Eli Wallach ble 98 år gammel. FOTO: NTB SCANPIX

God som grusom

Som Tuco i «Den gode, den onde og den grusomme» hadde Eli Wallach ni liv. Karakterskuespilleren ble da også 98 år gammel.

I «Wall Street: Money Never Sleeps» i 2010 dukket Eli Wallach opp som gammel finanshauk med skarpere blikk enn de fleste, og rollen bare befestet hans evne til å stjele ikke bare en scene, men en hel film. I går kom nyheten om at Wallach, en av amerikansk films mest produktive karakterskuespillere, er død, 98 år gammel.

I rollesammenheng sto den blide familiemannen alltid på den gale siden av loven, gjerne som en sjarmerende skurk og sjarlatan, flirende, skruppelløs og livsfarlig. Disse elementene ble elegant knyttet sammen til hårballen Tuco i Sergio Leones «The Good, The Bad and The Ugly», der han var «The Ugly» - den grusomme. Han gikk uvitende inn i rollen, men tok den på strak arm og gjorde både seg selv og filmen uforglemmelig. Rollene som Tuco og bandittlederen Calvera i «De sju uovervinnelige» ga ham ry som westernversting, men det var de store dramaene uansett sjanger som viste hans storhet som skuespiller. Som i «Gudfaren III» og «Mystic River» i de senere årene, og som sadistisk kriminell i Don Siegels «The Lineup» i 1958, som sammen med Elia Kazans «Baby Doll» satte ham på kartet.

Han skulle vært på plass tidligere, men når det ikke skjedde, skyldes det en av Hollywoods store myter. Wallach skulle helt inntil innspillingsstart spille hovedrollen i «Herfra til evigheten» (1953), men ble i siste øyeblikk byttet ut med Frank Sinatra. Myten, skildret i den første «Gudfaren»-filmen, vil ha det til at mafiaen presset produsenten til å hyre den da dalende stjernen Sinatra i stedet. Sinatra fikk Oscar, Wallach måtte vente noen år til i Broadways kulisser på gjennombruddet.

Han var født i 1915 i Brooklyn av polske immigranter, og ble spådd en lysende akademisk karriere før scenen og teaterskolene tok han, og hvor han møtte sin livsledsager Anne Jackson, som han også spilte mot i en rekke filmer. Han studerte metodeskuespill under Lee Strasberg sammen med Marlon Brando, turte med Peter O‘Toole under innspillingen av «Lord Jim» og hyrte «The Misfits»-motspiller Marilyn Monroe som barnevakt. Wallach ble i 2011 hedret med en Æres-Oscar for sin innsats som en glitrende karakterskuespiller og en scene- og filmpersonlighet som gikk sine egne veier. Hvor de førte ham beskrev han selv for noen år siden i selvbiografien «The Good, The Bad And Me: In My Anecdotage».

mode.steinkjer@dagsavisen.no