig på 80-tallet med post-punk, sen disco og tidlig hip hop om hverandre, der det kom en slags ufrivillig norsk disco. Det er lite god norsk disco, men det finnes.

Bjørn Torske
(DJ, produsent, remikser)
Røyksopp: «Fusion's Allright» (1999)

– Det fins mange gode norske discolåter. Jeg velger en artist som ikke er så kjent for å vandre i discosjangeren: Royksopp. «Fusion’s Allright», B-siden på deres første singel, er blitt glemt av det store publikum. Kanskje fordi den bare er å finne på vinyl i svært begrenset opplag. Jeg synes den låta foregriper mange av produksjonene til artister som Lindstrøm, Mungolian Jetset, Prins Thomas og Todd Terje. Og den bør oppleves på dansegulvet. Tøff som en brøytebil!

Luciana Rey/ Little Miss Lucifer
(DJ, kjent fra Oslos house- sentral på 90-tallet, platebutikken HS Records)
Erot: «Song For Annie» (1998)

– Jeg jobbet på HS Records den tiden da Tellé-labelen var nyoppstartet, og fikk denne promo-sjutommeren i hånda. Den fikk meg til å drømme meg bort i en uoppdaget kosmisk svevende musikalsk verden. Låta er varm, evigvarende og kjærlig. Den traff meg skikkelig da den kom, og jeg har vært glad i den siden.

Vinny Villbass
(DJ, produsent, klubbarrangør Sunkissed m.m)
Olav Brekke Mathisen: Take To The Sky (2001)

– Denne ligger fremdeles i dj-baggen min og fremkaller gåsehud. Vi drev en houseklubb i Trondheim på den tiden, og det forsiktige men riktige soundet til Olav ble et musikalsk blueprint for oss. Låta ble også spilt fletta av på utallige konsepter vi hadde på Blæst på den tiden, deriblant Sunkissed. Forøvrig ble jeg inspirert av Olavs punka tilnærming til produksjon. Han hadde bare en platespiller, en sampler og en eller annen døll gammal preset-synth som han fikk til å låte kontemporær.

Les også: Discoen som kom inn fra kulda

Mer fra Dagsavisen