Kultur

– Gleder meg til å begynne på ny

Navnet er blitt advokatmat. Men Ingrid Helene Håvik og Trond Bersu fortsetter å lage ny musikk som Highasakite.

Neste uke kommer Highasakite med «Uranium Heart», gruppas fjerde album.

Med sine to foregående album ble Highasakite et av Norges største band. Men det siste året har det utspilt seg en bitter strid om rettighetene til bandnavnet. Den nye plata er laget av Ingrid Helene Håvik, vokalist og låtskriver, og Trond Bersu, trommeslager og nå produsent. De drar nå på turne med innleide musikere i Highasakite.

De tre tidligere bandmedlemmene Kristoffer Lo, Marte Eberson og Øystein Skar, gikk ut av bandet i 2017. De er samtidig medeiere i selskapet Highasakite DA, og bestrider at Håvik og Bersu har retten til bandnavnet. I høst fikk de medhold i patentstyret, Håvik har anket avgjørelsen, og der står Highasakite-saken nå (se under). Det var VG som først skrev om navnestriden.

Highasakite, 2014. Fra v. Øystein Skar, Marte Eberson, Ingrid Helene Håvik, Kristoffer Lo, Trond Bersu. FOTO: MIMSY MØLLER

Highasakite, 2014. Fra v. Trond Bersu, Marte Eberson, Ingrid H. Håvik, Kristoffer Lo, Øystein Skar. Foto: Mimsy Møller

Midt i det hele har Håvik og Bersu, som startet bandet i 2010, sammen lagd et nytt album, og skal på turne med nye bandmedlemmer.

Plata er hovedsaklig spilt inn i løpet av en måneds studioopphold i de svenske skogene, av Haavik og Bersu med en liten håndfull medhjelpere og gjester.

– Vi dro langt inn i skogen, der kunne vi være i fred og ha fullt fokus på musikken, sier Trond Bersu.

De to foregående platene var produsert av Kåre Chr Vestrheim. Særlig gjennombruddsplata «Silent Treatment» (2014) var preget av harde diskusjoner i studio, har bandet i ettertid fortalt.

Nå har Trond Bersu produsert, for første gang.

– Det var gøy å jobbe med Trond som produsent. Samarbeidet blir veldig tett, jeg kunne prøve ut alle ideer, og det var kort vei fra idé til utførelse, forteller Håvik.

Resultatet, «Uranium Heart» utgis 1. februar, og Highasakites karakteristisk storslåtte musikk er bygd opp av færre elementer og har fått luftigere omgivelser.

– De forrige platene var mer mettet med lyder og instrumenter. Denne gangen har vi bevisst gått inn for å gjøre lydbildet mer åpent, med mer plass til vokalen. Det beste jeg vet er plater du kan sette på i stua og ha som soundtrack til dagliglivet. Denne plata håper jeg er litt sånn. Den har et preg av 80-talls filmmusikksynther, sier Trond Bersu.

– Det er litt som med «Stranger Things»: Inspirert av 80-tallet, ikke lagd på 80-tallet, sier Ingrid Helene Håvik.

Stargate

Siden forrige album «Camp Echo» (2016) har Ingrid Helene Håvik laget ut en Highasakite-singel sammen med de norske superprodusentene Stargate, «5 Million Miles» (2017). Den er ikke med på albumet. Det er heller ikke «Elastic State of Mind», singelen som ble en radiohit i fjor.

– Singelen med Stargate var en one-off. Det hadde ikke noe med denne plateprosessen her å gjøre. Og «Elastic ...» passet ikke inn på albumet. Den skilte seg for mye ut, synes Håvik.

På den nye plata markerer Håvik seg igjen som en låtskriver med et til dels mørkt og aggressivt blikk på samtiden. Her finner man sanger om kjærlighet og opprør, med titler og strofer som «I Need a Revolution», «Hail of Bullets», «I Call Bullshit», «We’re gonna need a rifle on the wall», «I’ll commit murder».

– Jeg vil ikke synge om moral. Det er kjedelig. Det er ingen lekser å lære her. Jeg vil heller vise fram mine styggeste, mørkeste hemmeligheter, enn å synge om hvordan alt burde være, kommenterer Håvik om de nye tekstene.

– Hvor kommer alt dette mørke og voldsomme fra?

– Det kom veldig naturlig. Jeg liker det dystopiske uttrykket. Men det er et virkemiddel jeg bruker for å skape en stemning. Det jeg synger om, har mer å gjøre med hva låten krever, enn med mine egne følelser og tanker, sier Håvik.

Et godt liv

Hun forteller at låtene ikke er blitt til under ett, men hentet fra hele perioden 2014–2018, hvor hun har hatt det både godt og vondt, og at det heller ikke denne gangen er grunn til å bekymre seg for låtskriverens mentale tilstand på bakgrunn av tekstene:

– Det går fint med meg. Jeg har en gutt på åtte måneder, det er en artig periode, han sover om natta. Jeg har et godt liv, sier Håvik.

– Ofte blir vokalisten tillagt det sangen formidler. Det er ikke nødvendigvis helt sånn det henger sammen, sier Håvik, som etter fire album, en rekke singler og hundrevis av konserter fortsatt er nervøs for anmeldernes dom:

– Jeg gruer meg til å få anmeldelser som kan såre. Noen anmeldelser kan være personlige og ubehagelige. Da blir jeg kjempelei meg. Jeg gruer meg bare mer og mer med årene, fordi jeg nå vet hvor mye en feil anmeldelse kan skade og hvor lang tid det tar å komme meg opp igjen. Jeg bærer det med meg en måneds tid. Men jeg gleder meg til å slippe løs det vi har laget og begynne på ny, sier Ingrid Helene Håvik.

Higasakite, Roskilde

Ingrid Helene Håvik på scenen med Highasakite under Roskilde-festivalen 2016. Foto: Mode Steinkjer

I slutten av februar drar Highasakite på turne med start i London, og en rekke store konserter landet over. Oslo Spektrum 30. mars er snart utsolgt. I sommer venter flere større festivaler.

– Hva gjør dere hvis denne plata flopper?

– Da lager vi en til! sier Håvik.

– Vi skal holde på med Highasakite i mange år til. Vi lager den musikken vi har lyst til å lage, uansett, sier Bersu.

– Nå har vi hatt fire låter på radio i 2018, så det er begrenset hvor mye det går an å floppe etter det, sier Håvik.

Les også: Highasakite høyt over Oslo

– Savner dere de andre som var med i bandet?

– Sosialt savner jeg dem. De er fine folk å ha rundt seg. Men bandet fungerte ikke musikalsk lenger. Derfor måtte vi gå videre, sier Håvik.

– Jeg har ikke noe kontakt med dem nå. Det er uansett lenge siden vi hadde kontakt. Høsten 2017 gjorde vi vår siste konsert, og før det hadde jeg vært syk en periode. Etterpå har jeg vært gravid, født et barn, jobbet knallhardt – livet har vært fylt opp.

– Er det noe dere angrer på?

Etter en kort betenkningstid svarer Bersu:

– Vi kunne ikke gjort noe annerledes.

– Det har vært tungt med all medieoppmerksomheten om navnesaken. Men vi har klart å holde konflikten på avstand og jobbet med musikken, sier Ingrid Helene Håvik.

– Den juridiske prosessen vil pågå fortsatt. Men det er det advokater som holder på med, sier hun og konstaterer:

– Vi har aldri stoppet opp. Vi er på vei videre.

Advokat: Highasakite-navnet tilhører alle fem  

– Vårt poeng har hele tiden vært at navnet Highasakite tilhører alle de fem bandmedlemmene. Vi er glade for at vi fikk medhold i Patenstyret. Nå er saken anket. Vi forholder oss til det, sier advokat Ketil Ramberg i Sands, som representerer Kristoffer Lo, Marte Eberson og Øystein Skar i striden om navnet Highasakite.

– De fem i bandet var ikke innleide musikere. Verdien av navnet er uløselig knyttet til arbeidet og den økonomiske innsatsen alle fem har lagt i bandet, understreker Ramberg.

Det var Ingrid Helene Håvik som i 2017 registrerte varemerket Highasakite hos Patentstyret. De tre tidligere medlemmene leverte en innsigelse som ble tatt til følge av Patentstyret i høst, skrev VG.

– Dette er en pågående sak. Hva som skjer med navnet Highasakite, må vi komme tilbake til når klagenemnda kommer med sin kjennelse, sier Ramberg. Han leverer denne uka sitt tilsvar til Klagenemnda for industrielle rettigheter, en uavhengig ankeinstans for avgjørelser i Patentstyret.

I anken til Klagenemnda anfører Advokatfirmaet Arktis at Ingrid Helene Håvik må anses som rettmessig eier av varemerket Highasakite.

«Det var Håvik som startet bandet og valgte navnet Highasakite.

– Highasakite ble etablert for å fremføre Håviks komposisjoner med henne som vokalist og frontfigur», skriver Arktis blant annet, i den omfattende anken.

Klagenemnda ventes å ha behandlet saken ferdig i månedsskiftet mars/april. Deretter har partene mulighet til å anke saken inn for Tingretten, ved fortsatt uenighet.

Les også: Ingrid Helene Håvik og nødvendigheten av glitrende gugge - Portrettet

Mer fra Dagsavisen