Kultur

Groruddalen-bølge på TV: Ny dramaserie fra Stovner

De filmet i Tante Ulrikkes vei: I dag er det førpremiere på NRKs nye dramaserie fra Stovner i Oslo.

– Vi vil vise flere sider av Groruddalen, forteller Nora Ibrahim, produsent for NRK P3s nye TV-drama «17». Serien har førpremiere i dag, på Kuben Videregående ved Økern, hvor flere av seriens skuespillere går på skolen. Søndag publiseres første episode på NRK TV, og deretter en ny episode daglig.

Serien følger den norsk-somaliske 17-åringen Abdi fra Stovner i ukene før sommerferien. Gjennom 17 episoder teller serien ned til en avgjørende hendelse for Abdi. «For første gang sender NRK en dramaserie om ungdom fra Groruddalen», skriver NRK selv i presentasjonen av serien.

Les også: – Tidligere barneraner: Jo mer man kjeder seg, jo mer trøbbel havner man i

Somalisk

– Knapt noen av dem som spiller i serien har skuespillererfaring. Det er ikke så mange unge skuespillere med flerkulturell bakgrunn fra Oslo øst. Så vi mobiliserte bredt på Oslo øst, vi var på skoler og fritidsklubber og holdt åpne auditions, forteller Ibrahim, som tidligere jobbet med blant annet «Faten tar valget».

– Vi ville at «17» skulle ha en somalisk hovedkarakter, og dro ut i miljøet for å finne skuespilleren selv. Somaliere i Norge er en gruppe det ofte blir snakket om, men som sjelden får fortalt sin historie innenfra, sier serieprodusenten.

– Serien er laget i samarbeid med målgruppa. Vi har gjort dybdeintervjuer med ungdommer fra Groruddalen og invitert dem inn i skriverommet. Skuespillerne har fått gjøre manuset til sitt, de får snakke sitt eget språk og si replikkene på sin måte.

Mens drabantbyen ofte skildres som hard og kald, tar «17» utgangspunkt i et grønt og fint sommer-Stovner.

– Vi har gjort denne serien med et stort hjerte for ungdommer i Groruddalen. Mange av de vi har snakket med syntes det er flaut å komme fra derfra. Men Groruddalen er som mange andre steder i Norge, sier Ibrahim.

Zeshan Shakars oppvekstroman fra Stovner «Tante Ulrikkes vei» ble fjorårets store norske boksuksess og har nå solgt i over 70.000. «17» foregår i samme område.

– Vi filmet i Tante Ulrikkes vei, en av karakterene i serien bor der, forteller Nora Ibrahim.

– Jeg tror «Tante Ulrikkes vei» kan ha banet vei for serien vår. Boka har gjort at flere er mer nysgjerrige på Oslo øst og ungdommer i Groruddalen.

Les også: – Den lampen symboliserer alle meningsløse forsøk på å endre situasjonen i Groruddalen (DA+)

Flere serier

«17» er den første av flere kommende dramaprosjekter om ungdom fra Groruddalen:

NRK og Miso Film skal starte innspilling av dramaserien «Skitten snø», basert på Mamona Khans ungdomsroman fra norsk-pakistansk miljø i Groruddalen. Den skal etter planen vises i 2019, skriver avisen Utrop.

NRK og Rubicon TV utvikler dramaserie basert på «Tante Ulrikkes vei» med Iram Haq på manus og regi.

Maria Navarro Skarangers Romsås-roman «Alle utlendinger har lukka gardiner» er under utvikling som spillefilm.

Samtidig har Romsås-forestillingen «Blokk til blokk» gått for fulle hus og blitt spilt på Det Norske Teatrets hovedscene. Bølgen av fortellinger fra Groruddalen kommer av et oppsamlet uttrykksbehov, tror Ibrahim:

– Mange som bor i Groruddalen kjenner seg ikke igjen i mediedekningen, med oppslag om bilbranner og gjengkriminalitet. Dette skal man ta på alvor, men det gjelder et mindretall. De fleste unge i Groruddalen er vanlige ressurssterke norske ungdommer. Flere og flere fra Groruddalen har trang til å fortelle fra sitt ståsted, nyansere og fortelle hvorfor ting er som de er.

– Kult å se meg selv på tv

– Det var kult å se meg selv på tv, synes Mohammed Aden Ali (17), som spiller hovedrollen i «17». Han er vokst opp på Oslo øst i en somalisk familie. Mens Abdi i serien kommer fra Stovner, kommer Mohammed fra i indre by, i området Tøyen, Grønland og Gamlebyen.

– Tøyen og Groruddalen er mye det samme. Jeg kjenner meg igjen i det serien viser, sier Mohammed, som kjenner mange Groruddalen-ungdommer fra videregående skole.

Mohammed hadde aldri før spilt i verken film eller teater da han fikk rollen.

– Jeg ble med kameraten min på audition. Han hadde allerede fått en rolle i serien. Jeg hadde aldri trodd at jeg også skulle få en rolle, sier Mohammed. Kameraten hans Abdikahar spiller kameraten Mahad i serien. Begge gikk på Hellerud videregående da NRK-teamet søkte etter skuespillere til «17».

– Jeg var gjennom tre auditions og var ordentlig glad da jeg fikk rollen, sier Mohammed.

– Det var sprøtt også, for jeg har hatt lyst til å drive med skuespill og sånt siden jeg var 11-12 år, da jeg så på tv-serier og tenkte «wow, dette vil jeg også gjøre, dette er kult». Et par måneder før jeg var på audition for «17», snakket jeg med en regissør om å skrive meg på liste for å bli statist på film- og tv-innspillinger. Og plutselig fikk jeg en hovedrolle selv, forteller Mohammed. Han fullførte innspillingen av de 17 «17»-episodene samtidig med innspurten av sisteåret på videregående skole - omtrent som Abdi i serien, som man følger de siste ukene fram mot sommerferien.

– Det var mye manus jeg måtte lære meg på kort tid, samtidig med skolen. Innspillingen foregikk fra april til juni. Da var det tre dager skole og to dager innspilling i uka. Det var vanskelig, men jeg klarte meg bra. Jeg måtte være 100 prosent fokusert, forteller Mohammed.

Hentet av politiet

Serien skildrer hvordan en norsk-somalisk 17-åring dras mellom vennegjeng og familie.

– Abdi er en 17 år gammel gutt norsk-somalisk gutt fra Stovner. Som alle andre ungdommer er han én person når han henger med venner og en annen når han er hjemme med familien. Så kommer han i trøbbel på grunn av dårlige venner. Men han prøver å fikse alt selv og stoler ikke på noen andre. Da går det galt, sier Mohammed,  som bor på Tøyen med familie og søsken, og jobber på ungdomsklubben på Wahl skole.

– Ungene der vet allerede at jeg er med i tv-serien. De kommer bort til meg hele tiden, smiler han.

– Nå vil jeg satse på skuespill videre. Jeg håper jeg får det til.

Mer fra Dagsavisen