Bøker

Hareide vil ha bok-PFU

I kjølvannet av Marit Christensens bok om Wenche Behring Breivik har flere tatt til orde for at bokbransjen må ha etiske retningslinjer. Nå er også KrF på ballen.

Boka «Moren» av Marit Christensen har vakt så sterke reaksjoner at blant andre generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, tok til orde for behovet for et etisk rammeverk for bokbransjen, etter modell av hvordan det er for pressen, som har Pressens Faglige Utvalg (PFU). Der kan man bli felt dersom man bryter med punktene i Vær varsom-plakaten.

Nå har Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide, sammen med kulturpolitisk talsmann Geir Bekkevold, Olaug V. Bollestad og Rigmor Andersen Eide, levert inn et forslag til Stortinget der de ber om at:

Stortinget ber regjeringen invitere bokbransjen til å foreta en vurdering av hvordan et felles etisk rammeverk for virksomheten kan utformes.

Stortinget ber regjeringen invitere bokbransjen til å foreta en vurdering av hvorvidt det kan opprettes et faglig utvalg eller et etisk råd for bokbransjen etter modell av Pressens Faglige Utvalg.

Les også: Terrorofre tar avstand fra boka

- Bra for bransjen

- Vi tror at dette kan være en bra sak for bokbransjen selv. Dette er ikke noe vi kan tre nedover hodet på dem, men dette er et forsøk på dialog for å se om de vil nedsette et rammeverk og et råd, slik som pressen har med PFU, sier KrFs Geir Bekkevold.

Han mener at PFU fungerer godt for norsk presse.

- Hvorfor er det behov for dette i bokbransjen?

- Ofte ser vi at det blir mye debatt knyttet til enkelte utgivelser. Jeg har fulgt debatten i kjølvannet av Marit Christensens bok, og det er blitt et tema hvorfor bransjen ikke har et etisk råd, sier Bekkevold.

Troverdighet

En årsak til at pressens egen selvjustisordning, PFU, fungerer er at den har en troverdighet i bransjen. Dette vil ta tid for et etisk råd å bygge opp i bokbransjen, erkjenner Bekkevold.

- Her må ting gå seg til. PFU har en lang historie, sier han.

Hvem som skal sitte i et utvalg har de ikke tatt stilling til. Bekkevold presiserer at det ikke er snakk om å begrense ytringsfriheten.

- Nettopp derfor må dette komme fra bransjen selv, sier han.

Kulturpolitisk talsmann for SV, Bård Vegar Solhjell, forteller at SV ikke har behandlet forslaget, men at han er skeptisk til et etisk utvalg.

- Debatten er interessant, men når man gir ut bøker skal det være et stort spenn i muligheten til å skrive det folk kan oppleve som sjikanerende. Jeg reagerte også på Marit Christensens bok, men spørsmålet er om det er et eget utvalg som bør vurdere det. I en ordning som PFU er det uansett en etterpåklokskap, som gjør at utgivelsen ikke vil hindres. Jeg tror alminnelig samfunnsdebatt og forlagets vurderinger er vel så bra som et etisk råd, sier han.

Det som er bra med PFU er at det er initiert av bransjen, mener han.

- Selv om dette er ment som en invitasjon til bransjen, vil det være et ganske sterkt signal dersom Stortinget skulle vedta at regjeringen skal invitere bransjen, sier Solhjell.

Heller ikke Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud mener KrFs initiativ er særlig lurt.

- Jeg forstår debatten, men et slik initiativ bør komme fullt og helt fra bransjen selv, sier hun.

Les også: - Forklarer ikke hvorfor Breivik ble ekstremist

Vil utrede

Administrerende direktør i Norsk Forleggerforening, Kristenn Einarsson, sier til Dagsavisen at foreningen skal møtes i neste uke, og diskutere om den vil utrede et eventuelt etisk utvalg. Han mener det er stor forskjell på pressen og bokbransjen.

- Det er klart at det er helt ulikt å arbeide med en 24 timers presseflom og et bokprosjekt. Skal man lage noen retningslinjer bør det gjenspeiles i hvordan man arbeider. Det er ingen grunn til at vi eventuelt skal gjøre dette helt likt som pressen gjør det, sier han.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) hadde ikke anledning til å svare på spørsmål om hva hun synes om et bok-PFU, men statssekretær Knut Olav Åmås skriver dette i en e-post til Dagsavisen:

- Forslaget fra Kristelig Folkeparti tar videre den store og viktige diskusjonen som for tida pågår i bokbransjen og mediene om et eventuelt etisk regelverk for bokbransjen. Regjeringen og Kulturdepartementet ønsker imidlertid ikke å involvere seg i spørsmålet om å innføre eventuelle etiske regler for bokbransjen eller ikke. Det ville være å gripe direkte inn i en bransjes frihet og innhold. Her må bransjen selv ta hele diskusjonen og komme fram til konklusjonen å innføre eventuelle etiske regelverk - eller ikke - slik mediebransjen har gjort gjennom selvdømmeordningen Pressens Faglige Utvalg og Vær varsom-plakaten.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen