VG-lista Topp 20 er kanskje den norske festivalen som ligner mest på svenskenes folkpark-tradisjon, siden den er gratis og tiltrekker seg et ungt publikum. Ifølge eventansvarlig i VG, Lise Rønneberg, har VG-lista maks fokus på publikums sikkerhet. Her fra Rådhusplassen i fjor.

- Handler om dårlig oppførsel, ikke musikk og festival

27 tenåringsjenter ble utsatt for seksuelle overgrep på en svensk festival. Norske festivalarrangører sier de satser hardt på sikkerhet.

Politiet i Karlstad har nå mottatt 27 anmeldelser av seksuelle overgrep på Putte i Parken-festivalen i helgen. Ofrene er jenter helt ned i tolv år, flest tenåringer. De sju mistenkte gjerningsmennene er ifølge Karlstad-politiet mellom 15 og 35 år.

– En utrolig trist og forferdelig sak, sier Lise Rønneberg.

Hun er eventansvarlig i VG, med ansvar for VG-lista topp 20, gratiskonserten som turnerer norske byer om sommeren. Oslo er besøkt, i morgen står Stavanger for tur, og i ukene etter drar showet til Bergen, Trondheim og Førde.

– Vi har vært på tur med VG-lista i rundt ti år, hele tida med det høyeste fokus på sikkerhet. Vi har egne sikkerhetsansvarlige med lang erfaring, og holder hele tida tett dialog med alle etatene, særlig politiet. Vi bemanner arrangementet ut fra en vurdering vi tar i samråd med politiet, om hvor mange vakter som trengs, og hvor de må stå. Dette er profesjonelle og erfarne folk, sier Rønneberg.

Alkoholfritt

Putte i Parkenfestivalen i Karlstad er gratis og utendørs. Mange i publikum var mindreårige.

– Vi anbefaler barn under tretten å være sammen med en voksen på VG-lista Topp 20. Publikum hos oss pleier være aldersblandet, med både barn, ungdom og voksne. Men vi tar høyde for at ungdom kommer uten voksne også. Sikkerheten deres skal uansett være ivaretatt, sier Rønneberg.

Hun poengterer at VG-lista Topp 20 er et alkoholfritt arrangement.

– I tillegg til profesjonelt vakthold og politi, er natteravnene til stede. De går i ytre krets for å fange opp det som eventuelt måtte skje der. Om noe skjer, skal det rapporteres til nærmeste vakt, og så samarbeider vi med politiet videre, sier Rønneberg i VG-event.

Samfunnsproblem

Ifølge Torbjørn Heitmann Valum i Norske Konsertarrangører er norske arrangører opptatt av sikkerhet.

– Vi har jobba med det i lang tid. Å lære opp arrangørene til å tenke sikkerhet og lage prosedyrer. Det er en del av profesjonaliseringen det siste tiåret. Putte i Parken er vanskelig å kontrollere siden det er et åpent arrangement. Samtidig ser vi at VG-lista Topp 20, som også er åpen for alle, er blant de aller flinkeste arrangørene i klassen. De har et ordentlig proft apparat som prioriterer sikkerhet, selv om ingen betaler inngangspenger, sier Heitmann Valum.

Han er enig med Putte i Parkens pressesjef, som sier at overgrep som disse ikke er et festivalproblem, men et samfunnsproblem.

– Det handler om seksualisering og ungdomsgjenger som oppfører seg dårlig, ikke om musikk og festival, sier han.

Det ble først meldt at grupper med enslige mindreårige asylsøkere bak de seksuelle overgrepene på festivalen.

Värmlandspolitiet har imidlertid senere avvist at det kun var asylsøkere som stod bak.

– Man kan ikke si at de kommer fra en bestemt plass eller gruppe. Det har vært en blanding av flere miljøer, sier Eva Högfeldt i politiet til Göteborgs-Posten.

Voldtekt i Sverige

NRK rapporterer at en femtenårig jente som varslet vakten om at hun ble befølt på Putte i Parken fikk svaret «Det får du tåle på festival». Svenske festivalarrangører får kritikk for at de ikke tar overgrep på alvor.

Ingen av jentene på Putte i Parken skal ha blitt voldtatt. Anmeldelsene gjelder uønsket beføling og grafsing. Men på Bråvallafestivalen i Norrköping torsdag anmeldte en kvinne i 20-åra en voldtekt hun skal ha blitt utsatt for mens en konsert pågikk. I motsetning til Putte i Parken, har Bråvallafestivalen ordinært billettsalg og inngjerdet festivalområde. Aldersgrensen er tretten år, mens festivalcampingen anbefales fra seksten år og oppover. I år ble det ifølge festivalens hjemmeside solgt over 52.000 billetter, noe som gjør Bråvålla til en av Sveriges største festivaler.

Vakter på Øya

På Norges største festival, Øyafestivalen på Tøyen i august, er det fri aldersgrense, og gratis for barn under tolv år.

– Vi har god beredskap, og veldig erfarne folk i vår sikkerhetsledelse. De jobber på store arrangement over hele Norge, og er noen av de beste i landet på festivalsikkerhet. I tillegg til proffe vakter, har vi mange frivillige trivselsvakter. De frivillige får opplæring av de profesjonelle, og rapporterer til dem. Vi er veldig opptatt av at det skal være trygt og hyggelig på Øya, sier Jonas Prangerød, som er PR-ansvarlig for festivalen.

Han legger til at det dessuten er politi på festivalen, og at tilbakemeldingen fra politiet om sikkerheten alltid har vært positiv så langt.

– Sikkerhetsledelsen har planer for hvordan de skal handle om ulike scenarioer oppstår, enten det gjelder enkeltpersoners trygghet, eller større hendelser. I begge tilfeller er de vaktene drillet gjennom øvelser, sier Prangerød.