Kultur

Håper på seier for de røde

Det går bedre med Liverpool enn med sosialismen, konstaterer forfatter David Peace. Han har skrevet bok om Bill Shankly, manageren som ledet Liverpool FC til seier etter sosialistiske ideer.

- Dette har vært en god sesong for en bok om Liverpool, konstaterer den engelske forfatteren.

Hans roman om Liverpool-legenden Bill Shankly kom ut i England i august i fjor, samtidig med starten på det som skulle bli Liverpools beste sesong i Premier League på mange, mange år. Mursteinen som heter «Rød eller død» på norsk er også blitt en suksess, kritikerrost og med over 30.000 solgte fullprisbøker i hjemlandet. Nå skal den utgis i en rekke land, og først i Norge.

Glødende rød

I dag er David Peace på Litteraturhuset i Oslo for å snakke om Liverpools berømte manager fra 1959 til 1974, han som forandret det slumrende andredivisjonslaget til en europeisk storklubb.

Bill Shankly er også mannen bak det berømte fotballsitatet «Noen tror at fotball handler om liv og død. Jeg er veldig skuffet over den holdningen. Jeg kan forsikre dere om at fotball er mye viktigere enn som så».

Han var en mann av arbeiderklassen, skotsk gruvearbeidersønn, glødende sosialist og svoren tilhenger av Labour og partilederen Harold Wilson,

- Bill Shanklys lederskap i Liverpool var tuftet på ideen om kollektiv innsats for fellesskapets skyld, påpeker Peace.

- Han var en mann med grunnleggende sosialistiske ideer. Shankly trodde på kollektivet, og gjorde Liverpool til det vi kjenner i dag - en av verdens største klubber, tuftet på ideen om felles innsats for fellesskapet. Han gjorde det ikke for Bill Shankly, men for folket, supporterne. byen. Dette låter som en romantisk klisjé, men dette var noe han trodde genuint på, noe han gjennomførte og levde hver dag fra han våknet til han la seg. Han hadde makten til å inspirere og motivere alle rundt seg, og fikk alle til å jobbe som et team, på og utenfor banen. Individet og egoismen hadde ingen plass i hans Liverpool, sier Peace, som påpeker at «Rød eller død» er mer enn en helteskildrende fotballroman.

- Boka er like mye en fortelling om vår tid. Shankly var antitesen til dagens moderne fotball, men også til vår tids samfunn. Da han trakk seg som Liverpoolmanager i 1974, var det samtidig som sosialismens ideer ble tatt av dage i landet. Dette er den særbritiske sosialismen født ut av kristendommen, som stammet fra metodistkirken og fra fagforeningslivet, og som brakte med seg tanken om et velferdssamfunn og ideen om fellesskapet der alle stiller opp. «Rød eller død» handler like mye om disse tankenes fallitt, som om Shanklys personlige kollaps. Og i dag er hans ideer helt forsvunnet i det britiske samfunnet, sier Peace.

Faktabasert fantasi

«Rød eller død» ble til fordi forfatteren hadde skrevet en rekke dystre romaner, blant annet kriminalhistorier som blant annet byr på skildringer av et sosialrealistisk, klassedelt, røft og inhumant britisk samfunn på 60-, 70- og 80-tallet.

- Jeg trengte å skrive noe mer optimistisk og oppbyggelig, og Bill Shankly var en mann jeg har stor beundring for, sier Peace.

Shankly-boka er som hans åtte tidligere bøker en romanfortelling basert på historiske personer og historiske fakta.

I «Rød eller død» innebærer det at kampreferater fra Shanklys 14 sesonger som manager er gjengitt i historietro detalj, fra hendelsene på banen, spillerbytter og værforhold til tilskuertall. Men den Bill Shankly som står på sidelinja og leder laget er David Peace sin fortolkning av mannen.

- Selv om jeg sier at dette er en roman, vet jeg at mange leser den som noe annet og tror på den. Derfor har researchen min og gjengivelsen av fakta vært så nøyaktig som mulig. Jeg understreker alltid at jeg skriver romaner. Jeg vil aldri påstå at jeg skriver sannhet, men jeg prøver å gjøre historien levende for leseren. Denne var mer krevende å skrive, siden jeg og mange fortsatt beundrer Shankly, sier Peace.

God sesong

Hans neste bok skal være om Harold Wilson, Labours store politiske figur på 60- og 70-tallet.

- Da får jeg også skrevet om mitt eget lag, Huddersfield FC. Wilson var en stor Huddersfield-supporter, sier Peace.

På grunn av «Rød eller død» har Peace vært nødt til å avkrefte at han er Liverpool-supporter gang etter gang.

Det betyr ikke at han ikke unner Shanklys gamle klubb årets Premier League-tittel.

- Jeg tror at mange utenfor Liverpool, som ikke heier på Manchester United, Manchester City og de store lagene, ønsker at Liverpool skal vinne i år. Ikke bare fordi laget spiller den peneste fotballen denne sesongen, og er det morsomste laget å se på. Mange føler det nok vil være en form for rettferdighet at de vinner, spesielt nå som myndighetene har innrømmet alle feilvurderinger og feilgrep som skjedde etter Hillsborough-tragedien, sier Peace.

Hva tror han er mest sannsynlig, at Liverpool vinner ligatittelen, eller at Old Labours sosialistiske ideer får nytt fotfeste på De britiske øyer?

- Jeg tror sjansen er større for at Liverpool vinner årets Premier League, enn at sosialismens gamle ideer om at fellesskapet og kollektivets innsats vil komme før individets jakt på egen velstand. Men man vet jo aldri, de blå, The Blues kan alltids komme i veien.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen