Film

Heder uten hovedgjest

Film fra Sør-festivalen i Oslo vil denne helgen stå i æresgjest Alejandro Jodorowskys tegn, selv om mannen selv har måtte melde forfall av helsemessige årsaker.

Film fra Sør-festivalen går inn i sin siste helg, og setter blant annet opp ekstravisninger av årets mest populære filmer «Wild Tales» og «Behavior». Men festivalpublikummet får dessverre ikke møte den 85 år gamle film- og tegneserielegenden Alejandro Jodorowsky ansikt til ansikt. I stedet vil han delta i regissørsamtaler via Skype ved siden av at filmene av og om han vises.

Etter titler som «El Topo» (1970) og «The Holy Mountain» (1973) regnes Jodorowsky som en av de store regissørene innen den psykedeliske filmen. For mange er han også kjent som tegneserieskaper av klassiske verker som «Inkalen», laget sammen med den avdøde illustratøren Moebius. Frank Pavish, regissøren av den oppsiktsvekkende dokumentaren «Jodorowsky‘s Dune», vil personlig besøke festivalen med dokumentaren om Jodorowskys - og et av filmhistoriens mest bemerkelsesverdige filmprosjekter, et som aldri ble noe av. I stedet skulle David Lynch bli den som realiserte en film basert på Science Fiction-forfatteren Frank Herberts myteomspunne verk, men da uten Salvador Dalí og H.R. Gigers scenografi.

Mens Lynchs film har forsvunnet inn i skammekroken, løftes nå Jodorowskis planer om «Dune» alene fram som et mesterverk. Den chilenske filmskaperen fikk rettighetene allerede i 1974, og hadde kontrakt med både Mick Jagger og Orson Welles på skuespillersiden, mens Pink Floyd skulle lage musikken. Salvador Dalí forlangte 100.000 dollar per minutt han viste seg på lerretet i den over ti timer lange planlagte filmen.

Ikke uventet strandet hele prosjektet på grunn av økonomisk kollaps, men skissene til dreieboken finnes fortsatt sammen med en rekke andre visuelle eksempler på hva verden gikk glipp av. Blant annet gikk den sveitsiske fantasykunstneren H.R. Giger, som døde tidligere i år, videre og ble verdenskjent for dekoren og scenografien i «Alien - den åttende passasjer».

Frank Pavish er til stede i Oslo og forteller om prosjektet, og samtaler også med Jodorowsky via Skype.

En retrospektiv av Jodorowskys filmer blir å se på Cinemateket de nærmeste ukene.

Mer fra Dagsavisen