Kultur

Han herjer med de rikeste rike

Etter tretten år som finansjournalist hoppa Bjørn Olav Nordahl av. Nå har han skrevet en av sommerens bestselgende spenningsbøker, «Skyggeland», om en finansjournalist som ligner mistenkelig på ham selv.

- Finans er et miljø som fortjener å herjes med. Jeg blir helt matt når jeg leser hvordan sladderpressen og tabloidene feirer folk som har gjort seg svært rike innen på aksjehandel. Som om de var stjerner, eller en slags helter. Jeg ville vise den andre sida av finansmarkedet, sier Bjørn Olav Nordahl til Dagsavisen.

Det har han gjort. Med suksess. Spenningsromanen hans, «Skyggeland», kom i slutten av mai. Et optimistisk første opplag forsvant på noen uker, andre opplag ble utsolgt før det nådde butikkene, og med tredje opplag har Nordahl havnet på fjerdeplass på den norske bestselgerlista, kun slått av de etablerte krimkollegaene Unni Lindell og Tom Egeland, og barnefavoritten Jeff Kinneys siste pingledagbok.

- En ut-av-kroppen-opplevelse med slike salgstall. Men det betyr jo at mange er interesserte i å lese om dette, og det er veldig bra, sier Nordahl.

Kilde slått ned

Blant annet aktørene i finansmarkedet vist interesse.

- Hovedkilden min, Ole Aunaas, som jeg krediterer på bokas første side, ble nettopp slått ned av noen i finansmiljøet. Så det er tydelig at de bryr seg såpass om det jeg skriver. Den øredøvende stillheten utover det er nok en bekreftelse på at jeg har truffet bra, sier Nordahl.

«Skyggeland» forteller historien om hvordan norske aksje- og verdipapirmeglere blir styggrike ved å trikse og fikse på ulovlig vis. Metodene er mange, og lettfattelig forklart i romanen. Felles for dem alle er at småsparerne som ikke har peiling, taper, mens stormeglerne vinner stort - fordi de for eksempel kjenner folk som selger dem viktig informasjon om bedriftene i markedet, noe som er ulovlig.

- Utrolig mange nordmenn har prøvd seg i aksjemarkedet. Opp mot ti prosent, sier tallene. Folk tror de skal bli rike, fort. «Skyggeland» viser hvordan vanlige folk lures trill rundt av kyniske finansfolk. Drømmen om kjapp fortjeneste funker kun for insiderne, sier Nordahl.

Saksøkt for skriving

Før han ble forfatter, jobbet han tretten år som journalist i Dagens Næringsliv (DN). Der skrev han en rekke prisbelønte artikler, inkludert flere om snusk i finansverdenen.

Men Nordahl og DN ble også saksøkt av finansmann Arne Fredly for en artikkelserie som anklaget finansmannen for ulovlig innsidehandel. Det endte til slutt med at Dagens Næringsliv gikk med på en utenomrettslig forliksavtale som innebar at de måtte trykke en offisiell beklagelse til Fredly på avisens førsteside, samt betalte ham erstatning.

Noe lignende skjer også i «Skyggeland». Faktisk er det svært mange ting som har skjedd i Nordahls liv, som også skjer med Bjørnar Nergård, som er bokas helt og gravejournalist i avisa «Dagens Økonomi».

- Etter tretten år i DN, satt jeg på masse overskuddsmateriale som åpenbart passer best som fiksjon. For meg er det uproblematisk å bruke det i en roman. En del lesere vil kunne kjenne igjen miljøet jeg beskriver, inkludert konkrete transaksjoner. Men helheten er og blir en fiksjon, sier Nordahl.

Lik helten

Likhetene mellom seg og bokhelten sin, plager ham ikke. Tvert om.

- Skal du skrive om noe, skriv om noe du har greie på. Det er en grei regel.

Så dermed er både Nordahl og bokhelt Nergård avholdsmenn som er glade i ville orkideer og enkelt friluftsliv, god mat og «verdensidretten» bandy. Blant annet.

Sterke kvinnehelter

Den andre journalisthelten i en roman som på mange vis er en ode til den tid- og ressurskrevende, langsomme gravejournalistikken, heter Magdalena Mellomstrand.

Hun er oppvokst i Angola, hvor hun mistet foreldrene sine i den langvarige borgerkrigen. Til Norge kom hun sammen med sin stedfortredende mor Maria, som har en fortid som sentralt plassert hos en av partene i krigen.

- Magdalena og Maria er et slags ærbødig nikk til alle de sterke kvinnene jeg møter. Maria er dessuten et skråblikk på Norge og nordmenn. En som kan sette oss i relieff, og vise hvilke ressurser som bor i mange av innvandrerne i landet vårt. Jeg håper at jeg har lykkes i å skape litt utradisjonelle helter. Særlig dette at Bjørnar tumler mye med tanker om Gud, er litt uvanlig i denne typen bøker. Jeg er godt over snittet opptatt av religiøse grublerier, i hva en religiøs bakgrunn kan gjøre med folk, sier Nordahl.

Han er allerede er i gang med å skrive oppfølgeren med samme radarpar i hovedrollene, og lover flere religiøse refleksjoner der.

Mer fra Dagsavisen