Aurora Aksnes er en av festivalsesongens hardest arbeidende artister. Sommerferie blir det ikke år.

Godt skodd for festivalsommeren

Aurora Aksnes var en av de første i aksjon da Roskilde Festival startet i går. Vi andre kan bli utslitt av bare å høre om planene hennes for resten av sommeren.

 

ROSKILDE (Dagsavisen): Aurora kom på scenen til et øredøvende jubelbrus fra et stort, festklart publikum, og takket for tilliten med en tre kvarter lang ferd mot uimotståelige «The Conqueror». En flott start på festivalen, og en bekreftelse på at 20 år gamle Aurora allerede er en godt etablert artist.

Anmeldelse: Skinnet bedrar

Tåler det meste

Før konserten møter Aurora Dagsavisen på en sølete festivalplass, etter et par timers regnvær. Vi lurer på om hun er godt nok skodd, i et par skinnende blanke lakkplatåsko, som hun forteller at hun også skal ha på seg på scenen senere på kvelden.

– Skoene tålte søla i Glastonbury, så de tåler nok det meste. Jeg er ikke en sånn som har mange sko. Jeg pleier å finne noen jeg liker, og bruke dem så lenge som mulig, sier Aurora. Som altså var på Glastonbury i England sist helg, den største festivalen i Europa, og beryktet for sine dårlige føreforhold.

– Jeg trodde vi skulle spille for 2.000, så kom det visst 18.000 der. Det er den største konserten vi har gjort så langt, forteller hun.

På Glastonbury spilte Aurora på John Peel-scenen, oppkalt etter en av landets mest respekterte radiopersonligheter. Aurora var bare åtte år da Peel døde.

– Jeg visste ikke hvem han var, men det var stas å sitte bak scenen og lese på veggene sånt som han har sagt, forteller hun.

Aurora fikk et gjennombrudd i Storbritannia med sin versjon av Oasis’ «Half The World Away» før jul. Den sto ikke på settlista der?

– Den har hjulpet meg mye. Men det er en låt jeg venter på skal være over når jeg synger den. Den blir litt kjedelig siden jeg ikke vet hva som ligger bak ordene. Jeg finner ikke den samme kraften i den som i mine egne sanger, forklarer hun.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Halve verden rundt

Aurora Aksnes er inne i en særdeles hekstisk festivalsommer. Glastonbury, Roskilde, og søndag synger hun på enda en av Europas aller største, Werchter i Belgia. I mellomtida har hun da allerede vært på Bygdalarm i Øystese og gjort unna enda et par andre festivaler.

– Etter konserten i kveld drar vi til Sverige for å fly til en festival i Finland, og så er det én i Kristiansand før Øystese. Hver opptreden er som en treningsøkt, synes Aurora.

Neste uke skal hun til Montreux Jazz Festival før hun kommer til Kongsberg Jazzfestival fredag. Og sånn fortsetter sommeren, fra Lollapalooza i Chicago til Olavsfestdagene i Trondheim, før det blir Øya i Oslo og Elvefestivalen i Drammen, og flere konserter til høsten, med avslutning i Stavanger Konserthus 17. desember. Hvordan går det an?

– Jeg må bare være forberedt, sove når jeg kan, og drikke mye vann. Jeg har et ritual, nei, jeg mener….

– En rutine?

– Ja. Jeg har jo fri iblant, men da er jeg som oftest i studio. Når jeg har noen timer alene kan gjøre ting jeg liker. Yoga, meditasjon eller lese en bok. Da får jeg roen i hele kroppen, både fysisk og psykisk. Jeg er flink til å gjøre ting som gjør meg til meg.

Aurora til Dagsavisen i november: - Det er rart å se hva noen voksne kan mene om ei 19-årig jente fra Norge

Eldre og barnslig

Aurora forteller at 11 nye sanger allerede er ferdige.

– De er nok annerledes enn de jeg har laget før, siden jeg stadig lærer om nye muligheter i musikken. Hadde jeg vært en datamaskin kunne jeg laget den samme sangen om og om igjen, sier Aurora, som nettopp er fylt 20.

– Jeg har aldri vært så opptatt av alder. Man er den man er. Men det er deilig å være 20, ikke nitten. Men i denne bransjen er jeg ung, jeg gleder meg til å bli eldre og få den respekten det fører med seg. Jeg blir tatt på alvor, men det er fortsatt noen som spør om hvordan jeg kan skrive sanger når jeg er så ung? Men jeg føler meg også mer barnslig for hver dag som går. Som barn tar man barnet for gitt. Eldre må ta vare på dette barnet i seg, sier Aurora.

I sin svært hektiske festivalsommer er det én opptreden hun ser spesielt fram til:

– Jeg gleder meg aller mest til Øya. Roskilde hadde jeg ikke hørt om før i fjor! Men Øya var den første store festivalen jeg spilte på. Var det samme år som Bylarm? Shit, det har gått så fort. Men vi har jobbet hardt. Jeg vet ikke egentlig hva som skjedde. Men det er veldig gøy. Og veldig rart.

Les også: Aurora tar av