Kulturminister Hadja Tajiks innspill om kunst tas godt imot av kunstlivet. I bakgrunnen et verk av Victor Lind som stiller ut i Kunstnernes Hus. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Glade for Tajiks 
innspill om kunst

Kultuminister Hadia Tajiks uttalelser om at det er en politisk oppgave å støtte kunst som er utfordrende, ønskes velkommen i kunstlivet.

I forbindelse med åpningen av utstillingen «Contemporary Memory» i Kunstnernes Hus denne helgen, uttalte kulturminister Hadia Tajik til Dagsavisen at det må bli større takhøyde for ubehagelig og politisk kunst. At kunsten ikke bare skal være koselig, men være en tilkobling til samfunnet og politikken uten å bli sensurert slik Lene Bergs verk «Stalin by Picasso» ble for fire år siden.

- Jeg er glad for å høre at hun sier dette. Det er viktig for kunsten. Men når det gjelder Lene Bergs verk ble det stoppet av Arbeiderpartiet som ikke ville ha det på Folketeaterbygningen. Det var ikke Picasso som var problemet, men Stalin, sier Tone Hansen, direktør ved Henie-Onstad Kunstsenter.

- Kunsten skaper ubehag når den tas ut av det trygge kunstrommet, ikke så mye når den vises innenfor avklarte rammer, sier Hansen.

- Tror du kunstnerne blir dristigere i sine uttrykk?

- Det er nok ikke så viktig for kunstnerne, de er frie og bør være kritiske. Det er større utfordringer og vanskeligere for kunstinstitusjonene fordi de har flere hensyn å ta, sier Tone Hansen.

 

Kritiske prosjekter

Henie-Onstad Kunstsenter har opp gjennom årene hatt mange prosjekter som stiller kritiske spørsmål.

- Akkurat nå monterer vi en utstilling som går rett inn i debatten om hva skolen skal være. I dag fokuseres det på de små målene og problemstillingene, og det er enkeltferdigheter som måles. Jeg er ganske forbannet over de prioriteringene som tas, sier Tone Hansen.

Utstillingen «Lære for livet» åpnet i går og stiller spørsmål som «Hva er målet for utdanningen?» og «Hva slags samfunnsmedlemmer trenger vi». Utstillingen ser skolen gjennom kunsten, og kunstnere er opptatt av frihet og vant til å stille store spørsmål, står det i presentasjonen av utstillingen. Kunstprosjektene kritiserer skolen, men setter også opp nye alternativer for utdanning, utfoldelse og sameksistens. Ane Hjort Guttu, Erik Løchen, Edvard Munch, Palle Nielsen og Kjartan Slettemark er bare et knippe av kunstnere som er representert i utstillingen.

- Kunst er viktig fordi den kan lære oss å se ting på nye måter, sier Tone Hansen og legger til at hun ønsker kulturministerens innspill velkommen.

 

Ingen begrensninger

Kulturmininisterens uttalelser blir også godt mottatt i Oslo Kunstforening. Foreningen er den eldste medlemsorganisasjonen i norsk kulturliv og har som mål å formidle kunnskap om billedkunst.

- Det skal være rom for å oppleve andre stemmer og nye uttrykk. Kunsten kan være et ufarlig sted å være kritisk og ukorrekt. Kunsten bør ikke ha noen begrensninger, sier Karen Gjelsvik, koordinator i Oslo Kunstforening.

- Har Oslo Kunstforening sensurert vekk ubehagelig eller politisk kunst?

- Nei, så vidt jeg vet har vi ikke gjort det. Det er viktig for oss å vise mangfoldet i kunsten. Vi har hatt en rekke utstillinger med kunstnere fra hele verden som har svært forskjellig bakgrunn. Flere av dem har hatt sin debututstilling her, sier Gjelsvik. Til og med førstkommende søndag viser Oslo Kunstforening en utstilling med Ann Cathrin November Høibo.