Kultur

Hagen vil redde Litteraturhuset

Fremskrittspartiet vil stemme for kommunal støtte til Litteraturhuset, og dermed kan det se ut som om huset er reddet med flertall i Oslo bystyre.

- Vi legger inn penger til Litteraturhuset i vårt alternative budsjett for neste år, bekrefter Carl I. Hagen, leder for Frps bystyregruppe.

Det samme gjør Arbeiderpartiet, SV og Rødt, og dermed er det flertall i Oslos bystyre for at Litteraturhuset skal få penger til videre drift.

Forbauset

Det var i Aftenposten fredag at 20 forfattere la fram et opprop for at Oslo kommune skulle redde Litteraturhuset. Hallstein Bjercke (V), byråd for kultur og næring i Oslo, uttalte da at han heller vil bruke penger på å satse på tilbud til unge i Groruddalen og på Tøyen. Bjercke sa at han blir voldsomt provosert over at forfattere med så god inntekt ikke ønsker å bidra selv.

- Denne uttalelsen forbauser meg litt. Jeg mener de svarer godt for seg, nemlig at de skatter som alle andre, sier Hagen.

Han forteller at Frp ønsker å bevare Litteraturhuset fordi det er et hus med veldig mange brukere.

- Mange barnehagebarn bruker dette, og skolebarn får leksehjelp. Dette er et tilbud som langt flere bruker enn Oslo Nye Teater, som vi foreslår at skal få mindre penger, sier han.

Vil støtte

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn forteller at også de ønsker å støtte Litteraturhuset.

- Det er ikke slik som Bjercke har sagt, at det bare er kultureliten som bruker dette huset. Litteraturhuset er en berikelse for hele byen. Barnehagebarn og skoleelever fra hele Oslo besøker huset. Det virker dessuten ikke som om han har oversikt over egen portefølje. Tilbudet de har til barn, har fått støtte fra Oslo kommune før. Jeg kan ikke skjønne at man nå mener at dette ikke er verdt å støtte, sier hun.

Rieber-Mohn mener Bjercke er usaklig når han sier det er forfatterne som selv bør finansiere huset. Hun sier det heller ikke er riktig når han sier han heller vil prioritere barn i Groruddalen og på Tøyen.

- Han har faktisk ikke fredet tilbudene til dem heller. Der vet vi at det kommer kutt. Byråden har også ansvaret for hele OL-spørsmålet og setter av 102 millioner til promotering og oppfølging av en OL-søknad. Det viser at det er et handlingsrom her, og Arbeiderpartiet vil heller bruke en liten sum av dette til å prioritere kultur. Vi ønsker å skjerme alle de lokale bibliotekene og ser positivt på et spleiselag mellom stat, private, Fritt Ord og kommunen for å beholde Litteraturhuset, sier hun.

SVs gruppeleder, Marianne Borgen, er enig med Arbeiderpartiet. Også SV vil sørge for støtte til Litteraturhuset.

- Tenker man opp mot bibliotekene, så driver byrådet en utsulting av filialene, og det er i hvert fall behov for 20 millioner kroner ekstra, men i stedet kutter de, sier hun.

Også Rødt vil prioritere penger til Litteraturhuset, forteller leder Bjørnar Moxnes.

- Bjerckes uttalelser i Aftenposten er pinlige. Litteraturhuset har over 250.000 besøkende og 1.500 arrangementer. Jeg tviler på at kultureliten på Frogner er så mange, sier han.

Beklager uttalelsene

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (bildet) er glad for at bystyret vil sikre flertall for Litteraturhuset.

-  Jeg vil heller prioritere tilbudet til barn på Tøyen og i Groruddalen enn til kultureliten på Frogner, sa kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til Aftenposten i går. Nå er han glad for at bystyret ønsker å sikre flertall for å støtte Litteraturhuset.

- Det er fint, forutsatt at vi ikke må kutte støtten til andre. Jeg har sagt at jeg vil gjøre en ny vurdering av kommunens bidrag, gitt at andre private også stiller opp. Vi har også gitt 1,3 millioner til barneaktivitetene ved huset de siste tre årene. Når Litteraturhuset nå har fått avslag på driftsstøtte, så er ikke det prinsipielt. Det er ut fra den rammen vi har. Hvis bystyret vil øke rammen med tilsvarende det de har søkt om, så er det flott, sier han.

- Men det framstår ikke som om du mener dette i Aftenposten?

- Jeg føler at budskapet mitt har kommet feil fram. Jeg mener det er feil å si at Litteraturhuset bare er et tilbud til kultureliten.

- Men sitatet er dine ord?

- Det er de ordene jeg i dag beklager.

Han står likevel for at dersom han tvinges til å velge, vil han prioritere støtte til tiltak til barn og unge i deler av byen der utfordringene er størst.

- Ap, SV og Rødt mener du ikke prioriterer dette i dag?

- Jeg anerkjenner ikke det. Vi bruker 200 millioner kroner på bibliotek og skal bruke mer. Oslo kommune har stram økonomi, og vi må gjøre tøffe prioriteringer. Det er ikke større kutt i Kulturetaten enn i andre virksomheter i kommunen.

- Er en OL-søknad med pris på 102 millioner neste år riktig prioritering?

- De mulighetene det vil utløse for byen, gjør at det er det. I London utarbeidet de kulturprogram på flere milliarder, på Lillehammer laget man kulturprogram tilsvarende hele budsjettet for kultur i Oslo.

Mer fra Dagsavisen