Kultur

Han lammet hele Nobelprisen i litteratur. Nå står mannen tiltalt for to voldtekter.

Atten kvinner sto fram med historier om «kulturprofilens» overgrep i miljøet rundt Svenska Akademien. Nå starter rettssaken.

Onsdag morgen startet rettssaken mot mannen som i svenske medier har fått tilnavnet «Kulturprofilen» på grunn av sin sentrale rolle i miljøet rundt Svenska Akademien. Han er siden blitt identifisert som fransk-svenske Jean-Claude Arnault, gift med akademimedlem Katarina Frostensson, og driver av en klubb som ble hyppig benyttet til Akademiens arrangementer. Akademien er juryen av forfattere og intellektuelle som inntil i fjor delte ut Nobelprisen i litteratur.

Les mer: Dette har skjedd i Det svenske akademiet - tidslinje

Store konsekvenser

Rettssaken skjer ti måneder etter at 18 kvinner i en reportasje i Dagens Nyheter sto fram og fortalte om seksuell trakassering ved mannen, ofte på Akademiens arrangementer, og ni måneder etter at flere av kvinnene valgte å anmelde mannen.

Skandalen med Jean-Claude Arnauld har hatt store konsekvenser for Svenska Akademien, der flere medlemmer har gått av, og det til slutt ble besluttet at Nobelprisen i litteratur ikke skal deles ut i år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lukkede dører

Rettssaken går for lukkede dører. Kulturprofilen hevder han er uskyldig. Kvinnens talsperson, Elisabeth Massi Fritz, uttaler til svenske medier at rettssaken er en stor belastning for kvinnen, som bærer på traumatiske opplevelser.

Det føres sju vitner i saken, som handler om to voldtekter som skal ha funnet sted i Stockholm i oktober 2011. Kvinnen skal ifølge anklagen ha blitt tvunget til å utføre oralsex på mannen og siden blitt voldtatt vaginalt da hun befant seg i hjelpeløs tilstand. Den andre voldtekten skal ha skjedd i desember samme år, mens kvinnen sov.

Ifølge avisa Dagens Nyheter fins det ikke tekniske bevis i saken. Kvinnens advokat viser imidlertid til at kvinnen har vært i kontakt med politiet for å anmelde Kulturprofilen tidligere, men da trekte anmeldelsen. Hun har dessuten journalnedtegnelser fra psykiater der hun snakker om hendelsene.

Les også: Ny Trump-bok: «Han ville ha meg til å jukse, og det var hundreprosent hans idé»

Mer fra Dagsavisen