Nye takter

Haddy leder minnekonsert

NRK satser på norske artister når de lager minnekonsert for 22. juli på oppdrag fra regjeringen.

- Det er flott å få lov til å være med på å gjøre noe. Man kan fort føle seg helt hjelpeløs når man sitter måpende og følger med på rettssaken, sier Haddy N‘jie til Dagsavisen.

Da artistnorge samlet seg for å minne ofrene i Oslo og på Utøya i høst, ledet hun arrangementet. Nå har hun igjen fått oppgaven om å lede minnekonserten som vil finne sted på Rådhusplassen i Oslo 22. juli i år.

- Jeg bor et stykke unna byen, så jeg har ikke fått vært med på de store markeringene så langt. Likevel har jeg hatt mine egne øyeblikk, blant annet ute ved Utøya. Konserten 22. juli tror jeg kan være samlende. Mens noen nå er klare for å gå videre er det andre som fortsatt står midt i sorgen og rettssaken. Forhåpentligvis kan konserten både gi noe til hele nasjonen og til dem som er direkte berørt, sier N‘jie.

Ingen Bruce?

Det er NRK som arrangerer minnekonserten på oppdrag fra regjeringen, og ryktene har vært mange. Ved flere anledninger har den amerikanske superstjernen Bruce Springsteen nevnt at han ønsket å hedre dem som ble rammet under terrorangrepene i fjor. 21. juli spiller han på Valle Hovin i Oslo som en del av sin Europaturné, og 23. juli skal han ha konsert i Bergen. Dette har ført til store spekulasjoner om at Springsteen vil delta på en av minnemarkeringene under fridagen han tilbringer i Norge.

- Vi har selvfølgelig sendt en forespørsel til managementet hans, men vi har ingen andre nyheter å komme med akkurat nå, sier N‘jie.

Norske artister

Så langt er det deLillos, Karpe Diem, Marit Larsen, Mari Boine, Vinni, Halvdan Sivertsen og Kringkastingsorkesteret (KORK) som er klare for konsert. Det betyr at det så langt kun er norske artister som er booket til minnekonserten.

- Vi har ikke ønsket å lage et stort internasjonalt arrangement. Det ville tatt fokus vekk fra hva dette handler om. Dette er ikke en stor rockekonsert, men en minnekonsert, sier underholdningsredaktør i NRK Charlo Halvorsen.

Forfatterne Karl Ove Knausgård, Åsne Seierstad og Frode Grytten skal lese nyskrevne tekster om 22. juli og i tillegg vises videoinnslag med noen av dem som ble rammet av fjorårets hendelser.

- Flere av artistene har laget egne tekster før konserten, mens andre vil spille gamle sanger som passer til et slikt minnearrangement, sier Halvorsen.

Konserten blir sendt på NRK og andre norske TV-kanaler som skulle ønske å vise den. I tillegg vil den bli tilbud til alle TV-kanalene som er en del av Eurovision Broadcasting Union (EBU).

Kransenedleggelse

Minnekonserten på Rådhusplassen er bare én av flere markeringer som vil finne sted 22. juli.

I går presenterte kulturminister Anniken Huitfeldt og fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud planene for dagen. Programmet ble presentert for pressen i plenumssalen i R4-bygningen. Denne bygningen fikk store skader da bomben gikk av i regjeringskvartalet i fjor sommer.

- Det er rart å sitte i disse lokalene og fortelle om de forskjellige markeringene, sa Huitfeldt før hun gikk gjennom programmet som starter med kransenedleggelse i regjeringskvartalet klokken 9.30. Videre vil det være offisielle minnegudstjenester i Oslo Domkirke og Hole kirke.

- Sannsynligheten er stor for at også andre kirker og trossamfunn vil holde markeringer denne dagen, sa Huitfeldt.

I tillegg til regjeringens offisielle program vil AUF arrangere markeringer på Utøya for overlevende og etterlatte.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen