– Har truffet en nerve

Bookingsjef for Kadetten, Toffen Gunnufsen tror festivalen vil selge ut. Tirsdag går den av stabelen for andre gang. Chance The Rapper-vikaren A$AP Rocky er artisten som selger best.

– Vi selger veldig bra med billetter. Jeg tror det blir solgt ut. Mye billetter ble solgt natt til mandag. Det er et godt tegn. Jeg tror vi har truffet en nerve med den bookingen vi har.

Det sa bookingsjef og festival-ringrev Toffen Gunnufsen mandag, dagen før Kadetten i Sandvika gikk i gang – for andre år på rad. Festivalen booker i hovedsak musikk i sjangrene urban og hiphop.

– Det er nåtidens pop. Også er snittalderen her 22–23 år. Det vil si at vi både har 17-åringer og 28-åringer her. Og meg, jeg er snart 60, ler han.

– Men utover det, har vi fokusert på å ha et ungdomspublikum og det var hele intensjonen da vi prosjekterte den opp, at denne festivalen skulle tilby noe annet, noe man ellers ikke får. Den skiller seg ut, ved å være veldig spesifikk i hva vi booker.

Det snakkes om at flere festivaler har slitt de siste åra. «Nye» Hove måtte avlyse i år før de overhodet fikk gått i gang, samt Slottsfjell som slet i fjor, og i år ikke kunne arrangere festival. Men Kadetten har stor suksess.

Fordel å være sjangerspesifikk

– Kadetten er forholdsvis lett å booke, sier jeg, fordi den har en klar og tydelig profil, tror Gunnufsen er en av grunnene.

– Skal du booke til en festival med mange typer sjangre, er det flere utfordringer. Hove var jo en mer sjangerbred festival, det er Skral også. Men siden vi er i Oslo, kan vi være mer sjangerspesifikke, forteller Bookingsjefen som også booket for den første Hovefestivalen.

– Det er stort tilfang av folk her. Og nå er jo hiphop og urban musikk mye av vår tids musikk, da er det jo mange artister å velge i. Plutselig oppdager vi at noen av de vi kanskje vil booke er i fengsel og sånn, men ellers har vi fått de vi ville ha.

Liten konkurranse

– Også har vi liten konkurranse, påpeker Gunnufsen.

– Andre større festivaler fokuserer på folk som er tretti år pluss, mens festivalene som har mer lik bookingprofil som oss og fokuserer på en yngre målgruppe, som Findings, er først i august, mens Stavern er geografisk lenger unna.

– Flere av artister spiller også hos dere før veteranfestivalen Roskilde, som Denzel Curry, Cardi B, Brockhampton, og Sushi x Kobe – og opprinnelig også Chance The Rapper. Opererer man ikke med eksklusivitet lengre på noen artister, når festivalene ligger så tett på hverandre?

– Roskilde har normalt ikke eksklusivitet mot Norge, så vi står fritt til å booke band de har, såframt artisten er tilgjengelig og vil spille, forklarer Gunnufsen.

Alt etter planen

Foruten avlysningen fra headliner Chance The Rapper nylig, har alt gått etter planen, forteller Gunnufsen.

– Vi har fått ankomsttid for alle artistene, inkludert Cardi B. Jeg tror det er noen som har kommet allerede av det touring-partyet der. Og Brockhampton har kommet allerede.

Gunnufsen mener det også er viktig at de har erfarne vakter og politi med lang festivalproduksjon er med på laget.

– Samtidig er vi på en naturlig trafikkhub med kollektiv transport, så du merker omtrent ikke at folk forsvinner. Det er også en fordel oppi det hele.

– Hvem gleder du deg til å se selv?

– Jeg må jo se Cardi B, som er et stort fenomen i positiv forstand. Så gleder jeg meg til Trippie Redd. Også hadde vi flaks med at A$AP Rocky hadde fri den onsdagen da Chance The Rapper avlyste, og sa ja på no time. Det er faktisk han som selger best, avslutter Bookingsjefen.