Politikk

Håper på redningspakke fra Widvey

Torsdag åpner Film fra Sør-festivalen med filmer fra 40 land. Men skyggene truer for festivalen hvis ikke kulturminister Thorhild Widvey (H) i dag presenterer en løsning på økonomikrisen for filmfestivaler.

- Uansett utfall av statsbudsjettet åpner vi festivalen på torsdag med full fest, sier daglig leder for Film fra Sør-festivalen, Heidi Palm Sandberg til Dagsavisen.

Det kan bli en underlig festivalstart i morgen, dagen etter at regjeringen har lagt fram sitt statsbudsjett, og med det kulturminister Thorhild Widveys første hele kulturbudsjett.

Det haster

For filmfestivalene i Norge har det lenge vært kritisk. På grunn av svikt i DVD-salget får organisasjonen Film & Kino inn mindre penger i avgifter. Dette er midler som har finansiert både cinemateker utenfor Oslo og filmfestivaler som Film fra Sør, Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) og Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

Det begynner å haste for alvor med å finne en løsning på inntektssvikten.

Ferske tall fra Film & Kino viser at DVD-salget gikk ned med 40 prosent i første halvår 2014. Blu-ray-salget gikk ned med nærmere 20 prosent. Dette har gjort at Norsk filminstitutt i september sendte brev, som Dagsavisen har fått tilgang til, til Kulturdepartementet om at de ser med uro på utviklingen framover. Inntektstapet rammer filmformidlingen, mener de.

- Skuffet

I fjor la Film & Kino fram et budsjett der de kuttet drastisk i filmformidlingstiltak, cinemateker og festivaler, men den blåblå regjeringen kom med en redningspakke som sikret festivalene og cinematekene videre drift i 2014. Gjør de ikke det samme i år, eller finner en annen løsning, rammer det nærmere en tredjedel av budsjettet til Film fra Sør.

I 2013 sa daværende kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen til Dagsavisen:

- Jeg er overrasket over at det ikke ble lagt fram en bedre satsing på dette i forbindelse med regjeringens forslag til revidert statsbudsjett. Høyre vil derfor ta initiativ til at det blir lagt mer midler i potten. I første omgang trenger vi strakstiltak som kan avhjelpe de meste akutte konsekvensene. Og på lengre sikte må vi få til en mer varig løsning.

Han mente den rødgrønne regjeringen hadde somlet med å ta problemet på alvor.

Det har vært foreslått både å flytte finansieringsansvaret for festivalene og cinematekene til Norsk filminstitutt, og eventuell avgift på strømming av film. Kanskje er dette noe Widvey kommer tilbake til i stortingsmeldingen om film, som ventes våren 2015. Men allerede da kan det være for sent for flere.

- Vi håpet den nye regjeringen ville tatt tak i dette med én gang, og vi er skuffet over at de ikke har kommet med noen løsning. Vi driver profesjonelle kulturarrangementer og trenger en forutsigbar finansiering, sier Sandberg.

Hun forteller at budsjettet til festivalen allerede er barbert ned til beinet, og at de har snudd enhver stein.

- Vi jobber kontinuerlig med å finne sponsorer, men det er vanskelig for filmfestivaler å konkurrere med musikkfestivaler og idrett. Offentlig støtte kan i mange sammenhenger utløse private midler, så en reduksjon i festivalstøtten vil gjøre det enda vanskeligere enn det allerede er, sier hun.

25-årsjubileum

Sandberg tør ikke håpe på at kommer positive nyheter om noen løsning med statsbudsjettet i dag.

- Kanskje kommer det krisepakke for filmfestivalene, som den som kom i fjor. Dersom det ikke kommer, får det store konsekvenser, sier hun. For Film fra Sørs del vil konsekvensen være færre ansatte, færre filmvisninger og muligens en kortere festival.

- Det viktigste for oss er å fremme den store produksjonen av kvalitetsfilm som lages utenfor Vesten. Ved å ikke støtte festivalene blir mangfoldet på kino betydelig mindre. Jeg håper at vi neste år kan ønske velkommen til 25-årsjubileum uten en slik situasjon, sier Sandberg.

Kulturminister Thorhild Widvey har ikke benyttet seg av muligheten til å kommentere denne saken. Hun legger fram budsjettet i morgen i foajeen ved Den Norske Opera & ballett.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen