Kultur

Han raser mot fiskeriministeren

I dag kan Morten Strøksnes få Brage-pris for boksuksessen «Havboka». Nå raser han mot fiskeriministeren.

– Dette er overraskende for meg. At en bok man skriver skal bli tilgjengelig for halve jordas befolkning på deres eget språk, er jo ikke akkurat noe man ser for seg på forhånd, sier journalist og forfatter Morten A. Strøksnes.

Hans Brage-nominerte «Havboka» er på kort tid solgt for utgivelse til 13 land, inkludert USA, Tyskland, Russland. Rett før helga ble det klart at «Havboka» kommer ut også på kinesisk. Nyheten om Kina-salget kom idet Strøksnes var på vei nordover for å feire «Havboka» der den utspiller seg: Med bokarrangement på Øya Skrova, nest ytterst i Lofoten. Det er herfra Strøksnes og kameraten Hugo drar ut på Vestfjorden for å fange håkjerring, mens de grubler over havet og tilværelsen. Bokas fulle tittel er «Havboka – eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider».

– Havboka kom hjem! Det var stort oppmøte, selv om stormen gjorde at det var vanskelig å komme seg til Skrova i helga, konstaterer Strøksnes, som selv er fra Bodø, men bor og jobber i Oslo. Han har skrevet flere sakprosabøker tidligere, men ingen av dem i nærheten av å få samme fenomen-status som «Havboka» har oppnådd på bare en drøy måned, med flere opplag og salg på nærmere 20.000 til nå.

– Jeg håper det er fordi det er en god bok. Og kanskje det har manglet en god havbok. Mange er opptatt av havet. Det er en øko-dimensjon også her: Folk skjønner at det er havet som avgjør vår framtid, sier Strøksnes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Glad i Stormen

Lørdag var Strøksnes på Aasjordbruket på Skrova og fortalte om «Havboka». Søndag var han i Bodø på Stormen, kulturhuset Strøksnes skapte storm rundt tidligere i høst, med en serie kritiske innlegg i Avisa Nordland om kameraderi og inhabilitet i styringen av kulturhuset.

– Jeg har alltid vært glad i Stormen, sier Strøksnes.

– Det var derfor jeg engasjerte meg i spørsmålene rundt driften og ledelsen av huset. Men jeg føler meg velkommen der, det ble et fint arrangement i ett av Norges vakreste kulturhus.

Det var ikke den eneste stormen han skapte i høst: Samtidig ertet han opp store deler av det norske litterære miljøet i en debatt om norsk essayistikk. Og som spaltist med fast plass i Bergens Tidende/Nordlys/Adresseavisen skaper han regelmessig debatt. Lørdag slo han til igjen i spalten, nok en gang mot fiskeriminister Elisabeth Aspaker, og fastslo: «Hennes troverdighet er i mine øyne lavere enn kanskje noen minister i Norges historie».

– Hun har abdisert som myndighet overfor en så stor og forurensende bransje som fiskeoppdrett. Dette er en bransje utenfor demokratisk kontroll. Om noen syns jeg er hysterisk, så se bare på Dagens Næringsliv i dag – førsteside og to sider med samme innhold som i min spalte («Dumpet 31.000 tonn lusegift i norske fjorder – hadde ikke tillatelse» DN mandag 7. desember. «Næringen pøste i fjor ut 32.000 tonn av det giftige, etsende stoffet hydrogenperoksid (..) Aspaker kommer muligens til å sende ut gladmeldinger om at ferdig lutefisk nå kan hentes rett opp av havet», Strøksnes i BT/Nordlys/Adressa 5. desember.)

LES OGSÅ: Hvordan har den tause, tamme laksen det i vår varetekt?

Bjeffing

– Norge er i ferd med å bli som land vi ikke liker å sammenligne oss med, som Russland, der oligarkene har makta. Hun er fiskeriminister, men opptrer som direktør i et oppdrettsselskap, tordner Strøksnes.

– Det er ikke sånn at jeg har noe behov for å provosere. Tvert imot, jeg synes det er ubehagelig. Men spalten min, som går i tre aviser, har som utgangspunkt at den skal slå hardt og skape uenighet. «Havboka» er noe helt annet. Den er fri for polemikk og dagsaktuell bjeffing. Sånt hører ikke hjemme i en bok som tar for seg de store havdyp, som spenner over milliarder av år i tid og billioner av lysår i avstand. «Havboka» har høyere himmel og dypere bunn.

Brageprisen 2015

Deles ut i ettermiddag kl. 17.00 på Dansens Hus i Oslo.

Har vært delt ut årlig siden 1992, av en samlet bokbransje i stiftelsen Den Norske Bokprisen.

Prisen har fire kategorier: Sakprosa, skjønnlitteratur, barne- og ungdomslitteratur, samt åpen klasse.

I tillegg deles ut Brages hederspris.

SAKPROSA
Morten Strøksnes: «Havboka» (Oktober)
Arne Schrøder Kalvik: «Min fetter Ola og meg» (Kagge)
Guro Hoftun Gjestad: «Storbarnsliv» (Oktober)
Åse Brandvold: «En flukt som aldri tar slutt» (Manifest)

SNLITTERATUR
Lars Saabye Christensen: «Magnet» (CappelenDamm)
Hanna Dahl: «Rønneimperiet» (Gyldendal)
Inger Elisabeth Hansen: «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår» (Aschehoug)
Anne Oterholm: «Liljekonvallpiken» (Oktober)

BARNE- OG UNGDOMS-BØKER
Kjartan Hjulstad: «Minnesota og støvet» (Gyldendal)
Ayse Koca: «Yoko Onur – et balleliv» (Omnipax)
Torun Lian/Øyvind Torseter: «Reserveprinsesse Andersen» (Aschehoug)
Heidi Sævareid: «Slipp hold» (Mangschou)

ÅPEN KLASSE: KRIM
Kjell Ola Dahl: «Kureren» (Gyldendal)
Frode Granhus: «Kistemakeren» (Vigmostad Bjørke)
Lars Lenth: «Brødrene Vega» (Kagge)
Jo Nesbø: «Mere blod» (Aschehoug)

Mer fra Dagsavisen