Bøker

Gode odds for norsk nobel

De store spillselskapene gir Karl Ove Knausgård samme odds som Bob Dylan foran årets nobelpris. Også Merethe Lindstrøm er inne på favorittlistene.

- Det føles nesten absurd å se mitt eget navn på disse oddslistene, sier Merethe Lindstrøm.

To store internasjonale bookmakere har nå tilbudt veddemål på hvem som får årets nobelpris i litteratur. Oddslistene ble annonsert torsdag denne uka, og i år er det hele fem norske forfattere med på spillselskapenes lister over Nobel-aktuelle forfattere. Nye i år og høyt på listene er Karl Ove Knausgård og Merethe Lindstrøm: Hun er rangert som nr. 15 og får 25-1 i odds hos Unibet, Europas største spillselskap, foran navn som Ian McEwan, Margaret Atwood og Salman Rushdie.

Hos Storbritannias ledende bookmakere Ladbrokes får Karl Ove Knausgård 33-1 i odds, samme som bl.a. Bob Dylan, Don DeLillo og Joyce Carol Oates.

Bookmakerne er enige om de tre store favorittene i år: Japanske Haruki Murakami, kinesiske Mo Yan og nederlandske Cees Noteboom, som alle får odds rundt 10 eller lavere.

Per Petterson, Jon Fosse og Kjell Askildsen er ført opp blant outsiderne til 100-1 i odds hos Ladbrokes.

- Dette understreker at mange norske forfattere holder Nobel-nivå, sier Geir Berdahl, forlagssjef i Oktober, som gir ut både Karl Ove Knausgård, Per Petterson og Kjell Askildsen, og dermed har hele tre forfattere blant de fem norske på Ladbrokes‘ oddsliste.

- Det er moro at disse spillselskapene tilbyr spill på Nobelprisen, det skaper interesse og er bra for litteraturen. Men dette er selvsagt ingen nominasjonsliste. Det er en langsom prosess å komme i betraktning for Nobelprisen, understreker Berdahl.

Gjennomslag

Karl Ove Knausgård har fått stor internasjonal oppmerksomhet det siste året. I sommer har første bind av Knausgårds «Min kamp» kommet i oversettelse på det amerikanske markedet, og fått bred omtale.

- Knausgårds gjennomslagskraft internasjonalt er svær. Han gjør det litterært bra i både USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland - alle de store litteraturnasjonene. Det blir lagt merke til, fastslår Berdahl.

Det er over 80 år siden sist en nordmann fikk Nobelprisen i litteratur, Sigrid Undset i 1928. Bjørnstjerne Bjørnson fikk Nobelprisen i 1903, og Knut Hamsun (1920). Den neste nordmannen som får Nobelprisen kan bli Karl Ove Knausgård, tror Geir Berdahl:

- Det skulle ikke forundre meg om Karl Ove Knausgård får Nobelprisen en gang. Men det er et relativt ungt forfatterskap, jeg tror han skal holde på litt til.

Etter bred omtale av Knausgård i britiske og amerikanske medier, er det ikke uventet at han kommer med på spillselskapenes Nobel-lister. Mer overraskende er at Merethe Lindstrøm er inne på begge oddslistene, foran Knausgård hos Unibet, Europas største spillselskap. Fram til i høst var Merethe Lindstrøm blant de mange norske forfatterne som har fått mye kritikerros uten å nå et bredere publikum. Det endret seg med romanen «Dager i stillhetens historie», som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris 2011. Det er blitt lagt merke til av dem som setter oddsen foran Nobelprisen.

- Hadde du sett for deg at Nobelprisen var innen rekkevidde?

- Nei, absolutt ikke. Jeg sitter ikke bevende og tenker på det. Men enhver forfatter vil jo synes det er gøy å bli nevnt overhodet i nobelpris-sammenheng. Jeg er jo ikke den eneste norske forfatteren på disse listene, det viser at vår litteratur er synlig også internasjonalt, sier Merethe Lindstrøm.

Spiller ikke

- Dette er et tydelig tegn på at norsk litteratur gjør det bra i utlandet. At Knausgård, Lindstrøm og flere andre er synlige på disse listene, gjør at internasjonal bokbransje ser til Norge som et sted der det skjer mye spennende, sier direktør Margit Walsø i NORLA, det statsstøttede senteret for promotering av norsk litteratur i utlandet.

En håndfull andre skandinaviske forfattere er med på spillistene - Sofi Oksanen, Peter Høeg, Gøsta Ågren - men de norske forfatterne er flest og ligger høyest. Listene er spillselskapenes kvalifiserte gjetninger: Kandidater til Nobelprisen nomineres ut fra forslag sendt inn av litteraturvitere og -institusjoner i løpet av våren. Svenska Akademin velger så ut fem forfattere som vurderes grundig gjennom sommeren fram mot prisutdelingen. De fem som er aktuelle foran årets pris, er dermed valgt allerede. Vinneren kunngjøres første uka i oktober. Prisen for 2011 gikk til den svenske poeten Tomas Tranströmer.

- Jeg er ganske sikker på at prisen går til noen utenfor Skandinavia i år, etter at Tranströmer fikk prisen i fjor, tror Merethe Lindstrøm:

- Skal du sette noen penger på deg selv?

- Nei, absolutt ikke. Det er usannsynlig at jeg skulle vinne. Noen skrev at jeg ennå var litt for ung til å få Nobelprisen. Det tok jeg til meg, smiler Lindstrøm.

Heller ikke Geir Berdahl har tenkt å satse penger på Knausgård foran årets nobelpris:

- Jeg har aldri tippet i mitt liv. Jeg har knapt nok kjøpt et Flax-lodd.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen