Nils Bech synger «O helga natt» i «Skam».

Han rører Skam-fans til tårer

En bønn, ingen befaling. Det var målet da Nils Bech skulle spille – altså synge – den viktigste birollen i den viktigste scenen i den viktigste sesongen av en viktig serie.

 

– Det er en utrolig vakker tekst, sier Nils Bech (35) til Dagsavisen.

En uke har gått siden TV-årets kanskje nydeligste øyeblikk: episoden «O helga natt» i NRK-suksesserien «Skam», der Isak kommer ut av skapet som homofil, og etter en god del trøbbel blir sammen med Even.

I episoden løper Isak fra en julekonsert i kirka for å finne Even, etter en ukes usikkerhet rundt parets framtid. På scenen står Nils Bech og synger sin versjon av den klassiske julesangen «O helga natt». Om «hoppets stråle [som] går igjennom världen», og «ljuset [som] skimrar över land och hav».

Se den rørende videoen på NRK!

Les også: Skamdinavia

Å synge etter Jussi

Scenens klimaks, der de to unge elskende gjenforenes, er perfekt timet mot strofen «du ser en älskad broder». Intet øye er tørt blant «Skam»-fansen. «Nydeligste jeg har sett på TV noensinne. Helt magisk. Ingenting er vakrere enn kjærlighet», lyder en av de langt over 1100 kommentarene på nett. Og «episk versjon av O helga natt!»

– Det interessante er at det allerede fins en fantastisk versjon av «O helga natt», den med Jussi Björling, sier Nils Bech.

– Så det var med stor ærefrykt jeg gikk i gang og tenkte på hvordan jeg skulle klare å knekke den sangen. Jeg så på teksten. Og tenkte at Jussi Björlings versjon er så massiv – han tar de høye tonene med så enorm kraft, veldig myndig. Som en befaling. «Folk, fall nu neder!», som et «ta dere sammen!! Gud har ofret sin eneste sønn for dere!!!» Men hva om vi leser det mer som en bønn? tenkte jeg. Det kan være interessant. At man ber, «vær så snill! Fall nu neder..! Ser dere ikke hva Gud har gjort? Kan dere ikke prøve å ta det til dere?» Jeg ville dra sangen i en mer tander retning, sier Bech.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Universell kjærlighet

Noe han har klart. «An almost ethereal experience», altså «en nesten himmelsk opplevelse» er dommen under versjonen på youtube. Mange har aldri hørt sangen før, verken med Björling eller andre. Nå kan de kjøpe lydfila på nett.

– Det som er så veldig vakkert, er at så mange kommenterer at kjærlighet er kjærlighet, uansett. Det kommer så tydelig fram i denne sesongen av «Skam». Uansett legning, kjønn, hva som helst. Jeg tror det er derfor så mange lar seg berøre, derfor blir så mange hektet. «Skam» er en vanvittig bra serie. Så viktig, særlig denne sesongen, sier Bech.

Ut av skapet

Artisten, som var «Årets mann» i Nye Takters kåring i 2012, har fortalt mange ganger om sin egen tid i skapet. Om hvor vanskelig det var å vokse opp som «femi» gutt i Vikersund, og om å finne sin egen identitet som homofil mann. Om skammen idet han oppdaget at «homo» kunne brukes som skjellsord, men også om gleden idet han oppdaget at han kunne bruke sin feminine kraft som mann.

– Jeg kjenner meg selvsagt igjen Isaks usikkerhet. Hvordan forteller man venner at man er homofil, at man er forelska i en mann? Det er jo lenge siden for meg, 16 år. Men jeg husker. Regissør Julie Andem har laget en vanvittig bra framstilling av hvor sårt og utfordrende det kan være. Og ikke minst av hvor utrolig viktig det er med aksept utenfra i en periode mange syns er vanskelig. Dette gjelder jo alle. Det er vanskelig å være ung uansett!

Mer norsk?

«Skam» går nå sin seiersgang gjennom Skandinavia, og har dessuten fans i store deler av Europa. Selv om alt foregår på norsk – eller altså svensk, i dette tilfellet. Kan den store suksessen med en skandinavisk sang kanskje inspirere Nils Bech til å synge mer på norsk?

– Hehe. Kommer jeg over en sang jeg har lyst å lage min versjon av, skal jeg ikke se bort fra det. Men jeg har ingen planer om det, nei. Jeg gjorde en duett med Jon Olav Nilsen & Gjengen for lenge siden, på norsk. Men en stor del av karrieren min har vært i utlandet. Da er det naturlig å synge på engelsk.

Etter jul har han premiere på en performance sammen med kunstneren Ida Ekblad. Riktignok i Norge først, men så går turen til utlandet.

– Det blir en akustisk og nedstrippa versjon av albumet mitt fra i høst, «Echo». Kunsthall Bergen først, så blir det KW Institut i Berlin og Institute of Contemporary Art i London. Siden noen festivaler rundt omkring. 2017 blir travelt.

Men først får vi fasit på hvordan det går med «Evak», altså Even+Isak, forhåpentligvis allerede i kveld.

– Jeg håper så inderlig det går bra. Det var jo en lykkelig slutt sist, selv om William ennå ikke er kommet tilbake fra London. Men jeg aner ikke. Jeg krysser fingrene for dem!