Kultur

Håper Putti Plutti Pott finner skjegget i år også

Putti Plutti Pott jakter gjerne på julenissens skjegg i år også. Men først må han få svar fra stimuleringsordningen.

Bilde 1 av 2

– Får vi innvilget søknaden vår, blir det kanskje forestillinger i Oslo og Bergen. Alt annet har vi måttet avlyse, sier styreleder og kunstnerisk leder for produksjonsselskapet Troll Productions, Geir Even Asplin. Han er Per Asplins sønn og den når som nå legger til rette for Putti Plutti Potts årlige jakt på skjegget.

– Men vi er helt nødt til å få den innvilget, ellers har vi ikke råd til å gjennomføre. Da kan vi ikke betale regningene våre, sier Asplin til Dagsavisen.

Les også: Kultur-Norge skryter av Abid Raja

Juletradisjon

Troll Productions er en av de mer enn 400 kulturaktørene som hittil har søkt Kulturrådet om støtte fra kulturminister Abid Rajas stimuleringsordning og potten på 500 millioner kroner.

Siden 1987 har den 50 år gamle julemusikalen «Putti Plutti Pott og julenissens skjegg» blitt oppført på scenen. Mange småbarnsfamilier har det som fast juletradisjon å se Putti Plutti Pott hvert år, og bli med på allsangen av den kjente strofen «Vi ha`kke tid, for vi må finne skjegget». Dette kan kanskje noen småbarnsfamilier få oppleve i år også, men først må Troll Productions få svar på søknaden de har sendt til Kulturrådet. De har søkt om nøyaktig 6 339 568 kroner, og er en av de «store» søkerne på Kulturrådets liste som fortsatt ikke har fått svar.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mange søkere

De fleste av de over 400 hittil innkomne søknadene har søkt om beløp på godt under 500.000. Søknadene har kommet fra alle fylker, og Rajas håp er at pengene skal stimulere til aktivitet og kulturopplevelser i høst.

De første søknadene begynte å tikke inn rett etter at ordningen ble åpnet 23. oktober. Nå er rundt 60 søknader ferdigbehandlet, og i underkant av 60 millioner kroner på vei ut til søkerne, ifølge siste oppdatering fra Kulturrådet, som regner med å offentliggjøre flere vedtak i neste uke. Mest kjent er nok Kurt Nilsen-vedtaket, der hans juleturné fikk innvilget 13 millioner.

I øyeblikket venter «West Side Story»-oppsetningen på Chateau Neuf på svar på sin søknad på nærmere 11 millioner, mens Truls Svendsens show «Fra Æ til Å» allerede har fått innvilget i overkant av 6 millioner. Omtrent det samme har juleshowet «Tøyser jula inn» fått. De turnerer Østlandet rundt med sitt komikerjuleshow, der Jonas Rønning, Gustav Nilsen, Paul Håvard Østby og Torbjørn Dyrud er med. Troll Productions håper altså på noen hundre tusen mer enn det de to siste har fått. Asplin mener de trenger såpass for å kunne sette opp 8 forestillinger i Grieghallen i Bergen og 7 forestillinger i Oslo Spektrum, hver med maksgrensen på 200 publikummere.

I et normalår pleier Putti Plutti Pott å trekke fulle hus, med 3000 publikummere per forestilling i Oslo Spektrum. I fjor ble det solgt i alt 24.000 billetter til forestillingene i Oslo og Bergen, noe som gjør Putti Plutti Pott til en av de største norske musikkteaterforestillingene før jul.

Hvert år medvirker rundt 300 barn over hele landet som skuespillere og dansere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Veldig trist

Men i år har Troll sett seg nødt til å korona-avlyse alle forestillingene i Bodø, Tromsø, Lillehammer, Gjøvik, Skien og Sandefjord, Trondheim og Stavanger.

– Vi syns jo det var veldig trist å avlyse, sier Asplin, som forteller at karanteneregler og smittevernhensyn gjorde det vanskelig å sende de faste voksne skuespillerne og instruktørene rundt i landet for å øve med de lokale barna. Både instruktør Heidi Halvorsen («Nissemor») og Audun Meling («Glupe Gløgg») må ha ti dagers karantene mellom hver by. Det rekker de mellom Bergen (27.-29. november) og Oslo (18.-30 desember).

– Det er veldig synd at det ble slik. Vi har aldri tidligere avlyst. Vi skal prøve å få det til i Oslo og Bergen, men selv der er det mange som ikke får sett Putti Plutti Pott i år, sier Asplin, som melder om nesten utsolgte hus allerede.

– For vår store produksjon er ikke andre lokaler noe alternativ, men vi ser sammen med Oslo Spektrum på hvordan vi kan tilpasse salen til et så lite publikum som 200, sier Asplin, som også vurderer digitale løsninger.

Endringer i nasjonale smitteverntiltak og ekstra innstramminger i Bergen og Oslo blir også et stort usikkerhetsmoment fram mot jul. Kulturrådet skriver på sine sider at de ber søkerne vente med å trekke eller endre søknader til Kulturdepartementet etter hvert får avklart hele situasjonen.

Les også: Kan ikke reise, får ikke støtte

Mer fra Dagsavisen